fallback

Акция на седмицата - Мостстрой АД

Акциите на Мостстрой повишиха своята стойност над два пъти за изминалата седмица до ниво от 394,52 лв., подгласници за седмицата са Синергон холдинг, Момина крепост и Балкантурист Елит

14:32 | 30.09.06 г.
Автор - снимка
Създател

Мостстрой е поредният победител в ежеседмичната рубрика на Investor.bg „ Акция на седмицата“. Подгласници за последните пет борсови сесии са Синергон холдинг, Момина крепост и Балкантурист Елит.

Акциите на Мостстрой повишиха своята стойност над два пъти за изминалата седмица до ниво от 394,52 лв., като в петък сделка бе сключена на рекордното ниво от 410 лв. за брой. По позицията бяха прехвърлени общо 2 054 лота, а офертите след края на търговията в петък останаха на нива от 380 лв. „купува“ и 419,99 лв. „продава“.

„Всеобщата еуфория, обхванала пазара след приключването на IPO-то на Химимпорт, повлече и акциите на Мостстрой. За главоломното им поскъпване от последните два дни обаче има и друга причина – наближаващият срок за отваряне на офертите на кандидатите за изпълнители на проекта Дунав мост 2. Очевидно инвеститорите смятат, че шансовете за успех на консорциума, в който участва Мостстрой, са големи. В същото време обаче печалбите, изразяващи се в трицифрени проценти, силно изкушават мнозина инвеститори, което предизвика сериозна съпротива при нивата около 400 лв. за акция. Публикуването на новината за избрания изпълнител ще разсее съмненията на по-скептично настроените инвеститори и ще позволи цената да продължи да расте. В случай че консорциумът с участието на Мостстрой спечели поръчката, очаквам неколкократно увеличение на годишните приходи от продажби и съответно и на печалбата на дружеството, което оправдава значителното покачване на цената на акциите му“, коментира за Investor.bg Никола Цокев, брокер в ТБ Българска Пощенска Банка.

В понеделник ще бъдат отворени офертите за изграждането на Дунав мост 2. Мостстрой участва в консорциум с Главболгарстрой и френската Vinci. Останалите участници са испанската група FCC, немският консорциум Zublin (австрийската Alpine Mayreder и френската Eiffel), френският Bouygues (Трансстрой Варна и италианската Rizzani de Eccher) и този между немската компания Hochtief и испанската OHL. Общата стойност на проекта е 236 млн. евро, от които 226 млн. евро са за строителни работи и 10 млн. евро за предпроектни проучвания, проектиране и консултантска помощ.

В началото на месеца Мостстрой учреди ново дъщерно дружество - Релс Ремонт ЕООД, което е с предмет на дейност изработване и ремонт на релси и релсови звена. През август Мостстрой сключи договор на стойност 2,05 млн. лв. за извършване на авариен ремонт на фуги на мостови съоръжения по автомагистрала „Хемус“. Дружеството спечели и проект на стойност 8,14 млн. лв. за изграждане на пътна връзка между столичния бул. „Брюксел“ и новия пътнически терминал на летище „София“, който трябва да е готов догодина.

Финансовият резултат на Мостстрой за първите шест месеца на годината е отрицателен в размер на 924 хил. лв. спрямо загуба от 1,03 млн. лв. към 30 юни 2005. Основен акционер с дялово участие от 49% е Бургаски корабостроителници АД, а Имо – България ООД притежава други 26 на сто.

Синергон холдинг повиши пазарната си капитализация с 9,15% на седмична база до ниво от 6,20 лв. на акция при общо изтъргувано количество от 70 968 броя. Книжата на компанията отчетоха най-силен ръст сред бившите приватизационни фондове, представени в широкия индекс BG40.

В началото на месеца за търговия бяха въведени акциите от последното увеличение на капитала на холдинга от 12,61 млн. лв. на 14,12 млн. лв. Синергон обяви консолидирана печалба от 1,87 млн. лв. за полугодието в сравнение с 68 хил. лв. преди година.

Синергон холдинг е мажоритарен собственик в 21 предприятия и притежава дялови участия в други 3 дружества. В портфейла на компанията влизат 89,25% от капитала на Топливо, както и 79,26% от Гранд Хотел Пловдив.

Акциите на Момина крепост достигнаха нова рекордна стойност от 22,75 лв. за брой в петък, като приключиха седмичната търговия с общо повишение от близо 50 на сто при изтъргуван обем от 2 992 лота. Търсене има на ниво от 18 лв., а оферти за продажба – на 20 лв. за ценна книга.

Великотърновското предприятие е с предмет на дейност разработка, внедряване и производство на медицински изделия за хуманната и ветеринарна медицина, бласова и шприцова продукция за промишлеността, селското стопанство и бита. Финансовият резултат за първото шестмесечие е положителен в размер на 30 хил. лв. при 2 хил. лв. за съответния период на миналата година. Основни акционери в дружеството са Индустриален ходинг-Доверие с дял от 20,16%, Хидроизомат с 20,26 на сто и Дунав АД-Русе с 16,92%.

На фона на общата позитивна тенденция на фондовата борса през седмицата, дяловете на Балкантурист Елит регистираха спад от 9,28% до ниво от 2,64 лв. В края на август компанията обяви увеличение на консолидираната загуба за шестмесечието до 3,15 млн. лв. спрямо 1 млн. лв. година по-рано.

Холдингът е мажоритарен собственик на Балкантурист АД-София и Гранд хотел Варна АД и притежава участия в още 6 дружества, след като на 21 август продаде 93,73% от капитала на Гранд хотел Велико Търново на ловешкото дружество Генимекс Ойл АД за сумата от 7,82 млн. лв .

Свързани компании:

Мостстрой АД /в несъстоятелност/(5MY)

Момина крепост АД(MKR)

Синергон Холдинг АД(SNRG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:58 | 13.09.22 г.
fallback