fallback

TriGranit: В Белград има недостиг на около 100 хил. апартамента

Сръбският пазар на имоти е много по-малко развит и прозрачен от тези в България и Румъния, казва директорът на TriGranit за Сърбия и Черна гора

17:08 | 31.03.08 г.
Автор - снимка
Създател

Джордж Бобвош. Снимка: Личен архив

 Джордж Бобвош е роден в Прага. Има докторска степен по право от университета в Будапеща. Работил е като финансов консултант за Ernst & Young в Лондон и Будапеща. Бил е част от висшия мениджмънт в Bank Austria, Lafarge S.A и Erste Bank. От 2006 г. е директор за Сърбия и Черна гора в строително-инвестиционната компания TriGranit.  

По време на конференцията Balrec, която ще се проведе на 15 и 16 април в София с медийното партньорство на Investor.bg, Бобвош ще представи ситуацията на пазара на недвижими имоти в Черна Гора, Албания и Македония. С него разговаряме за развитията на пазара на имоти в Сърбия, за това, което го различава от останалите в региона и за стратегията на компанията в Сърбия и България.

- Какви проекти планирате в Сърбия - по отношение тип и големина на имота, обем инвестиции?

TriGranit реализира главно търговски и офис проекти, както и проекти в градския център на Белград. Говорим за обекти с обща площ от 100-150 хил. кв. м и обща цена за развитие 200-250 млн. евро.

- Лесно ли се намират подходящи терени в Сърбия за проектите, които планирате?

Трудно се намират терени с добър размер (над 10-15 хил. кв. м) в централни локации. Окрупняването на по-малки парцели също е възможност, но може да отнеме много време (напр. години).

- Кой, според Вас, е най-атрактивният сегмент на пазара на имоти в Сърбия в момента?

Най-изгодният сегмент е жилищният. В момента в Белград има недостиг на около 100 хил. апартамента. Цените на апартаменти с ниско/средно качество (бетонни панелни блокове) се движат около 1500-1800 евро на кв. м (!).

- Различава ли се по някакъв начин пазарът в Сърбия от тези в България и Румъния?

Сръбският пазар на имоти е много по-малко развит и прозрачен от тези в България и Румъния. Много повече преки чужди инвестиции (ПЧИ) бяха насочени към тези пазари (брокери, предприемачи, търговски вериги и др.) отколкото към Сърбия.

- Как мислите, че ще се отрази ситуацията в Косово на пазара на имоти?

Косово има значително (негативно) влияние върху сръбския пазар. Всички големи проекти (с изключение на местните големи "риби"), свързани с международни инвеститори са замразени. Без политическа стабилност няма добри сделки.

- Каква е средната доходност на сръбския пазар на сегментите, в които присъствате?

От порядъка на 7-8-9% в различните сегменти.

- Очаквате ли, че пазарът в Източна Европа ще бъде значително повлиян от глобалната кредитна криза?

Не, пазарът в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) (и в Югоизточна Европа, (ЮИЕ)) няма да бъде повлиян от кредитната криза. Пазарът все още не е толкова развит като в САЩ. Въпреки това международните банки вече са по-благоразумни при финансирането на проекти за имоти в ЦИЕ/ЮИЕ.

- Досега усетили ли сте някакви ограничения за кредитиране в Сърбия заради ипотечната криза?

Не.

- Откъде идва главно търсенето на сръбския пазар - местни или чужди купувачи, или е балансирано?

Целият пазар се обуславя от ПЧИ, но заради малката експозиция към чужд капитал пазарът на имоти в Сърбия е доминиран от местни магнати. Покупателната способност на местното население е повлияна положително от новите банкови продукти (заеми, лизингови схеми и т.н.).

- Каква, според Вас, е причината TriGranit все още да няма проект в България след няколко години присъствие на пазара?

TriGranit остава действащ на българския пазар, който по наше мнение е интересен въпреки малкия си размер. Профилът на нашите проекти (бюджет от над 200 млн. евро) прави българския пазар ограничен за нас.

- Какви са средните цени на жилищата в Сърбия и къде са позиционирани вашите проекти в сравнение с тях?

Обикновено TriGranit не развива жилищни проекти в самостоятелни сгради, а само в комбинация с търговски/офис/културни компоненти. Цените в Белград са около 1 500 евро на кв. м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:44 | 14.09.22 г.
fallback