fallback

Акция на седмицата - Химимпорт АД

За подгласници в седмичната рубрика бяха определени Неохим, Булстрад и Петрол

14:55 | 04.11.06 г.
Автор - снимка
Създател

Книжата на Химимпорт бяха избрани от екипa на Investor.bg за победител в традиционната рубрика "Акция на седмицата". За подгласници посочихме Неохим, Булстрад и Петрол.
В понеделник на БФБ – София стартира търговията с книжата на Химимпорт АД. За петте търговски сесии по позицията бяха сключени 1 831 сделки с общо 1 802 952 лота на обща стойност близо 10 млн. лв. Само в първите два дни на търговия бяха прехвърлени близо 1,3 млн. акции на компанията в 1 198 сделки, което им отреди първото място по ликвидност за месец октомври.
В петък книжата на дружеството затвориха на ниво от 5,65 лв., което е с 41,25% над емисионната стойност от 4 лв. за брой и с 4,82% повече от средната цена за понеделник. Пазарната капитализация на дружеството достигна 734,5 млн. лв.
„Летящият старт на търговията с акции на Химимпорт на вторичен пазар надмина в голяма степен очакванията на инвеститорите с близо 50 процентното поскъпване спрямо цената на първичното предлагане. Презаписването на така или иначе голямата за размерите на българския пазар емисия бе логично да се пренесе в солидно търсене на вторичен пазар, което неутрализираше значително активния процес на прибирането на печалби от страна на спекулантите.
Все пак в краткосрочен план е вероятно да видим корекция след рязкото поскъпване през първите пет дни на търговия. В дългосрочен план обаче очаквам, че холдингът ще продължи да акумулира значим интерес от страна на инвеститорите с амбициозните си планове за още по-силно навлизане във финансовия сектор с намеренията за затваряне на кръга от предлагани финансови услуги, с поемането на контрол върху националния авиопревозвач и обединяването му с Хемус Ер, както и със стартирането на мащабно производство на биогорива. Предстоящото в края на 2006 или началото на 2007 година листване на дъщерното дружество Слънчеви Лъчи България също ще допринесе за задържането на вниманието върху холдинга.“, коментира за Investor.bg Надя Неделчева от ИП Карол.
В началото на седмицата Химимпорт обяви нетна неконсолидирана печалба за деветмесечието в размер на 10,84 млн. лв. в сравнение с 2,05 млн. лв. за съответния период на миналата година. Нетните приходи от продажби нарастват с над 50% на годишна база до 14,04 млн. лв.
В четвъртък правителството обяви Балкан Хемус груп ЕАД (100% собственост на Химимпорт) за победител в конкурса за приватизацията на авикомпания България Ер ЕАД. Министерският съвет реши в 20-дневен срок от датата на обявяване на решението да бъде сключен приватизационният договор за продажбата на 30 159 акции или 99,99 на сто от капитала на България Ер за сумата от 13 млн. лв. Плановете на Химимпорт предвиждат обединяване на Хемус Ер и България Ер.
На отрицателна територия приключиха седмичната търговия дяловете на димитровградското предприятие Неохим. Компанията понижи капитализацията си с над 10% на седмична база до ниво от 47,11 лв. за брой. При общо изтъргувано количество от 33 915 акции.
Печалбата на Неохим за първите девет месеца на годината регистрира спад от 73% до 2,65 млн. лв. Основни акционери са Евро ферт АД с дял от 49,17% и Karifert International, Ливан с 16,07 на сто.
Сред губещите позиции се нареди и застрахователната компания Булстрад. Акциите на дружеството загубиха 10,9% от стойността си за седмицата до 52,57 лв. След края на петъчната търговска сесия офертите останаха на нива от 53,01 лв. „купува“ и 55 лв. „продава“.
Печалбата на ЗПАД Булстрад за деветмесечието се понижава до 905 хил. лв. от 2,418 млн. лв. преди година. През юни дружеството успешно увеличи от 14,1 млн. лв. на 19,74 млн. лв. капитала си, който е разпределен в 1,974 млн. акции, всяка с номинална стойност от 10 лв.
На противоположния полюс бяха книжата на Петрол, които поскъпнаха с 12,2% на седмична база до 4,04 лв. за брой. В сряда сделка бе сключена на ниво от 4,25 лв. за ценна книга, което е най-високото от 19 октомври 2005 година насам. За петте борсови сесии по позицията на дистрибутора на горива бяха прехвърлени над 380 хил. лота.
Петрол АД обяви неконсолидирана печалба към края на септември в размер на 12,21 млн. лв. в сравнение с 8,36 млн. лв. за първите девет месеца на миналата година.
В края на октомври компанията емитира петгодишни еврооблигации с обща номинална стойност от 100 млн. евро, които ще се търгуват на пазарния сегмент за ценни книжа с фиксирана лихва на Лондонската фондова борса. Преди издаването на емисията Петрол получи кредитен рейтинг от три водещи международни агенции – „B2“ от Moodys, „B-“ от Standard and Poors и „B-“ от Fitch.

Свързани компании:

Химимпорт АД(CHIM)

ЗАД Булстрад Виена иншурънс груп АД(4BI)

Неохим АД(NEOH)

Петрол АД(PET)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:17 | 12.09.22 г.
fallback