fallback

Акция на седмицата - Оргахим АД

За подгласници екипът на Investor.bg обяви Златен Лев холдинг АД, Елана фонд за земеделска земя АДСИЦ и Хидравлични елементи и системи АД.

14:31 | 09.09.06 г.
Автор - снимка
Създател

Оргахим АД е поредният победител в традиционната рубрика „Акция на седмицата”. За подгласници екипът на Investor.bg обяви Златен Лев холдинг АД, Елана фонд за земеделска земя АДСИЦ и Хидравлични елементи и системи АД.

Общо 9 598 акции на русенския производител на бои и лакове смениха своя собственик през седмицата, като цената им регистрира спад от 2,43% до 88,01 лв. за брой. В понеделник сделка бе сключена на историческия максимум от 91,65 лв., а офертите по позицията след края на петъчната търговска сесия останаха на нива от 88,02 лв. „купува“ и 89,80 лв. „продава“.

„Като член на двата индекса на фондовата борса, Оргахим е сред любимците на брокерите и анализаторите на българския пазар. Основната причина за това са стабилните продажби на дружеството и доброто корпоративно управление. През последната седмица се изтъргуваха значителни обеми по позицията, като предполагам, че това се дължи на преструктуриране на портфейли с оглед предстоящото IPO на Химимпорт. Валутният ЗУНК е причина за значителните флуктуации в счетоводната печалба на дружеството и затруднява реалната оценка на финансовото състояние на Оргахим. В бъдеще очаквам цената на акциите да продължи плавно да се покачва", коментира за Investor.bg Минчо Минчев от ТБ Инвестбанк.

В петък на сайта на БФБ – София бе публикувано съобщение от компанията за два нови продукта, които ще бъдат пуснати на пазара - „Леко“ емайллак за цветни метали с ефект на "стара мед" и нисковискозна смола Балкид 720 МК-83 МТ.

В края на миналия месец Оргахим допълни продуктовата си гама с нова безоловна алкидна боя "Leko Fast Dry", която ще се предлага в шест цвята. Също така през август компанията получи европейски сертификат за качество на своята хлор-каучукова боя за пътна маркировка Deko Professional. Документът е от испанската лаборатория за тестване на материали за пътна маркировка "АETEC".

За последните три месеца дружеството получи патент за боя за ръждясали стоманени повърхности и предложи няколко нови продукта – огнезащитна боя за метал, антикорозионен грунд за огнезащитна боя, водоразредим лазурен лак, акрилна боя и др.

Консолидираният финасов резултат на Оргахим за първите шест месеца на годината е положителен в размер на 1,05 млн. лв. спрямо 880 хил. лв. към 30 юни 2005. Основният капитал на компанията е 503 хил. лв., като мажоритарен собственик с дял от 64,21% е Уайтбийм Холдингс.

Златен лев Холдинг продължи низходящия си тренд и през тази седмица, като в четвъртък бе сключена сделка на най-ниското ниво откакто акциите на дружеството се търгуват на борсата – 1,02 лв. за брой. Общо за четирите работни дни холдингът понижи капитализацията си с 12,5 на сто до ниво от 1,12 лв. за акция при изтъргувани общо 7 316 броя.

Акциите на Златен лев Холдинг бяха въведени за търговия на БФБ - София на 17 март тази година, като оттогава цената им регистрира спад от над 50 на сто. Компанията отчита консолидирана загуба за полугодието от 902 хил. лв. в сравнение с печалба от 796 хил. лв. за същия период на 2005 година. Сред основните причини за по-слабите резултати са липсата на поръчки при Карат електроникс АД (и свързаното с него СТМ Румъния), както и сериозните технологични проблеми, наложили прекъсване на производството във Водица Ботълинг ООД.

Книжата на Елана фонд за земеделска земя поевтиняха с 1,64% на седмична база до 1,20 лв., като по позицията бяха прехвърлени ощо 70 598 броя.

В четвъртък стана ясно, че емисията акции от увеличението на капитала на дружеството със специална инвестиционна цел ще се търгуват на БФБ – София от 11 септември (понеделник).

На 29 юни приключи подписката по увеличението, като броят на записаните и платени акции достигна 39 784 042 броя, с което капиталът на Елана Фонд за земеделска земя достигна 59,72 лева. Към края на август компанията притежава 130 хил. дка земеделски земи.

На фона на общата негативна пазарна тенденция, дяловете на ямболското предприятие Хидравлични елементи и системи добавиха 8,05% към стойността си през седмицата до ниво от 10,6 лв. при сравнително нисък обем от 120 броя. Търсене има на ниво от 9,83 лв., а оферти за продажба – на 10,55 лв. за брой.

През седмицата Комисията за финансов надзор вписа акциите от увеличението на капитала на дружеството от 262 хил. лв. на 2,62 млн. лв., като предстои въвеждането им за търговия на борсата.

Хидравлични елементи и системи обяви неконсолидирана печалба за първото шестмесечие в размер на 1,659 млн. лв., докато за съответния период на предходната година тя е била на стойност 1,62 млн. лв. Компанията e най-големият производител на хидравлични цилиндри в Източна Европа. Стара планина холд притежава 73,73 на сто от капитала, докато Славяна АД е с 9,58%.

Свързани компании:

Златен лев Холдинг АД(HLEV)

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Хидравлични елементи и системи АД(HES)

Оргахим АД(5ORG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:18 | 09.09.06 г.
fallback