fallback

Акция на седмицата - Мостстрой АД

За подгласници в седмичната класация екипът ни обяви Слънчев бряг, Индустриален Капитал Холдинг и Фазерлес

14:43 | 18.03.06 г.

Компанията е изпълнила повече от 100 значими обекта в страната. Снимка: Corbis

Книжата на Мостстрой АД-София спечелиха традиционния приз на Investor.bg за Акция на седмицата. За подгласници екипът ни обяви Слънчев бряг, Индустриален Капитал Холдинг и Фазерлес.

“Мостстрой е дружество, специализарано в строителството, реконструкцията и ремонта на мостови и пътни съоръжения. В четиридесет годишната си история компанията е изпълнила, повече от 100 значителни пътни и други обекти в страната, в това число мостове, естакади, виадукти и други обекти от пътното и автомагистралното строителство. През 2005 г. Мостстрой за първи път след приватизацията си обяви печалба", каза за Investor.bg Божидар Павлов от ИП Бора Инвест АД. ”Дружеството е с пазарна капитализация около 5.5 млн. лева. Акционери са Бургаски корабостроителници с 49% и Имо – България с 26%. Предполага се, че бившият собственик Ита Холд АД е продал акционерното си участие на проведените аукциони през януари. Тогава бяха предложени над 5% от акциите на дружеството при цена 34 лв. за брой. След приключване на аукциона цената на акциите се повиши за около месец и половина до 48 лв., което прави ръст над 40%. Предстоящите големи инфраструктурни проекти (Дунав мост 2, автомагистралите, летище София, мостовата конструкция на Софийското метро и Околовръстното на София) и рехабилитацията на изградените до момента мостови съоръжения, ще доведат до все по-големи приходи за дружеството и ще повишат интереса към него”, допълни Павлов. Мостстрой притежава собствена механизация, автотранспорт и модерно съвременно оборудване за изпълнение на всички видове строително-монтажни работи, свързани с изграждането и ремонта на пътните и мостови съоръжения.

Дружеството има изградени съвременни производствени бази в кв. Катуница – Пловдив; кв. Казичене – София, с. Самоводене – В.Търново, в град Габрово и град Бургас, оборудвани с бетонови възли, арматурни дворове, сервизни работилници за ремонт на строителната механизация, стендове за производство на предварително напрегнати стоманобетонови елементи, писти за производство на бетонови и стоманобетонови елементи. В София и Благоевград фирмата има цехове за производство на метални конструкции и изделия, мостови парапети, дилатационни фуги, метални скелета и др.

В началото на февруари на БФБ-София приключи смесен закрит аукцион за продажбата на 5,38% от капитала на дружеството, като цената на акция бе 34,00 лв.

Мостстрой АД обяви нетна неконсолидирана печалба за 2005 г. в размер на 52 хил. лв., докато само преди година дружеството бе на загуба от 2,238 млн. лв. Основният капитал на компанията е 1,115 млн. лв., а собственият – 7,027 млн. лв. Бургаски Корабостроителници притежава 49 на сто от капитала, докато Имо-България има 26%. Компанията е сериозен кандидат и партньор в реализацията на Дунав мост 2, Автомагистрали Тракия, Марица, Люлин, Хемус и Струма, Софийски околовръстен път и др. Само преди месец след проверка в столицата бе установено, че мостът Чавдар, както и тези при Четвърти километър, Бакърена фабрика, Захарна фабрика и Надежда са в недобро техническо състояние и се нуждаят от спешни ремонтни работи.

За последната седмица акциите на дружеството отчетоха ръст от 14,44% до средна цена от 49,78 лв., което оценява компанията на 5,55 млн. лв. Офертите купува/продава в края на петъчната сесия останаха на нива от 48,02/52,00 лв.   Книжата на Слънчев бряг бяха една от 22-те емисии, подкрепили широкия индекс през изминалата седмици, след ръст от 3,38 на сто до 20,50 лв. Ръстът според наблюдатели се дължи на наближаващото (на 24 март) Общо събрание, на което ще се вземе решение за продажба на всички ДМА, съставляващи електроразпределителна мрежа, собственост на дружеството.

Новата окончателна цена на мрежата, която ще се гласува на събранието, е 36,860 млн. лв. без ДДС, платими към момента на прехвърляне на собствеността. Мажоритарен собственик е Министерство на икономиката и енергетиката със 75% от капитала, а Слънчев бряг холдинг притежава 10,53%.  На противоположния полюс за последната седмица бяха книжата на Индустриален Капитал Холдинг АД, понижил пазарната си капитализация с 4,4 на сто до 3,48 лв. за брой.  Холдинговото дружество обяви нетна консолидирана печалба в размер на 379 хил. лв. за 2005 г., спрямо 336 хил. лв. за година по-рано. Основният капитал на холдинга е 1,944 млн. лв., а собственият – 5,048 млн. лв. Според данни от АПИС Индустриален Кредит – България притежава 18,344 на сто от капитала, докато ЗАИ-АД и ЕМКА имат по 12,887 на сто. Само преди седмица Он Хотер Ишай закупи 5,476% от капитала на холдинга. Акциите на Фазерлес АД – Силистра отбелязаха повишение от 0,19 на сто до 26,60 лв. на седмична база, като в петък сделка бе сключена и на максималната цена от 26,95 лв. за брой. За седмицата по позицията бяха изтъргувани 9110 броя, или 1822 средно на сесия, докато среднодневният обем за февруари бе 460,1 акции на цени между 23,76-24,55 лв. Компанията обяви печалба в размер на 2,162 млн. лв. за изминалата 2005 г., в сравнение с 829 хил. лв. за година по-рано. Основният капитал на дружеството е 515 хил. лв., докато собственият възлиза на 10,28 млн. лв. Преди година Фазерлес изгради инсталация за изгаряне на дървесни отпадъци, като в съоръжението бяха вложени около 2 млн. лв. *При вземането на решение за акция на седмицата се отчита седмичното изменение в цената на компанията и изтъргуваните обеми по позицията, както и брокерското мнение. 

 

 

 

 

 

 

Свързани компании:

Мостстрой АД /в несъстоятелност/(5MY)

Индустриален Капитал Холдинг АД(HIKA)

Фазерлес АД(FZLS)

Слънчев бряг АД(SLB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:43 | 12.09.22 г.
fallback