fallback

Бейли: Интересът към пазара на имоти се връща, но спекулациите нямат бъдеще

Перспективни в България са инвестициите в имоти с добър дизайн за жилищните нужди на населението, казва директорът в Knight Frank

10:27 | 28.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Лиъм Бейли. Снимка: Личен архив

Лиъм Бейли е директор на отдела за проучвания на жилищния пазар в консултантската компания Knight Frank. Базираната във Великобритания група е основана преди повече от 110 години и в момента присъства в над 40 държави по света. Пред Investor.bg г-н Бейли сподели накратко вижданията си за българския пазар на имоти.

- Като за начало един малко необичаен въпрос: Бихте ли си купили ваканционен имот в България? Защо?

Не, просто покупката на ваканционен имот в момента не е на дневен ред за мен.

- А какво е мнението ви за жилищния пазар у нас и в Централна и Източна Европа? Стигнал ли е той дъното или ще има още спадове?

На всички пазари има риск от по-нататъшни спадове в зависимост от това как кредитните пазари се представят през Новата година. Но, заедно с пазари като Испания и Ирландия, в България вече бе отчетена значителна корекция, което ни прави по-оптимистично за бъдещето.

- Кога очаквате да се възстанови инвеститорското доверие към пазара на имоти в Европа? Към кой сегмент в момента има най-голямо такова доверие? Оправдано ли е то?

Мисля, че инвеститорите вече са активни – търсят възможности за закупувания на проблемни активи - и в много случаи са разочаровани от липсата на собственици в затруднено положение, принудени да продават. Все още има нервност сред инвеститорите, като те продължават да търсят добри сделки и още не са много склонни да се съгласяват на по-високи цени.

- Сред пазарите, които наблюдавате, има ли такива, на които се възстановяват нивата на покупки на жилища „на зелено“? Кои са факторите, които допринасят за това?

Британският пазар е този, който следя наистина отблизо, и сделките „на зелено“ се завръщат. След 18-месечен период с много слаба активност купувачите отново са на този пазар заради новите по-ниски цени, в които виждат добри предложения.

- Тази година Knight Frank влезе на пазара в Румъния. Планирате ли присъствие в България?

Анализираме пазари по целия свят за бъдещата си експанзия. Когато видим, че моментът е правилният, се интересуваме от всеки пазар.

- Кой е най-перспективният сегмент на пазара на имоти у нас?

Градските имоти отново са привлекателни. Сегментът на инвестициите във ваканционни имоти все още е в труден период. Но осигуряването на нови имоти с добър дизайн за жилищните нужди на населението ще е следващият пазарен тренд за следване – спекулациите нямат бъдеще.

- Емоцията в известна степен определя избора на купувача, при избора на жилище например. Има ли роля тя и при решенията за инвестиции в големи проекти?

Няма значение колко голяма е инвестицията или колко изследвания и анализи сте правили преди нея. В края на процеса всеки има нужда да повярва и да се надява, че интуицията не го е подвела.

- Понижиха ли се цените на консултантските услуги на пазара на имоти заради кризата?

Всички възнаграждения в сектора се понижиха от пика на пазара, но бих казал, че през последните шест месеца нещата се обърнаха много бързо.

- Ако не се занимавахте с наблюдение и анализ на пазарите на недвижими имоти, какво друго бихте работили?

Вероятно с градинарство и сам щях да отглеждам храната си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:34 | 12.09.22 г.
fallback