fallback

Акция на седмицата – Индустриален Холдинг България АД

За подгласници Investor.bg обяви Синергон Холдинг АД, Кремиковци и Софарма АД

13:53 | 14.01.06 г.

Индустриален Холдинг България АД е вторият победител за 2006 г. в традиционната рубрика „Акция на седмицата”. За подгласници екипът на Investor.bg обяви Синергон Холдинг АД, Кремиковци и Св. Св. Константин и Елена Холдинг АД.

Акциите на холдинговото дружество бяха сред 31 повишаващи се през седмицата от включените в индекса BG40. Те добавиха 3,85% до ниво от 4,05 лв., като сделки бяха сключени и на ниво от 4,10 лв. Достигнатата средна цена е само 3,76 на сто по-ниска от рекордната (4,26 лв.), постигната на 28 февруари 2005 г.

Ръстът при  акциите на Индустриален холдинг България се дължи на поредицата от добри новини за холдинга през 2005 година, последната от които беше за продажбата на имот край Созопол с печалба от около 20 млн. лева. Според мен дружеството се превърна в едно от най-бързо развиващите се на пазара, като основните му приходи в бъдеще ще идват от продажба на кораби и металорежещи машини. Очаквам и през 2006 г. консолидираните приходи да нарастват бързо. Мисля, че цената на акциите може да се повиши още, но с наближаването на падежа на конвертируемите облигации инвеститорите ще обръщат повече внимание на възможността за увеличение на капитала с около 5 млн. лв. без участието на акционерите”, каза за Investor.bg Владислав Панев от КД Инвестмънтс.

За петте борсови сесии по позицията бяха изтъргувани над 190 хил. броя, или средно по 38 056 акции на ден. Високата активност според наблюдатели се дължи най-вече на очаквания отчет за четвъртото тримесечие на годината в края на месеца.

В края на ноември ИХ България обяви нетна консолидирана печалба от 12,95 млн. лв. за деветмесечието, докато за същия период на миналата година тя е била 3,29 млн. лв. В последния ден на годината дъщерно дружество на холдинга продаде недвижим имот на стойност 12 млн. евро.

Основният капитал в края на деветмесечието е в размер на 21 млн. лв., а собственият – 63,76 млн. лв. На 25 януари 2006 г. ще се извърши лихвеното плащане по конвертируемите облигации на дружеството за 3-ти шестмесечен период. Общият брой издадени облигации е в размер на 5,25 млн. лв. с номинална и емисионна стойност един лев. Само месец преди падежа на главницата (2 юли 2007 г.) по предложение на УС на холдинга ще бъде свикано Общо събрания, което ще реши дали да отправи предложение към облигационерите да конвертират облигациите в акции.

Книжата на Синергон Холдинг поскъпнаха и в петте борсови сесии през седмицата, добавяйки 4,52 на сто до средна цена от 6,47 лв. В петък сделки бяха сключени и на нива от 6,54 лв., а средно по 6106 акции на ден сменяха собствениците си.

На 18 януари (сряда) е последната дата за сключване на сделки с акциите на дружеството, в резултат на които приобретателят ще може да участва в увеличението на капитала. Към настоящия момент основният капитал на дружеството е 10,528 млн. лв., като се очаква да нарасне до 12,634 млн. лв. Увеличението ще се извърши чрез издаването на нови 2,106 млн. акции с номинална стойност един лев и емисионна стойност 3,75 лв.

Срещу всяка съществуваща към края на посочения срок акция се издава едно право, даващо възможност за записване на 0,2 нови акции по емисионна стойност 3,75 лв. В края на миналата година Синергон Холдинг издаде първата си емисия корпоративни облигации с номинална стойност 10 млн. евро.

Само шест компании от широкия индикатор отчетоха спад през седмицата, като акциите на Кремиковци поевтиняха с 3,26 на сто до средна цена от 16,49 лв. Макар и със закъснение металургичният комбинат предостави отчета за деветмесечието на 2005 г., според който отчита загуба от 4,23 лв. на акция. През миналата седмица работници от Кремиковци протестираха поради неизплатени заплати и условията на труд в завода.

С 2,67% за седмицата поскъпнаха акциите на Софарма АД до средна цена от 7,70 лв. Повишена активност по позицията се забеляза в четвъртък, когато се изтъргуваха над 106 хил. броя.

През декември Софарма не успя да вземе контролния пакет акции в Сърболек АД – Белград, но въпреки това изпълнителният директор на фармацевтичното дружество Огнян Донев заяви през Investor.bg., че излизането на чужда борса е част от бъдещото на компанията.

Нетната консолидирана печалба на "Софарма" за първите девет месеца на 2005 г. достигна 27,319 млн. лв., от 14,9 млн. лв. за същия период на предходната година. Само след десет дни (на 24 януари) ще се състои извънредно Общо събрание на акционерите, на което трябва да се вземе решение за издаване на облигации.

 

*При вземането на решение за акция на седмицата се отчита седмичното изменение в цената на компанията и изтъргуваните обеми по позицията, както и брокерското мнение.

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Синергон Холдинг АД(SNRG)

Индустриален Холдинг България АД(IHB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:01 | 14.01.06 г.
fallback