fallback

Martinsa-Fadesa: България има какво да научи от пазара на имоти в Испания

Много фирми у нас не отделят внимание на качеството на строителството

09:54 | 30.05.08 г.

Петър Ангелов. Снимка: Личен архив

Martinsa-Fadesa е една от водещите компании в сферата на недвижимите имоти в Испания. Планира да инвестира 30 млн. евро в първия си проект у нас - жилищен комплекс в столичния квартал Витоша. С мениджъра на компанията за България Петър Ангелов разговаряме относно бъдещите планове на компанията и мнението му за пазара на имоти у нас.

- Martinsa-Fadesa откри търговски офис в София тази седмица. Кои са факторите, поради които избрахте точно този момент за навлизане у нас?

Навлизането на Martinsa-Fadesa на българския пазар е част от стратегията на фирмата за международно развитие. България е държава членка на Европейския съюз, икономически стабилна е, дава юридическа сигурност, а пазарът на недвижими имоти се развива успешно – това са основните фактори, поради които компанията реши да установи свое представителство в България.

- Какви са очакванията на компанията за възвръщаемост от първия проект в България – Модера Резиденс? Стартираха ли вече продажбите?

Като първи проект на компанията в България ние не се стремим към максимална възвръщаемост. Това, което целим, е да направим продукт, който да е нашата визитна картичка за следващите ни проекти, с други думи – залагаме на високо качество, предлагайки разумни цени и условия за продажба, които да са достъпни за нашите клиенти. Продажбите стартираха в началото на тази година и вече се наблюдава засилен интерес от страна на български и чужди клиенти.

- Срещнахте ли проблеми с намирането и закупуването на терен за първия си проект у нас? Смятате ли, че цената на земята тук е твърде висока?

Теренът беше закупен още в края на 2006 г. и не срещнахме трудности при избора на терен. В момента цената на земята определено е завишена, но това е често срещано явление в този бизнес.

- Кои бяха основните фактори, поради които решихте да инвестирате в жилищен комплекс в София? Означава ли това, че очаквате най-добра възвръщаемост именно от жилищно строителство, и то в столицата?

Martinsa-Fadesa има почти 30-годишен опит в изграждането на жилищни комплекси. Това е и причината, поради която първият проект на компанията е именно жилищен. София е икономическият, културен и политически център на страната и е съответно една много добра възможност за инвестиция.

- Какви предстои след този проект? Планирате ли нови инвестиции в България и от какъв профил и мащаб?

Стратегията на Martinsa-Fadesa е не просто да реализира един проект, а да се установи дългосрочно на пазара. Надяваме се, че до края на годината ще започнем работа по следващия си проект, който най-вероятно ще се доближава до този като мащаб.

- Представляват ли инвестиционен интерес за компанията други големи градове в страната като Пловдив, Варна и Бургас? А по-малки? Бихте ли инвестирали в други сегменти от пазара на имоти у нас и в кои?

На този етап интерес за компанията представляват всички градове с население над 100 000 души. Не бихме пропуснали добри възможности за инвестиция в търговски центрове, ваканционни селища и голф игрища. Това са сегменти, които Martinsa-Fadesa развива на територията на 3 континента.

- Martinsa-Fadesa е испанска компания. Напоследък медиите обръщат все повече внимание на проблемите в сектора на строителството в Испания. Възможно ли е да се правят паралели между България и Испания, що се отнася до теми като презастрояване на курортите, качество на строителство и работната ръка и други?

Определено България има възможността да се учи както от допуснати грешки в Испания (като презастрояването на крайбрежието), така и от добрите практики, развити на пазара. Именно затова и Martinsa-Fadesa се стреми да предаде изцяло опита си на българското си дружество. По отношение на качеството на строителство, в България много фирми не отделят достатъчно внимание на доброто качество. Това е основната характеристика, която в рамките на няколко години ще различава успешните от неуспешните проекти.

- Имате проект и в Букурещ от значително по-голям мащаб. Как бихте сравнили двата пазара относно търсене, предлагане, очаквана възвръщаемост (по-конкретно от вашите два проекта). Как виждате бъдещото развитие на тези два пазара, както и по-общото бъдещо развитие на региона като цяло?

Двата пазара много си приличат – това произтича от общите за двете страни характеристики на икономическо развитие. В двете столици има ниски нива на безработица, екстензивно нарастване на градските територии и силно търсене на жилища. Разбира се, има и разлики. Размерът на пазара е по-голям в Букурещ, но пък темповете на растеж на цените са по-високи в София. Двете страни скоро се присъединиха към Европейския съюз и това до голяма степен обуславя сегашното бурно развитие на сектора на недвижимите имоти. Естествено това не може да продължава вечно и в средносрочен план е нормално да настъпи забавяне и тези пазари да придобият чертите на по-зрелите пазари, типични за страните от Западна Европа.

- Според Вас оказва ли влияние кредитната криза върху регионалния пазар и по-конкретно върху България и, ако да, по какъв начин?

Невъзможно да е избягаме от кредитната криза и е логично тя да достигне и България. Важното е, че влиянието й не е толкова силно, колкото е в други държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:48 | 13.09.22 г.
fallback