fallback

Акция на седмицата - ДЗИ Банк АД

За подгласници бяха избрани Асенова крепост, Оргахим и Биовет

14:46 | 16.12.06 г.
Автор - снимка
Създател

Книжата на ДЗИ Банк бяха избрани от екипa на Investor.bg за победител в традиционната рубрика "Акция на седмицата". За подгласници посочихме Асенова крепост, Оргахим и Биовет.

Акциите на ДЗИ Банк отчетоха най-силен ръст за последните пет търговски сесии сред представителите на широкия индекс BG40 – 15,87% до 8,25 лв. В четвъртък по позицията бяха прехвърлени 37 425 378 лота, или 74,9% от капитала на дружеството на средна цена от 8,62 лв., а общият изтъргуван оборот за седмицата бе в размер на 395,77 млн. лв.

В петък стана ясно, че новият собственик на финансовата институция, гръцката Eurobank EFG, възнамерява да отправи търгово предложение към останалите акционери на цена от 8,31 лв. за акция, след което да поиска отписване от публичния регистър на Комисията за финансов надзор. В съобщението, публикувано от БФБ – София, се казва още, че вероятно през 2007 година ще бъде осъществено сливане между ДЗИ Банк и Българска Пощенска Банка, която също е под контрола на Eurobank EFG.

„Развръзката с ДЗИ банк предстои да се случи в най-скоро време. Очакванията на пазара за отправяне на търгово предложение се оправдават. Новият мажоритарен собственик гледа стратегически на направената инвестиция и логично последва оферта за придобиване на книжата на малките акционери. Според мен цената от 8,31 лв. на акция ще бъде приета и търговото предложение ще премине успешно.“, каза за Investor.bg Константин Абрашев от ИП Бенчмарк финанс.*

ДЗИ Банк отчете печалба от 2,78 млн. лв. за деветмесечието в сравнение с 2,48 млн. лв. за съответния период на миналата година. Активите на банката към края на септември са на обща стойност от 1,06 млрд. лв., от които 463,38 млн. лв. представляват нетни кредити на нефинансови институции и други клиенти. Депозитната база е на стойност 943,62 млн. лв., като бележи ръст от 6 на сто за първите девет месеца на годината.

Акциите на асеновградския производител на полимерни опаковки и материали достигнаха рекордна стойност от 47,81 лв. за брой в петък, като общо за седмицата регистрираха повишение от близо 20 на сто. В четвъртък Кепитъл мениджмънт АДСИЦ придоби 25% (102 714 акции) от капитала на дружеството за сумата от 308 142 лв., като продавач бе Инпластрейд АД, който намали дяловото си участие до 21,13 на сто.

На 22 декември ще се състои извънредно Общо събрание на акционерите на Асенова крепост, на което ще бъде гласувано решение за сключване на договори за ипотека и особен залог на предоставените като обезпечения активи, собственост на дружеството, с които да гарантира разсрочване на банков кредит от 2 млн. лв. за оборотни средства на Инпластрейд АД.

Нов исторически максимум от 116 лв. достигнаха през седмицата и дяловете на Оргахим, като за петте работни дни по позицията бе отчетено повишение от 6,93% до 114,65 лв. при общо изтъргувано количество от 772 броя.

За 8 февруари 2007 година е насрочено извънредно Общо събрание на акционерите, на което ще се гласува за продължаване с една година на действието на рамковия договор с Поликолор. Съвместната дейност на Оргахим с румънската Поликолор стартира през 2003, като дружествата могат да търгуват с продукция на стойност до 5 милиона евро в едната посока. През настоящата година русенският производител на бои и лакове учреди търговски дружества в Грузия, Сърбия, Италия и Украйна. Компанията има и представителства в Италия и Македония.

Негативно приключи седмичната търговия за книжата на Биовет. Компанията понижи пазарната си капитализация с 1,96% до 16,50 лв. за акция. В четвъртък на блоков сегмент бяха прехвърлени 407 003 акции, или 6 на сто, от капитала на дружеството за сумата от 2,21 млн. лв. (5,43 лв. за брой), като купувач бе Мериголд Уърлдуайд Дивелопмънтс Инк., Швейцария, а продавач – мажоритарният собственик Хювефарма АД.

Нетната консолидирана печалба на Биовет за първите девет месеца на годината възлезе на 98 хил. лв. при 358 хил. лв. положителен финансов резултат година по-рано.

*Цитираното мнение е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа

Свързани компании:

Асенова крепост АД(ASKR)

Оргахим АД(5ORG)

Биовет АД(53B)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:38 | 06.09.22 г.
fallback