fallback

Акция на седмицата - Фазерлес АД

В четвъртък бе публикуван финансовият отчет на компанията за първото тримесечие, който показа ръст на печалбата от 4,7 пъти до 1,68 млн. лв.

12:27 | 28.04.07 г.
Автор - снимка
Създател

Екипът на Investor.bg определи книжата на Фазерлес АД за победител в тазседмичното издание на рубриката „Акция на седмицата“. В четвъртък бе публикуван финансовият отчет на компанията за първото тримесечие, който показа ръст на печалбата от 4,7 пъти до 1,68 млн. лв.

Силистренският производител на дървесно-влакнести плочи реализира ръст на приходите от продажби на продукция над два пъти на годишна база до 7,45 млн. лв. Паричните средства на компанията се повишават с 37% от началото на годината до 5,72 млн. лв., като формират над една трета от общата сума на активите към края на месец март.

Според прогнозите на компанията в актуализирания регистрационен документ за миналата година, който бе публикуван в края на март, предвиденият ръст на нетните приходи от продажби за 2007 година е около 5 на сто. За цялата 2007 година се очакваше спад на нетната печалба от дейността с около 30%, поради опасения от поскъпване на използваните основни суровини и материали. Резултатите за първите три месеца на тази година обаче са значително над прогнозните.

През 2007 година компанията планира да реализира значителни инвестиционни проекти. Предстои договаряне и започване изграждането на локална пречиствателна станция за отпадните води от производството, която трябва да е готова до края на 2008 година. Това е последният екологичен проблем за дружеството, след като проблемите по очистване на въздуха бяха разрешени през 2005 г.

Другият мащабен проект е свързан с доставка и монтаж на нова машина за разкрояване на плочите. Той цели подобяване на организацията на работа в основния производствен цех “Главен корпус”, увеличаване на производителността на оборудването и на персонала.

Освен тази задачи, в бизнес плана за 2007 г. са заложени и редица мерки за повишаване на енергийната ефективност. Предстои реконструкция на топлоенергийните инсталации с цел намаляване на топлинните загуби и по-ефективен контрол мърху разходите. Предвидено е и проучване за изграждане на трета инсталация за производство на топлоенергия от дървени отпадъци и реализация на проекта през 2008 г.

Фазерлес АД съществува като самостоятелно дружество от 1993 година. Компанията е правоприемник на Завода за дървесно-влакнести плочи - първият завод от бившия "Лесопромишлен комбинат".

Началото на "Лесопромишлен комбинат" е поставено с изграждането на Завода за дървесно-влакнести плочи през 1976 г. На 05 август 1991 г., със заповед на Министъра на промишлеността, "Лесопромишлен комбинат" се преобразува във фирма Лесил ООД. През 1993 г. "Лесил" ООД се преструктурира и се обособяват нови четири дружества, едно от които е Фазерлес ЕАД.

На 08 август 1996 г. Фазеринвест АД, акционерно дружество, създадено от 380 работници и служители на Фазерлес ЕАД, закупува чрез преговори с Агенцията за приватизация мажоритарния пакет акции на Фазерлес ЕАД. В периода 1997 - 2001 г. в търгове на масовата приватизация са продадени 40,5% от акциите на дружеството. През 1998 г., с решение на Общото събрание на акционерите, е увеличен капиталът на дружеството на 515 млн.лв. След деноминацията на лева в средата на 1999 г. капиталът на дружеството е променен на 515 хил.лв.

Към момента мажоритарен собственик с дялово участие от 58,59% е Фазеринвест АД, а Leo Overseas Ltd, Raiffeisen Zentralbank Osterreich AG и Добруджа холдинг АД притежават съответно по 9,16%, 5,31% и 3,34% от капитала. Притежание на физически лица са 18,64% от капитала на предприятието.

Основният предмет на дейност на Фазерлес е производство на дървесно-влакнести плочи, като около 85% от продукцията се реализира на външния пазар. Основната суровина, използвана в производството на плочи, е дървесината, която дружеството осигурява предимно от региона на Североизточна България. Котелното гориво е основна суровина за производството на топлоенергия. Осигурява се от различни рафинерии от България, Румъния, Русия и Украйна.

За изминалата седмица на пода на Българска фондова борса - София бяха изтъргувани общо 1 684 акции на Фазерлес, при което цената им се повиши с 6,56% до 87,52 лв. за брой. На 13 февруари тази година по позицията бе регистриран исторически максимум от 94,32 лв. за ценна книга.

Фазерлес АД свиква Общо събрание на акционерите на 14 юни в Силистра, на което ще се гласува за разпределяне на финансовия резултат за 2006 г., който възлиза на 2,93 млн. лв. Проектът на решение предвижда 334 750 лв. да бъдат разпределени като дивидент (0,65 лв. брутно на акция), а останалата част да бъде заделена в резервния фонд на дружеството. Последната дата за сключване на сделки с акции на компанията, даващи право на глас, е 29 май.

Свързани компании:

Фазерлес АД(FZLS)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:01 | 09.09.22 г.
fallback