fallback

Как се купуват акции на БФБ-София

За спорадични сделки комисионната обикновено е 2%

10:04 | 28.12.05 г.

Закупуването на акции не се осъществява чрез директно участие на БФБ-София, нужно е да използвате услугите на инвестиционен посредник, каквито са и банките. По принцип комисионните, които вземат посредниците, са между 0,5 и 2% от стойността на сделката, но минимумът е 5-10 лв. на сделка. 

Когато покупката е за по-голяма сума, твърдият разход от 5-10 лв. на сделка се разпределя между повече акции, докато се достигне прага от около 1000 лв. на сделка, когато разходите за комисионни са процент, защото надхвърлят твърдата сума.

За спорадични сделки комисионната обикновено е 2%, докато спекулантите търгуват при 1% и дори по-нисък процент, тъй като те правят много често сделки на борсата и са си договорили по-ниска комисионна.

Внимание!

Имайте предвид, че често най-големият разход за покупка на акции на БФБ-София не е брокерската комисионна, а спредът между офертите купува и продава, който е между 1% и 10% от стойността на акцията. Спредът е разликата между най-добрата оферта продава и най-добрата оферта купува на пазара в този момент, разделена на цената на акцията. Затова ако се доверите на добър брокер и той успява да купи акции до най-ниската оферта продава или да продаде при цената на най-високата оферта купува, то той ще ви спести между 1 и 10% и ще оправдае комисионната си.

Kоординатите на всички инвестиционни посредници (каквито са и банките) са поместени на следните адреси:  

Посредници Invest. start.bg

Борсата работи между 9:30 и 13:00 всеки работен ден.

Цените на сключените сделки се публикуват на този адрес. Вижте всички статии от категория Обучение

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:53 | 14.09.22 г.
fallback