fallback

Акция на седмицата – Мостстрой АД

Компанията попадна в центъра на инвеститорското внимание, след като обяви, че предвижда сплит в съотношение 10 към 1

12:38 | 20.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Книжата на Мостстрой АД бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в тазседмичното издание на рубриката „Акция на седмицата“.

Компанията попадна в центъра на инвеститорското внимание, след като в сряда стана ясно, че се предвижда сплит на акциите в съотношение 10 към 1. В момента номиналът на акциите на Мостстрой е 10 лв., като се предвижда той да бъде намален до 1 лв. Така срещу всяка стара акция инвеститорите ще получат по 9 нови.

За последните пет търговски сесии компанията повиши пазарната си капитализация с 47,1% до 310,97 млн. лв., или 2 789,11 лв. за акция. В четвъртък по позицията бе регистриран и нов исторически максимум от 3 675,07 лв. за ценна книга.

Книжата на Мостстрой заеха и първата позиция по изтъргуван оборот на пода на борсата за изминалата седмица. По позицията бяха сключени общо 756 сделки с 2 313 акции на стойност 6,34 млн. лв., или близо 10% от общия седмичен оборот на БФБ-София.

През седмицата стана ясно още, че Мостстрой стартира изграждане на съоръжение от рифов тип за подобряване на рекреационните условия и брегозащитната ефективност на южния бряг в Поморие. Проектът е на стойност 5,675 милиона лева, а срокът за изпълнение е 546 дни.

На пресконференция в сряда от компанията обявиха, че поради вложени 1,25 млн. лв. за изработване на бетонови плоскости за облицоване на софийското метро, печалбата за деветмесечието е едва 53 хил. лв. Приходите на компанията за периода са 27 млн. лв., което представлява годишен ръст от 55 на сто. Очаква се до края на месеца да бъде публикуван официално финансовият отчет на дружеството за първите девет месеца на годината.

Към 30 септември 2006 г. финансовият резултат на Мостстрой бе отрицателен, в размер на 640 хил. лв., а приходите от продажби бяха на стойност 17,36 млн. лв., или с

Към момента компанията има съотношение цена/печалба на акция (P/E)* от 568,21, цена/приходи от продажби (P/S) – 9,22 и цена/счетоводна стойност (P/B) – 44,01.

В началото на 2004 г. Мостстрой смени мажоритарния си собственик, като от тогава основни акционери в дружеството са Бургаски корабостроителници АД с дялово участие от 49% и ИМО-България ООД с 26%. Васил Крумов Божков притежава пряко други 4,91% от капитала на компанията.

За последните 12 месеца акциите на дружеството отчитат близо петкратно повишение.

Сред основните проекти, по които Мостстрой е извършвало строително-ремонтни дейности, са автомагистрала „Тракия“, автомагистрала „Марица“, метростанция 9 на Софийското метро, пътен надлез в София от булевард Ал. Малинов до Околовръстен път и др.

Компанията участва и в конкурс за изграждане на метрото в София по линията Пътен възел „Надежда”- Централна Гара – пл. Света Неделя - НДК- бул. „Черни връх“ в джойнт венчър с турската Доуш.

*Последните финансови данни на компанията са от шестмесечния отчет за 2007 г.

Материалът не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа

Свързани компании:

Мостстрой АД /в несъстоятелност/(5MY)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:12 | 25.08.22 г.
fallback