fallback

Акция на седмицата - ХД Пътища АД

В понеделник стана яснo, че консолидираната печалба на дружеството за миналата година бележи ръст от 4 пъти до 8,63 млн. лв.

10:18 | 10.03.07 г.
Автор - снимка
Създател

Екипът на Investor.bg избра за победител в поредното издание на рубриката „Акция на седмицата“ книжата на ХД Пътища АД. В понеделник стана ясно, че консолидираната печалба на дружеството за миналата година бележи ръст от 4 пъти до 8,63 млн. лв.

Компанията е реализирала нетни приходи от продажби в размер на 90,84 млн. лв., което представлява ръст от 23% на годишна база. Консолидираната сума на активите на холдинга достига 131,81 млн. лв. спрямо 52,9 млн. лв. преди година.

За петте борсови сесии по позицията бяха прехвърлени общо 103 лота, при което цената им се повиши със 7,5% до 8 925 лв. В сряда сделки бяха сключени на историческия максимум от 9 300 лв. за ценна книга.

„След публикуването на консолидирания отчет на компанията тя се оказа една от малкото, които останаха незасегнати от силната корекция на нашия пазар. Почти всички финансови показатели на холдинга отчитат сериозно подобрение през 2006 година, което, въпреки скептицизма на редица инвеститори, засега оправдава високата пазарна оценка“, коментира за Investor.bg Гено Тонев, инвестиционен консултант в УД Юг Маркет Фонд Мениджмънт.

„С новата си рекордна стойност от над 9 хил. лева за акция компанията продължава да бъде с най-скъпите книжа на пазара. Високата абсолютна цена обаче не позволява на много малки инвеститори да придобият дял от инфраструктурното дружество и с това се обяснява все по-слабата ликвидност. Евентуален сплит би се отразил благоприятно на търговията, но такива намерения на мажоритарния собственик досега не са били декларирани. Очаквам тази година да бъде поне толкова успешна колкото 2006 по отношение темповете на растеж в приходите и печалбата на холдинга.“, каза още Тонев.

ХД Пътища е наследник на бившия приватизационен фонд Пътища, който бе създаден с цел инвестиране в акции на дружества от сферата на строителството и ремонт на пътища и пътни съоръжения. Срещу една бонова книжка по време на масовата приватизация акционерите получиха по една акция на фонда с номинал от 25 лв.

В началото на 2006 година Бургаски корабостроителници АД и Вабо Хит ЕООД придобиха съответно 45,16% и 24% от капитала на холдинговото дружество. През септември Бургаски корабостроителници прехвърли акциите си на Роуд Инженеринг 2004 АД. В края на 2006 година собственик на пакета от 45,16% стана АБВ Инженеринг ООД, а Вабо Хит продаде акциите си на Евробилдинг ЕООД.

Към момента капиталът на компанията е в размер на 432 хил. лв., разпределени в 17 280 акции, всяка с номинал от 25 лв. Холдингът притежава мажоритално дялово участие в 16 дружества, развиващи дейност в областта на пътното строителство. Дружествата от структурата на холдинга имат сключени договори за ремонт и поддръжка на пътища в няколко района от страната.

За последните две години книжата на ХД Пътища отчетоха значително повишение, подобно на други компании от сферата на инфраструктурното строителство. В началото на 2005 година акциите на компанията се търгуваха на нива около 150 лв. за брой, което представлява ръст от близо 60 пъти за последните две години.

Свързани компании:

Холдинг Пътища АД /в несъстоятелност/(6H2)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:55 | 01.09.22 г.
fallback