fallback

Л. Бейли: Банско се превърна в пазар, на който бяха възможни само загуби

Това положение ще остане такова поне докато международната икономика се възстанови, смята анализаторът на пазара на имоти Лиъм Бейли

08:42 | 10.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Лиъм Бейли. Снимка: Личен архив

Лиъм Бейли (ЛБ) е анализатор на пазара на имоти по света и директор на новооснованата компания за PR и анализи на пазара Write About Property. Също така той работи като външен консултант за портала за имоти Property Abroad. Бейли изготвя анализи и проучвания за британски издания като The Times, The Express и The Guardian, както и за специализирани списания като A Place in the Sun, Homes Overseas, International Homes и Overseas Property Professional.

Лес Калвърт (ЛК) е директор на Property Abroad. Той има дългогодишен опит в сферата на туризма, а през последните 5 години проучва международните пазари на имоти. Компанията му има над 300 сайта и приложения, специализирани в имоти на редица пазари в Европа, Северна и Южна Америка, Азия и Австралия.

У нас тя продава ваканционни и селски имоти в редица курорти и населени места във вътрешността на страната. Сред тях е и ваканционният комплекс ClubMeadow в Пампорово.

Пред Investor.bg Бейли и Калвърт споделят мнението си за ситуацията на българския ваканционен пазар и изгледите за неговото развитие в близко бъдеще.

- Какви са Вашите наблюдения относно интереса на британски купувачи към българския пазар на ваканционни имоти? Виждате ли покачване на популярността му след спада през последните месеци? Получавате ли повече запитвания?

ЛК: След наводнението от имоти, обявени за продажба в районите по Крайбрежието, много купувачи сега се насочват към ски курортите и градските райони за инвестиция. Купувачите търсят по-реалистични възможности в условията на значително забавяне на пазара.

- Ако трябва да начертаете основният профил на купувача, какви хора са потенциалните инвеститори като цяло – по отношение на националност, но също и като собственост в своята страна? Използват ли собствен имот, за да финансират покупката или разполагат с пари в брой? Бихте ли ги определили като опортюнистични купувачи?

ЛК: Повечето, които купуват от нас в България, са британски опортюнистични купувачи, които целят да се сдобият с ваканционен имот и инвестиционна възможност. Повечето имат средствата или са си осигурили освобождаване на капитал от съществуващ имот във Великобритания. Те са в средата на 30-те до 50-те години с малки семейства.

- Обикновено инвестиция ли търсят или място, където да прекарват почивките си?

ЛК: По малко и от двете – инвеститорите търсят чиста инвестиционна възможност, а почиващите търсят и двете.

- Какви имоти търсят те по отношение големина, цена, локация и т.н.?

ЛК: Това зависи от типа купувач, но апартаментите са много популярни в районите по Крайбрежието и ски курортите, къщите – във вътрешността на страната, а студиа/апартаменти – в градовете.

- Кои са районите в България, към които има най-голям интерес?

ЛК: София, Варна, Банско, Слънчев бряг и Несебър.

- Какви райони бихте препоръчали по отношение на локация, близост до столицата/Черноморския бряг, по отношение на предлагане и т.н.?

ЛБ: Препоръчвам райони, които не са презастроени и за предпочитане такива, които няма вероятност да бъдат презастроени. Пампорово заслужава все още внимание. Той предлага луксозни имоти на достъпни цени. В момента там се реализират нови проекти, което показва, че предприемачите вярват, че там могат да се правят пари.

- Видяхме стотици празни апартаменти и бездействащи кранове в незавършените строителни обекти на места като Банско? Какво смятате за общата ситуация на ваканционните пазар? Има ли шанс той да се съживи отново?

ЛБ: Не знам дали ваканционният пазар има нещо общо с това, освен ако не говорите за ваканционния пазар, който се движеше от чуждестранните купувачи, купуващи ваканционни имоти. По мое мнение бездействащите кранове и празните апартаменти се дължат на това, че Банско беше презастроено и когато стана ясно за всички, че предлагането ще надвиши търсенето, повечето (ако не и всички) инвеститори започнаха да продават имотите си. Големият брой подобни имоти накара хората, които искаха отчаяно да продадат, да понижат цените си. Така Банско се превърна в пазар, на който бяха възможни единствено загуби и предприемачите започнаха да опитват да ограничават загубите си.

- Какво смятате за хилядите британски и ирландски купувачи, които бяха купили апартаменти и сега се опитват да ги продадат или отдадат под наем, предвид спада на пазара на имоти, слабия ваканционен пазар и глобалната рецесия, като цяло?

ЛБ: Имам личен опит с тези злочести души. Един частен купувач беше купил два апартамента на зелено в един комплекс в Банско. В описанието на имота той пишеше, че продава единия от тях по лични причини, но истинската причина беше, че се опитваше да ограничи загубите си. В началото той беше обявил имота на цена, която щеше да му донесе печалба, но когато ме попита дали смятам, че трябва да намали цената, аз направих проучване и открих, че сайтовете за имоти са наводнени с подобни имоти в Банско, всички на по-ниски цени. Бях откровен с него и му казах, че трудно ще продаде имота дори на половин цена. Това положение ще остане такова поне докато международната икономика се възстанови.

- Започна ли е да се формира истински вторичен пазар на ваканционни имоти в България?

ЛБ: В момента ваканционните имоти представляват първичният пазар в България. Въпреки че някои, кото купуват ваканционни имоти, имат предвид инвестиция, едва ли някой купува в България единствено с инвестиционна цел. В този контекст да се купи в някои от новите проекти във все още неоткритите райони може да се окаже много доходно в средносрочен до дългосрочен инвестиционен аспект, предвид ниските цени на имотите в тези нови проекти.

- Забелязвате ли някаква значителна разлика между пазара в българските зимни курорти и на Черноморието? Кой е по-стабилен в момента и кой от тях бихте препоръчали на международните инвеститори, ако можете да направите някакво разграничение?

ЛБ: Боя се, че не мога да направя такова разграничение. Главното е да се намери район, който не е презастроен и който привлича растящ брой посетители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:13 | 11.09.22 г.
fallback