fallback

Акция на седмицата - Българо-Американска Кредитна Банка

Акциите на трезора за втора поредна седмица регистрираха най-силно повишение сред представителите на борсовия индекс SOFIX

09:04 | 09.06.07 г.
Автор - снимка
Създател

Книжата на Българо-Американска Кредитна Банка бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в поредното издание на рубриката „Акция на седмицата“. Акциите на трезора за втора поредна седмица регистрираха най-силно повишение сред представителите на борсовия индекс SOFIX.

За петте работни дни книжата на БАКБ добавиха 4,79% към стойността си до ниво от 80,69 лв. при общо изтъргувано количество от 2 233 лота. Във вторник по позицията бе достигнат нов исторически максимум от 89 лв. за брой.

В края на миналия месец стана ясно, че финансовото списание Euromoney e определило БАКБ като третата най-добра компания в Централна и Източна Европа. Банката е единствената българска компания, включена и на други призови места в общата класация на компаниите от ЦИЕ. БАКБ е на трето място в сектора „Банки и финанси” и на второ място в класацията за най-прозрачни финансови отчети.

Българо-Американска Кредитна Банка има печалба от 11,4 млн. лв. за първото тримесечие, което представлява ръст от 45% на годишна база. Активите на банката към края на март достигат 517,2 млн. лв., или с 25% повече от съответния период на миналата година. Кредитният портфейл на банката се увеличава с 36% спрямо съответния период на миналата година до ниво от 411,9 млн. лв.

БАКБ е на първо място сред българските банки по възвръщаемост на активите за 2006 г. (7,34%). При запазване на ръста от първото тримесечие, до края на 2007 година този показател ще достигне 8,51%.

От 31 май стартира изплащането на гласувания дивидент за миналата година в размер на 0,6975 лв. на акция, след приспадане на дължимите данъци. Той бе гласуван от акционерите на Общо събрание, проведено в края на април.

Акциите на Българо-Американска Кредитна Банка се търгуват на БФБ-София от началото на април 2006 година. Тогава банката осъществи първично публично предлагане (IPO) по метода book-building, като цената на придобиване бе 29 лв. на акция. От тогава капитализацията на БАКБ е нараснала с близо 180% до 1,02 млрд. лв., което й отрежда третото място по този показател сред българските публични дружества след БТК и Химимпорт.

От 26 февруари тази година акциите на Българо-Американска Кредитна Банка са включени в изчислението на борсовия индекс SOFIX.

*Материалът е с информационен характер и не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа

Свързани компании:

ТБ БАКБ АД(BACB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:31 | 23.08.22 г.
fallback