fallback

Акция на седмицата - Индустриален капитал холдинг АД

В понеделник по позицията бе достигнат нов исторически максимум от 27,27 лв. за ценна книга, а отчетеното седмично повишение бе 12,82%

10:39 | 07.04.07 г.
Автор - снимка
Създател

Книжата на Индустриален капитал холдинг бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в тазседмичното издание на рубриката „Акция на седмицата“. В понеделник по позицията бе достигнат нов исторически максимум от 27,27 лв. за ценна книга.

За петте работни дни компанията повиши пазарната си капитализация с 12,82% до ниво от 23,67 лв. за акция при общо изтъргувано количество от 27 079 лота. Сключените сделки по позицията бяха 308 на обща стойност 645 хил. лв.

В края на миналата седмица стана ясно, че на 1 юни акционерите на Индустриален капитал холдинг ще гласуват за четирикратно увеличение на капитала от 1,94 млн. лв. до 7,78 млн. лв. със собствени средства на дружеството.

„За поскъпването на акциите на Индустриален капитал холдинг водеща роля изигра пазарната стойност на портфейла му. Увеличението на цените на акциите на М+С хидравлик и ЕМКА се отразиха на книжата на холдинга. Предприемането на сплит при ЕМКА отвори пространство за спекулации за извършване на сходна операция и при самия холдинг, която по всичко личи ще бъде предприета. Отвореността на мениджърите към пазара вероятно ще запази атрактивността на акциите на групата, които се нареждат сред най-ликвидните на БФБ – София.“, коментира за Investor.bg Константин Абрашев, портфолио мениджър в БенчМарк Асет Мениджмънт.*

Справка на дяловите участия на Индустриален капитал холдинг:

Размер на участието (%)

Предмет на дейност

Статут

ЕМКА АД - Севлиево

33

Производство на емайлирани /бобинажни/ и изолирани проводници, оптични кабели, телефонни кабели и шнурове.

Публично

М+С Хидравлик АД - Казанлък

22

Производство на хидравлични мотори и хидравлични възли.

Публично

ЗММ Металик АД - Пазарджик

18

Производство и ремонт на металорежещи машини: пробивни и пробивно-фрезови машини, универсални стругове, фрезови машини, чугунени и алуминиеви отливки.

Публично

Руболт АД - Русе

50

Производство на скрепителни елементи (болтове, гайки, винтове, дюбели и др.).

Непублично

Силома АД - Силистра

92

Конструиране и производство на отрезни металообработващи машини.

Непублично

ЗАИ АД - Берковица

47

Производство на абразивни дискове за рязане и шлайфане на метални и други материали, керамични абразивни инструменти и диамантени абразивни приспособления.

Непублично

Фурнир АД - София

15

Производство на фурнир, фурнировани плочи, ламперия и мебели.

Непублично

Хюндай Хеви Индъстрис Ко ООД

1

Производство на силови трансформатори, стъпални регулатори, апаратура с високо напрежение.

Непублично

Балкарс Консорциум ООД

8

Консултации по управление и стопанска дейност.

Непублично

Според данни от одитирания годишен отчет на холдинга нетната неконсолидирана печалба за миналата година възлиза на 5,73 млн. лв. спрямо 208 хил. лв. за 2005 г. Изменението се дължи основно на преоценки на дялови участия. Активите на компанията нарастват над два пъти на годишна база до 10,9 млн. лв. Инвестициите на холдинга в дъщерни, асоциирани и други предприятия към края на миналата година са оценени на 9,84 млн. лв. спрямо 4,38 млн. лв. година по-рано. Пазарната стойност обаче, само на дяловите участия на холдинга в трите публични компании, е около 47,3 млн. лв.

Индустриален капитал холдинг е наследник на бившия приватизационен фонд Индустриален капитал. За последните 12 месеца книжата на компанията отбелязаха повишение от близо 7 пъти, като пазарната капитализация към момента е малко над 46 млн. лв.

*Цитираното мнение е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Индустриален Капитал Холдинг АД(HIKA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:15 | 29.08.22 г.
fallback