fallback

Акция на седмицата - Пловдив БТ

Подгласници в ежеседмичната класация на Investor.bg са Хидравлични елементи и системи АД, Доверие обединен холдинг АД и Индустриален холдинг България АД

09:00 | 04.03.06 г.
Автор - снимка
Създател

Книжата на Пловдив БТ са поредният победител в седмичната рубрика на Investor.bg Акция на седмицата. За подгласници екипът ни определи Хидравлични елементи и системи АД, Доверие обединен холдинг АД и Индустриален холдинг България АД.
 
Пловдивското предприятие е част от групата на Булгартабак, като предметът на дейност включва производство на цигари, тютюнопреработвателна дейност, както и търговия с тютюневи изделия в страната и чужбина. На проведеното на 9 февруари заседание на Надзорния съвет на Булгартабак Холдинг бе взето решение дружеството да остане в структурата на компанията-майка, като на този етап няма да бъде откривана процедура за неговата продажба. По отношение на производството бе решено осъществяваните от Слънце-Стара Загора БТ и Пловдив БТ дейности да се концентрират в пловдивското предприятие, като за тази цел ще се изгради нова производствена площадка. Тя ще бъде изградена след изготвяне на одитираните отчети на дружествата към 30 март 2006 година и след анализ на дейността им през първото тримесечие на 2006 година.
 
„Новините около преструктурирането на предприятията под шапката на Булгартабак холдинг стимулираха инвеститорите по време на последната за изминалата седмица борсова сесия, след като те бяха спрени от търговия в сряда. Цените се повишиха силно, но търговията е трудно да бъде определена като активна. Структурните промени в холдинга не бяха изненада за голяма част от пазарните участници. Цената на акциите на Пловдив БТ се повишава, водена от предварителните годишни резултати на дружеството. Отчетената печалба беше далеч по-голяма от тази за аналогичния период на 2004 година, което направи акциите на компанията подценени на база очакваната дивидентна доходност. Позицията ще се повишава дотогава, докато инвеститорите преценят, че очакваната дивидентна доходност не покрива в пълна степен поетия риск“, каза за Investor.bg Константин Абрашев от ИП БенчМарк Финанс АД.
 
Акциите на Пловдив БТ добавиха 19,14% към стойността през изминалата седмица до рекордно ниво от 29,01 лв., като за трите търговски сесии по позицията бяха сключени 30 сделки с общо 840 броя. Така пазарната капитализация на дружеството достигна ниво от 31,31 млн. лв.
 
Нетната печалба на компанията за 2005 година е в размер на 14,07 млн. лв., или 13,04 лв. на акция, спрямо 2,28 млн. лв. (2,11 лв. на акция) за предходния отчетен период. Нетните приходи от продажби нарастват с 62,5% на годишна база до 51,95 млн. лв. Собственият капитал възлиза на 22,93 млн. лв., в сравнение с 8,8 млн. лв. преди година.
 
Булгартабак Холдинг притежава 78,18% от капитала на дружеството, а Финанс консулт ЕООД държи 12,89 на сто. Офертите по позицията при затварянето на последната търговска сесия за седмицата бяха на нива от 26,56 лв. „купува“ и 29,95 лв. „продава“.
 
Акциите на ямболското дружество Хидравлични елементи и системи поскъпнаха до исторически максимум от 87,86 лв. в сряда, след което се върнаха на нивата от началото на седмицата, като последната сделка бе сключена на 82 лв. за брой. Така седмичното изменение по позицията бе едва 0,87% в негативна посока. За четирите сесии бяха изтъргувани 3 646 акции.
 
Компанията обяви нетна печалба от 1,38 млн. лв., или 5,26 лв. на акция, за миналата година, в сравнение с 459 хил. лв. (1,75 лв. на акция) към 31 декември 2004 година. Основният капитал на дружеството е 262 хил. лв., а собственият възлиза на 4,13 млн. лв., спрямо 3,02 млн. лв. преди година. Мажоритарен собственик в Хидравлични елементи и системи е Стара планина Холд със 70,76 на сто от капитала, докато Славяна държи 15,4%.
 
Доверие обединен холдинг понижи пазарната си капитализация със 7,03% през седмицата до ниво от 3,55 лв. за акция, като по позицията бяха прехвърлени общо 45 143 броя. Спадът стана факт след публикуването на консолидирания отчет на дружеството за 2005 година, според който финансовият резултат е отрицателен в размер на 1,54 млн. лв., в сравнение с печалба от 3,64 млн. лв. за предходния отчетен период.
 
Холдингът разполага с мажоритарни пакети от следните дружества – Индустриален холдинг Доверие, ОЗОФ Доверие, Хомоген, Реклама и Комарс Инженеринг, както и миноритарни дялове в още 15 дружества. За последните 12 месеца книжата на компанията са поевтинели с 44,8 на сто.
 
На положителна територия приключиха седмичната търговия акциите на Индустриален холдинг България. Книжата на дружеството се повишиха с 1,25% до 4,06 лв. за брой. Максималната стойност по позицията (4,26 лв.) е достигната на 1 март 2005 година. Във вторник бяха изнесени данните от годишния консолидиран отчет на холдинга, които показаха значителен ръст на печалбата до 29,74 млн. лв., спрямо 7,66 млн. лв. към 31 декември 2004 година.  

Индустриален холдинг България инвестира основно в сферата на корабостроенето и кораборемонта, а също в машиностроене, недвижими имоти и туризъм. През изминалата година дружеството стана собственик на 51,5% от капитала на Булярд АД, с което придоби контрол и върху Булярд Корабостроителна индустрия АД – Варна.

Свързани компании:

Хидравлични елементи и системи АД(HES)

Доверие Обединен Холдинг АД(DUH)

Индустриален Холдинг България АД(IHB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:41 | 18.08.22 г.
fallback