fallback

Акция на седмицата - Индустриален холдинг България

За подгласници екипът на Investor.bg обяви Елма, Проучване и добив на нефт и газ и Софарма

10:57 | 11.11.06 г.
Автор - снимка
Създател

Индустриален холдинг България е поредният победител в традиционната рубрика „Акция на седмицата”. За подгласници екипът на Investor.bg обяви Елма, Проучване и добив на нефт и газ и Софарма.

Близо 113 хил. акции на Индустриален холдинг България на обща стойност 557 хил. лв. смениха своя собственик през седмицата, като цената им нарасна с 8,72% до ниво от 5,11 лв. В четвъртък книжата на холдинга достигнаха нов исторически максимум от 5,29 лв. за брой.

„Акциите на Индустриален Холдинг България отбелязаха значително повишение през тази седмица, като дори бе преминато психологическото ниво от 5 лв. Въпреки опасенията на доста борсови играчи за корекция на цената след въвеждането за търговия на акциите от конвертируемите облигации, аз съм оптимист за бъдещото развитие на холдинга. Мениджмънтът на компанията се ползва с висок авторитет, портфейлът е структуриран много добре, позицията е доста ликвидна в сравнение с останалите компании, търгувани на нашата борса, което привлича вниманието на институционалните инвеститори. Корабостроенето - отрасъл, към който холдингът се е насочил, е изключително перспективно, което неминуемо ще се отрази в бъдещите резултати на дружеството. Възходящият тренд ще се запази в средносрочен план, като е възможно да станем свидетели на краткосрочна корекция след споменатото по-горе въвеждане за търговия на акциите от конвертируемите облигации“, коментира за Investor.bg Христо Дурев от Юнионбанк.

В понеделник стана ясно, че Булярд АД (61,5% собственост на ИХ България) е отправил искане към Български морски флот ЕАД за закупуване на 25% от капитала на Булярд корабостроителна индустрия АД за сумата от 5,56 млн. долара. Към момента Булярд притежава останалите 75% от капитала на дружеството.

Нетната неконсолидирана печалба на Индустриален холдинг България за деветмесечието на 2006 е 734 хил. лв., показва междинният финансов отчет на компанията. За съответния период на миналата година холдинговото дружество отчете печалба в размер на 7,46 млн. лв. основно заради продажбата на 17,05% от капитала на КРЗ Одесос. Към края на месец септември Индустриален холдинг България има дялови участия в капитала на общо 13 дружества, от които 9 са мажоритарни.

Индустриален холдинг България има издадена емисия конвертируеми облигации с обща номинална стойност от 5,25 млн. лв. Предвижда се месец преди падежа на главницата (юли 2007 година) да бъде свикано Общо събрание, на което да се гласува предложение към облигационерите за конвертиране на облигациите в акции.

Троянският производител на електродвигатели Елма повиши пазарната си капитализация с малко над 8% за петте борсови сесии до ниво от 2,96 лв. на акция при общ изтъргуван обем от 20 858 броя. След края на седмичната търговия офертите по позицията останаха на нива от 2,94 лв. „купува“ и 2,99 лв. „продава“.

Миналата седмица бе публикуван междинният финансов отчет на компанията за първите девет месеца на годината, който показа загуба от 276 хил. лв. спрямо положителен финансов резултат от 57 хил. лв. към 30 септември 2005. За последните три месеца книжата на дружеството бележат ръст от близо 45%. Основни акционери са Елма Електромотори АД, АКБ–Актив АД и Костенец-ХХИ АД съответно с дялови участия от 28,35%, 19,23% и 13,36%.

Акциите на плевенското предприятие Проучване и добив на нефт и газ загубиха 5,63% от стойността си на седмична база до 7,54 лв. при изтъргувано количество от 30 386 броя. Търсене има на 7,54 лв., а оферти за продажба – на 7,60 лв.

От сряда на БФБ – София официално бяха въведени за търговия акциите от увеличението на капитала на дружеството от 873 хил. лв. на 12,23 млн. лв., извършено през август тази година. В края на миналата седмица Централен депозитар отблокира акциите от увеличението на капитала на дружеството преди официалното им въвеждане за търговия, като тогава бяха прехвърлени над 45 хил. акции.

В сряда Комисията за финансов надзор вписа в публичния регистър последващата емисия акции от двукратното увеличение на капитала на Софарма до 132 млн. лв. Книжата на фармацевтичната компания поевтиняха с 2,9% за петте работни дни до ниво от 6,70 лв. при изтъргувани над 100 хил. броя.

Софарма обяви положителен финансов резултат от 18,91 млн. лв. за деветмесечието спрямо 26,58 млн. лв. за съответния период на миналата година. Основни акционери в Софарма са София АД с дял от 25,56%, Телсо АД с дял от 24,14% и Телекомплект АД, който притежава 21,92% от капитала.

Свързани компании:

Елма АД(56E)

Проучване и добив на нефт и газ АД(NGAZ)

Софарма АД(SFA)

Индустриален Холдинг България АД(IHB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:17 | 10.09.22 г.
fallback