fallback

Брайън Конийли: Цената на Телефонната палата е изгодна и за двете страни

Новият собственик на палатата все още не е взел решение за бъдещото предназначение на сградата

13:51 | 09.02.10 г.

Брайън Конийли. Снимка: Личен архив

Миналата седмица ирландската West Incorporated съобщи, че е подписала договор за покупката на телефонната палата в София в сделка на стойност 22,5 млн. евро. Потърсихме Брайън Конийли, собственик и изпълнителен директор на групата, която обединява над 10 компании от сектора на имотите, с въпроси за бъдещето на сградата и инвестициите му у нас.

- Г-н Конийли, обявихте сделка за покупката на атрактивен имот в София - телефонната палата на ул. Гурко. Разбирам, че засега не желаете да разкривате бъдещото предназначение на сградата, но бихте ли посочили най-общо какъв тип площи се предвижда да има в нея – офиси, търговски, развлекателни или други и кои ще преобладават?

Не обявихме предназначението на сградата, не за да създаваме някаква мистерия около проекта. Истината е, че все още не сме взели решение и не желаем да избързваме с него. Месеци наред проучваме различни варианти за възможните предназначения на сградата и разглеждаме различни предложения и проекти. Искаме да съберем възможно най-много мнения и сме решили да отделим колкото време е необходимо, за да сме сигурни, че то ще бъде съобразено с всички заинтересовани страни.

- Казвате, че планирате инвестиции в проекта от над 100 млн. евро – предвиждат ли се такива в повишаване на енергийната ефективност на сградата или пък в създаването на паркоместа, предвид затрудненото паркиране в центъра на града?

Този проект ще бъде изпълнен според всички изисквания и практики за опазване на екологичното равновесие, като енергоспестяващи и рециклиращи производства и технологии за преработка на отпадъци. Това е особено важно за нас.

Да, паркирането в София е огромен проблем. По тази причина разглеждаме различни варианти за паркинг системи, сред които и такива, които все още не са използвани в България.

- Сключвате сделка в трудни времена за пазара на имоти – успяхте ли да постигнете значителна отстъпка спрямо цената, която продавачът би искал преди 2 години например? Може ли сделката да се тълкува като продажба на проблемен (distressed) актив?

В никакъв случай не бих нарекъл Телефонната Палата проблемен актив, защото продажбата на палатата не се извършва на цена, по-ниска от нейната пазарна стойност в настоящите пазарни условията. Всъщност цената, според нас, а и според независими експерти е изгодна и за двете страни, имайки предвид пазарните условия. Да, сигурно преди две години, тя щеше да бъде по-висока, просто защото цените на имотите като цяло бяха по-високи.

- Каква възвръщаемост очаквате от инвестицията в телефонната палата?

Рано е да говорим за възвръщаемост. Нека първо да приключим напълно сделката, да решим какво ще бъде предназначението на сградата, да започнем нейната реновация, да осъществим проекта и тогава ще можем да говорим за възвращаемост.

Каква възвръщаемост ще постигнем зависи до голяма степен от това дали ще намерим най-доброто предназначение на сградата и дали ще го осъществим по най-добрия възможен начин. Решени сме да не пестим време и средства и за двете.

- Къде извън София имате инвестиции у нас и за кой регион у нас сте най-оптимистично настроен в краткосрочен план?

Освен имотите в София имаме завършени обекти в Слънчев бряг, Равда и Св. Влас. Имаме готови проекти за още 3 ваканционни обекта в Арапя, Поморие и Слънчев бряг.

Смятам, че в момента най-голяма възвръщаемост имат градските имоти в големите градове.

- Имате инвестиции в различни сегменти от пазара на имоти – ваканционни, жилищни и бизнес имоти – кои от тях понесоха най-успешно кризата и при кои очаквате най-бързо възстановяване?

Разбира се, в условията на криза се наложи да забавим или временно да спрем работата върху някои проекти. Но като цяло сме доволни от проектите си. Миналата година, която вероятно беше една от най-тежките за пазара на имоти, ние успяхме да завършим един голям жилищен комплекс в квартал Витоша в София – Sofia West Aparthouse. Апартаментите са продадени почти изцяло, а вече са и отдадени под наем.

Мисля, че за качествените имоти на добри локации с изградена инфраструктура винаги ще има пазар.

- Пазарът на ваканционни имоти беше сред най-засегнатите у нас – развиват ли се по план вашите проекти, направихте ли промени в стратегията си заради забавянето на пазара? Как се развива проектът в Арапя?

Ние имаме няколко напълно завършени проекта на Черноморието, които са почти изцяло продадени, и които компаниите от групата West успешно управляват и отдават под наем през летния сезон.

Като цяло търсенето на имоти по Черноморието намаля и по тази причина сме забавили или стопирали временно някои от обектите си там. Имаме един бутиков хотел в Слънчев бряг, който е завършен на груб строеж, но неговото завършване ще се забави с една година. Проектът в Арапя също временно е замразен. В никакъв случай не сме се отказали от никой от проектите си.

- Ирландия беше сред сериозно засегнатите от кризата страни. Колко голям е отливът на ирландски инвеститори от пазара на ваканционни имоти у нас? Очаквате ли възстановяване до предишните нива и кога?

Факт е, че Ирландия беше една от държавите, най-силно засегнати от кризата. Факт е и че в резултат на това се появи голям отлив на индивидуални ирландски инвеститори.

Този отлив обаче няма решаващо значение за българския пазар, просто защото ирландският пазар като цяло е малък. Но има начини да се привлекат по-крупни инвеститори от Великобритания и Ирландия. Не бива да забравяме, че ирландците влагат пари не само във ваканционни имоти. Те инвестират и в търговски проекти. Ирландец притежава сградата на хотел „Хилтън” в София.

- Откъде са купувачите на ваканционни имоти днес – силно се разчита на руския пазар, можете ли да посочите някой друг важен пазар за сегмента?

Към Русия бих добавил азиатския пазар, който беше най-малко засегнат от кризата и където има сериозен интерес за инвестиции в България – и в имоти, и в бизнес.

- Кога и защо избрахте България като инвестиционна дестинация? Какви предимства видяхте в сравнение например с Румъния?

Дойдох в България след години инвестиции в недвижими имоти. По онова време вече притежавах имоти в Ирландия, Испания и Великобритания и видях в България един нов пазар. Видях добрия туристически пазар тук, видях потенциала на пазара на имоти, който много наподобяваше ирландския от гледна точка на постоянно повишаващите се цени на недвижимите имоти. Разбира се, очаквах и скорошното присъединяване на страната към ЕС. Оказах се прав за всичко, интуицията ми никога не ме е подвеждала.

- Имате ли лични инвестиции в имоти у нас като частен инвеститор и къде, ако да?

Разбира се. Притежавам над 10 имота в София и няколко други на българското Черноморие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:14 | 13.09.22 г.
fallback