fallback

Акция на седмицата - Енергоремонт холдинг АД

За подгласници екипът ни определи Индустриален капитал холдинг, Неохим и Енергия

15:55 | 29.07.06 г.
Автор - снимка
Създател

Книжата на Енергоремонт холдинг са поредният победител в рубриката на Investor.bg Акция на седмицата. За подгласници екипът ни определи Индустриален капитал холдинг, Неохим и Енергия.
Енергоремонт холдинг увеличи капитализацията си с над 50% през изминалата седмица до ниво от 108,69 лв. при общ изтъргуван обем от 403 броя. В четвъртък по позицията бе регистриран и нов исторически максимум от 116 лв. за брой, а офертите след края на петъчната сесия останаха на нива от 96,03 лв. „купува“ и 114,95 лв. „продава“.
„Акциите на Енергоремонт холдинг направиха зашеметяващо „рали”, поскъпвайки с 400% от началото на годината. За 2005 година компанията подобри значително финансовите си показатели. Все пак, водещи за отношението на инвеститорите към позицията остават интегрираните очаквания за реализиране на проекти, както в страната, така и в чужбина. Дружество нееднократно обявяваше параметрите на спечелените поръчки, което привлече вниманието на пазара. Предприятията от холдинга са сред основните „заподозрени” за подизпълнители в изграждането на АЕЦ „Белене”. В краткосрочен период вероятно част от инвеститорите ще започнат да касират печалби, което ще повиши натиска върху капитализацията. Ключ към развитието на различните сценарии ще бъде консолидираният отчет на групата, който предстои да стане достояние на инвеститорите“, коментира за Investor.bg Константин Абрашев от ИП БенчМарк Финанс АД.

Енергоремонт холдинг е компания с над 35 годишна история. Началото е поставено през 1969 година със създаването на Централизиран Енергоремонт и Автоматика – ЦЕРА. През 1974 година ЦЕРА се преобразува в Стопанско обединение “Енергоремонт”, а от 1995 година е преструктуриран в Енергоремонт Холдинг ЕАД, в състава на който влизат Централно управление и шест дъщерни дружества. През 2003 година дружеството е приватизирано, чрез публично предлагане на акциите му на Българска фондова борса – София. Към момента основни акционери са Миления 77 ЕООД с дялово участие от 33,46%, Конвенционални енергийни системи АД с 32,39 на сто от капитала и Българска енергетика с 31,73%.
Енергоремонт холдинг участва в ремонти, рехабилитация и монтаж на съоръжения инсталирани в ТЕЦ, ВЕЦ, АЕЦ, топлофикационни и заводски централи, както в областта на енергетиката, така и в отрасли като химия и металургия. Компанията разполага със собствени производствени бази, оборудвани с металообработващи машини, заваръчна техника и лаборатории за контрол на метала, където извършва ремонт на енергетично оборудване и произвежда съоръжения, резервни части и метални конструкции.
В портфейла на холдинга влизат пет дъщерни предприятия - Енергоремонт Варна АД, Енергоремонт Русе АД, Енергоремонт Бобов дол АД, Техенерго АД и Тотема ЕООД, както четири асоциирани дружества - Енергоремонт Гълъбово АД, Енергоремонт Кресна АД, ЦЕРБ София и Зевс Холдинг АД. Консолидираната печалба на групата за първото тримесечие на тази година възлиза на 404 хил. лв.
Акциите на Индустриален капитал холдинг регистрираха най-силен ръст през седмицата сред представителите на широкия индекс BG40. Дяловете на дружеството добавиха близо 20% към стойността си до 6,85 лв., като в петък сделка бе сключена на рекордното ниво от 7 лв. за брой.
В четвъртък бе публикуван неконсолидирания финансов отчет на компанията за първото полугодие, който показа ръст на печалбата до 391 хил. лв. спрямо 25 хил. лв. за съответния период на 2005. Холдингът притежава дялово участие в капитала на девет дружества, сред които 33% от севлиевския производител на кабели и проводници ЕМКА АД и 22 на сто от казанлъшкото дружество М+С Хидравлик.
Книжата на Неохим отбелязаха рязко повишение от 12,56% във вторник до рекордните 55 лв. за ценна книга. След публикуването на данните за печалбата на дружеството за първото шестмесечие, която се понижи с 36% до 6,29 млн. лв., акциите на компанията отстъпиха част от спечелените позиции и приключиха седмицата с общ ръст от 7,13% до 50,21 лв. за брой.
На проведеното на 9 юни Общо събрание на акционерите на компанията бе взето решение за обратно изкупуване на до 3% от капитала на цени между 35 лв. и 40 лв. за брой. Това е трето обявено предложение за обратно изкупуване, като първото не бе осъществено. Второто бе през миналата година на нива от 20 до 30 лв. за ценна книга. На събранието бе гласувано и разпределяне на дивидент за 2005 година в размер на 0,35 лв. на акция.
Акциите на производителя на акумулаторни батерии Енергия АД поскъпнаха със 17,4% на седмична база до ниво от 23,25 лв., като за петте борсови сесии по позицията бяха прехвърлени общо 683 броя. Търсене има на ниво от 21 лв., а оферти за продажба – на 25,60 лв.
Печалбата на компанията се понижава до 35 хил. лева спрямо 71 хил. лева година по-рано, според изнесения в сряда неконсолидиран финансов отчет. Нетните приходи от продажби обаче нарастват с 27,6% до 13,29 млн. лева.
Основният капитал на Енергия АД е 355 хил. лв., като Енергия-97 АД притежава 63,60% от капитала, а Енергия Консулт ЕАД е с 25,1%.

Свързани компании:

Индустриален Капитал Холдинг АД(HIKA)

Дитсманн Енергоремонт Холдинг АД(6EG)

Неохим АД(NEOH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:05 | 26.08.22 г.
fallback