fallback

Dawnay, Day: Обмисляме покупка на два търговски центъра в България

Фондът разглежда две оферти за закупуване на търговски обекти у нас, които е получил наскоро, каза за Investor.bg Пол Роджърс, генерален директор на управляващата компания

09:20 | 07.03.08 г.
Автор - снимка
Създател

Пол Роджърс е генерален директор на Dawnay, Day PanTerra – компанията, управляваща инвестиционния фонд Dawnay, Day Carpathian (DDC), който е листнат на Лондонската борса и инвестира в бизнес имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Роджърс има над 25-годишен опит в сферата на имотите. В Dawnay, Day е от 1995 г. Преди това е работил за компании като Conrad Ritblat (сега CCRE) и е бил партньор в Hammond Philips Property Consultants. Има опит в областта на сделки с недвижими имоти, управление на портфолио, съставено от многобройни активи, отдаване под наем и развитие на имоти.
Фондът DDC е част от групата Dawnay, Day, която е създадена още през 1928 г. и развива дейност на редица сегменти на пазара на имоти и финансови услуги. От създаването си през 2005 г. от DDC неколкократно обявяват, че наблюдават пазара в България и имат интерес за сделки у нас, въпреки че все още такава не е осъществена. Преди година Роджърс каза, че интерес представляват инвестиции в България на стойност между 20 и 200 млн. евро.
В края на февруари от компанията обявиха, че са инвестирали или разпределили за инвестиции 95% от капитала на фонда.
С Пол Роджърс разговаряме за инвестиционната стратегия на компанията в ЦИЕ и в България и за мнението му за развитието на пазара на имоти в региона.
- Миналата година бяхте казали, че имате интерес към инвестиции в България. Наскоро съобщихте, че сте идентифицирали проекти за инвестиция на стойност почти 100% от вашия капитал. Има ли някаква промяна в инвестиционната ви политика или просто досега не сте могли да намерите подходящата сделка?
Ние наблюдаваме целия регион на Централна и Източна Европа, от който България несъмнено е част. Размерът на пазара в България обаче е сравнително по-малък в сравнение с някои от другите държави в региона. Честотата на сделките и проектите на него не е толкова висока както другаде.
- Това предполагам, че има отношение и към вашата стратегия за излизане от инвестицията – защото когато решите да продадете актива си тук, ще има по-малко избор от желаещи инвеститори?
Не, това не е фактор. Просто в България има по-малко какво да бъде купено в сравнение с Румъния и Полша например. Все още продължаваме да проучваме различни възможности в България.
- Представляват ли стандартите и качеството на българския продукт също притеснение, което ви е спряло да купите тук?
Стандартът и качеството са изключително важни за нас на всеки един пазар. Специално за България това не е било спиращ фактор. Има компании, които инвестират само и единствено в България. Редица компании привлякоха средства за инвестиции за България или само за един конкретен регион. Ние се фокусираме върху доста по-широк географски периметър. В този смисъл наистина гледаме на сделките от по-глобална перспектива. За момента виждаме по-добри възможности на други пазари. И това е отново отражение на „оскъдността” на българския пазар.
- Смятате ли да набирате още средства за инвестиции, след като инвестирате целия си капитал?
Ако говорим за фонда Dawnay, Day Carpathian, има такава вероятност в даден момент следващата година. И тогава също бихме включили България в инвестиционния си радиус.
Междувременно разполагаме с достатъчно капитал, за да продължим инвестициите и без допълнителни средства.
- Започнали ли сте да проучвате някакви конкретни потенциални сделки в България?
Да, наскоро получихме две оферти за закупуване на два имоти, които в момента обмисляме, но това е постоянен процес.
- За какъв тип обекти става дума?
Търговски.
- Към кои сегменти е насочен принципно интересът на фонда?
Почти навсякъде се концентрираме върху търговски площи. Ако говорим за Централна Европа, офисите представляват най-малък интерес за нас.
- Притеснява ли ви и съществува ли опасност да се стигне до пренасищане на пазара на търговски площи в България през следващите три до пет години?
Това не е опасност, това е неизбежно. Така стана и на други места. Тогава ще има по-успешни и по-неуспешни проекти. Когато преценяваме дадена инвестиция, я разглеждаме и в това отношение. Надяваме се да се спрем на успешните.
 
- Като цяло към готови обекти, които генерират приходи, ли се насочвате или и към развитие на проекти?
Имаме и двата вида инвестиции на различни места в зависимост от риска. Например за Dawnay, Day портфолиото е разпределено в съотношение 75% готови сгради и 25% инвестиции в изграждане на проекти.
- Обикновено самостоятелни инвестиции ли предпочитате да осъществявате или заедно с местни партньори?
В случаите, когато имаме възможност и подходящите партньори, предприемаме съвместни инвестиции.
- Каква е средната доходност, която преследвате от сделките?
Имаме различни примери в различните локации, на които инвестираме. Доходността варира между 6,5% до 9% в зависимост от качеството на актива.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:01 | 14.09.22 г.
fallback