fallback

Акция на седмицата - М+С Хидравлик АД

За подгласници бяха обявени Индустриален холдинг България, Елана фонд за земеделска земя и КРЗ Одесос

14:41 | 29.04.06 г.
Автор - снимка
Създател

Екипът на Investor.bg посочи книжата на М+С Хидравлик за победител в традиционната рубрика Акция на седмицата. За подгласници бяха обявени Индустриален холдинг България, Елана фонд за земеделска земя и КРЗ Одесос.

За последните четири търговски сесии казанлъшкото дружество повиши пазарната си капитализация с 3,4% до исторически максимум от 174,68 лв. за акция, като по позицията бяха прехвърлени общо 1 087 броя в 53 сделки. В четвъртък бе публикуван междинният неконсолидиран отчет на компанията за първото тримесечие на годината, който показа ръст на печалбата до 1,38 млн. лв. спрямо 804 хил. лв. за същия период на миналата година.

„M+С Хидравлик за пореден път показа на инвеститорите, че заслужава "вота на доверие", който те са му гласували. Нарастването на приходите от основна дейност с 8,3% едва ли е учудило някого, това обаче, което поднесе приятна изненада на акционерите на казанлъшкото дружество, беше нетният финансов резултат. За първото тримесечие на годината М+С Хидравлик отбелязва 71,8% ръст на печалбата след данъци, което е забележително събитие и именно заради това предизвика такъв ентусиазъм. Като се има предвид, че дейността на дружеството е свързана с производство на нискоскоростни, високо моментни, орбитални, хидравлични мотори, хидростатични сервоуправления, клапани, спирачки и аксесоари за тях, можем спокойно да предположим, че липсва сезонен характер”, каза за Investor.bg Кирил Иванов от ИП Юг Маркет.   

 

 

„При един по-задълбочен финансов анализ забелязваме, че дружеството не успява изцяло да пренесе тежеста от поскъпващите суровини на своите клиенти. Разходите за материали нарастват с над 22% до 7,76 млн. лв. спрямо 6,31 млн. лв. за първото тримесечие на 2005 година, което е доста над 8% ръст на приходите. Основната причина за повишението на печалбата е изменението в запасите от продукция и незавършено производство, които за първото тримесечие на 2006 година отбелязват спад от 596 хил. лв. в сравнение с ръст от 960 хил. лв. за същия период на 2005 година”, добави още той. 

 

М+С Хидравлик е създадена като държавно предприятие през 1963, като по това време обслужва основно строителната индустрия. През 1972 година компанията се специализира в производството на хидравлично оборудване, като към момента държи пазарен дял от 35% в Европа и около 7% в световен мащаб. Над 90% от продукцията на дружеството е предназначена за износ.

В бизнес програмата на дружеството за 2006 г. е планирано внедряване на 5 нови високопроизводителни машини, като въвеждането в експлоатация се предвижда до края на годината. С тях производствената мощност ще се увеличи с около 5%. Най-голямата инвестиция през 2006 г. ще е новият производствен корпус на застроена площ 3000 кв.м и битова сграда към него. Чрез корпуса ще се подобри значително организацията на производствения процес и производителността ще се увеличи с около 15%.

Общото събрание на акционерите на компанията е насрочено за 19 май, когато ще се гласува решение за разпределение на финансовия резултат за 2005 в размер на 3,3 млн. лв. Последната дата за сделки с акции на дружеството, даващи право на глас, е 3 май (сряда).

Акциите на Индустриален холдинг България добавиха 0,7% за седмицата до 4,27 лв., като в сряда сделки бяха сключвани и на рекордното ниво от 4,31 лв. за брой. За четирите сесии по позицията бяха прехвърлени 105 467 акции на обща стойност 452 хил. лв.

Нетната неконсолидирана печалба на холдинга за първите три месеца на годината възлиза на 12 хил. лв. спрямо 5,11 млн. лв. за съответния период на 2005, когато основните приходи бяха реализирани от продажбата на акции на КРЗ Одесос АД. На 18 април дружеството продаде дела си в Елпо АД – Николаево в размер на 17,99% от капитала, като купувач на пакета бе Елпо-2000 ООД, увеличил участието си до 43,3 на сто. Сделката бе осъществена на блоков сегмент на цена от 3,25 лв. за акция или общо 127 884 лв.

В началото на месеца Индустриален Холдинг България подписа договор с КРЗ Одесос за придобиването на 2 401 898 акции, представляващи 10% от капитала на Булярд АД. С това участието на холдинга в Булярд достига до 61,5%, а КРЗ Одесос се освобождава напълно от дела си в компанията.

Книжата на Елана фонд за земеделска земя отчетоха най-силно седмично повишение сред включените в широкия индекс BG40 позиции. Акциите на дружеството поскъпнаха с 15,6% до 1,63 лв. при общо изтъргувано количество от 433 хил. броя, от които близо 309 хиляди бяха прехвърлени по време на петъчната борсова сесия. 

Преди малко повече от седмица стана ясно, че фондът ще увеличава капитала си тройно чрез издаване на нови 39,864 млн. акции с номинална стойност един лев и емисионна стойност 1,25 лв. Конкретните дати за търговия с правата от увеличението, записване на акции и аукциона ще бъдат посочени допълнително, след публикуване на съобщението за публично предлагане в Държавен вестник.

Елана фонд за земеделска земя притежава имоти с обща площ около 70 хил. декара, като над 90% от закупената земя е концентрирана в осем области в Северна България. От компанията обсъждат вариант за частично листване на AIM (сегмент за алтернативни инвестиции на Лондонската фондова борса) през 2007 година.

На отрицателна територия приключиха седмичната търговия дяловете на КРЗ Одесос, регистрирайки понижение от 5,31% до 105,48 лв. за брой. За четирите борсови сесии по позицията бяха изтъргувани 1 879 броя.

Според данните от междинния неконсолидиран отчет на дружеството финансовият резултат за първото тримесечие на 2006 е отрицателен в размер на 372 хил. лв. в сравнение с 238 хил. лв. за съответния период на миналата година. На Общото събрание на акционерите, насрочено за 17 юни, ще бъде гласувано обратно изкупуване на до 3% от капитала на компанията.

 

*При вземането на решение за акция на седмицата се отчитат седмичното изменение в акциите на компанията, изтъргуваните обеми по позицията, корпоративните новини, както и брокерското мнение. 

 

 

 

 

 

Свързани компании:

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

КРЗ Одесос АД(ODES)

М+С Хидравлик АД(MSH)

Индустриален Холдинг България АД(IHB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:08 | 29.04.06 г.
fallback