fallback

Акция на седмицата - Холдинг Варна А

За подгласници екипът на Investor.bg определи Химимпорт, ЗПАД Булстрад и ДЗИ Банк

13:24 | 23.12.06 г.
Автор - снимка
Създател

Книжата на Холдинг Варна А са победител в последното издание на рубриката на Investor.bg „Акция на седмицата“ за тази година. За подгласници екипът ни определи Химимпорт, ЗПАД Булстрад и ДЗИ Банк.

В последната търговска седмица за годината акциите на Холдинг Варна А регистрираха най-силен ръст сред позициите включени в BG40, който приключи вчерашната борсова сесия с нова рекордна стойност от 199,88 пункта. Варненският холдинг повиши пазарната си капитализация с 19,35% на седмична база до 36,39 лв. при общо изтъргувано количество от над 50 хил. лота.

"Слуховете бяха основна движеща сила за близо 20-процентното поскъпване на акциите на Холдинг Варна А през последната седмица.", каза за Investor.bg Развигор Христов от ИП КД Секюритис.*

За цялата 2006 година дяловете на Холдинг Варна А повишиха стойноста си над три пъти. На 30 март бе отчетена и рекордна стойност по позицията на ниво от 42,52 лв. за брой. В същия ден Абас ЕООД придоби 24% от капитала на дружеството, с което увеличи дяловото си участие до 45,23 на сто.

В края на септември бе проведено Общо събрание на акционерите на холдинга, на което бе взето решение за издаване на първа емисия корпоративни облигации в размер до 10 млн. евро. Холдинг Варна А обяви консолидирана печалба от 2,85 млн. лв. спрямо 2,34 млн. лв. година по-рано.

Към 31 октомври холдингът е продал инвестицията си в дъщерното дружество Маяк КМ - Нови Пазар, като останалите дъщерни дружества са Електротерм АД, Камчия АД и Орел Разград АД. На 2 октомври компанията придоби 111 072 акции от Св. Св. Константин и Елена АД, или 4,81% от капитала на дружеството, а на 18 същия месец е продадена инвестицията в Премиер фонд АДСИЦ.

Нова рекордна стойност от 7,77 лв. за брой достигнаха през седмицата и дяловете на Химимпорт, като за петте търговски сесии поскъпнаха с общо 12,2% до 7,62 лв. Книжата на дружеството се търгуват на БФБ – София от 30 октомври тази година. Капиталът на дружеството бе увеличен от 118,92 млн. лв. на 130 млн. лв. в края на септември, като бяха записани всички предложени акции (11,083 млн. броя) с емисионна стойност от 4 лв.

Химимпорт реализира консолидирана печалба от 23,47 млн. лв. за деветмесечието, което представлява близо двукратен ръст спрямо съответния период на миналата година. В групата на Химимпорт влизат дружества като Централна кооперативна банка, ЗПАД Армеец, Хемус Ер, Проучване и добив на нефт и газ, Параходство Българско речно плаване, Слънчеви лъчи България и др. През ноември бе парафиран договор между Агенцията за приватизация и Балкан Хемус Груп ЕАД (еднолична собственост на Химимпорт) за продажбата на 99,99% от капитала на България Ер ЕАД.

Във вторник нов исторически максимум бе регистриран и по позицията на застрахователната компания Булстрад – 79,60 лв. за ценна книга. За седмицата дяловете на застрахователната компания поскъпнаха с малко над 7 на сто. Печалбата на ЗПАД Булстрад за деветмесечието се понижава до 905 хил. лв. от 2,418 млн. лв. преди година. През юни дружеството успешно увеличи от 14,1 млн. лв. на 19,74 млн. лв. капитала си, който е разпределен в 1,974 млн. акции, всяка с номинална стойност от 10 лв.

На противоположния полюс бяха книжата на ДЗИ Банк, които след силното повишение от предходната седмица загубиха 2,42% от стойността си до 8,05 лв. в последните пет сесии на годината.

В четвъртък от Eurobank EFG съобщиха, че в резултат на прехвърлянето на мажоритарния пакет миналата седмица и допълнителни сделки с международни институционални инвеститори на Българска фондова борса вече притежават 91,29% от капитала на ДЗИ Банк.

От гръцката финансова институция потвърдиха намеренията си да придобият и останалите книжа на ДЗИ Банк, след което да я отпишат от публичния регистър.

Също така през седмицата стана ясно, че оперативната сметка на Българска фондова борса – София в Българска Пощенска Банка, до размер от 57,376 млн. лева., е била запорирана на 18 декември с определение на Районния съд в Горна Оряховица. Мярката е била предприета с цел обезпечение на бъдещ иск на лица, претендиращи акционерни права спрямо капитала и имуществото на Тракиябанк АД, по-късно с наименование Росексимбанк АД и понастоящем ДЗИ Банк АД.

На 19 декември 2006 г. наложеният запор бе вдигнат със съобщение на наложилия го частен съдебен изпълнител, като от БФБ – София заявиха, че запорирането на сметката представлява злоупотреба с право срещу нея от страна на ищците.

*Цитираното мнение е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа

Свързани компании:

Химимпорт АД(CHIM)

Холдинг Варна AД(HVAR)

ЗАД Булстрад Виена иншурънс груп АД(4BI)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:54 | 08.09.22 г.
fallback