fallback

Чужденци заявяват интерес към увеличението на капитала на Адванс Терафонд

Пазарът на земя в България е в началото на възходящия си цикъл, като се очаква ръст от 30-50% годишно на средната цена, смята Атанас Димитров, ДВИ на дружеството

15:46 | 09.11.06 г.

Атанас Димитров. Снимка: личен архив

Атанас Димитров е магистър по финанси от УНСС. Има 10-годишен опит в банковия сектор, притежава лиценз от КФН за инвестиционен консултант и сертификат за оценител на земеделски земи. В момента е директор за връзка с инвеститорите (ДВИ) на Адванс Терафонд АДСИЦ. С него разговаряхме за плановете и очакванията на дружеството от бъдещето, както и за цялостното развитие на пазара на земя в България.
- 2006-а може да бъде наречена годината на АДСИЦ. Говори се за пренасищане на пазара. Как ще коментирате бъдещето на тези дружества? Какви са перспективите за растеж?
Броят на лицензираните АДСИЦ наистина расте и това е нормално за един развиващ се пазар. Според нас проблемът не е в количеството, а в качеството на инвестиционните форми. АДСИЦ определено се доказаха като много атрактивна форма за привличане на капитал поради доброто законодателно обезпечение на дейността им, пълната им прозрачност пред инвестиционната общност и преференциалното им данъчно облагане, което в сравнение с всички останали форми на сдружаване е неизменно най-добро при АДСИЦ. Вероятно в началния етап на търгуване на АДСИЦ на фондовата борса е имало свръхочаквания от инвеститорите за бързи печалби, но трябва да бъде ясно, че дейността на тези дружества е свързана с дългосрочни инвестиции и тяхната възвръщаемост постига пълния си капацитет след втората-третата година. В същото време Адванс Терафонд АДСИЦ вече има натрупан солиден опит и резултати за година и половина и сме най-големият собственик на земеделска земя в страната след държавата.
- Обявихте, че в началото на декември стартирате четвърто увеличение на капитала. Какъв интерес очаквате към акциите на дружеството?
Имаме заявен силен инвеститорски интерес от страна на настоящи акционери и международни фондове. Ние сме разработили ясно дефиниран проект за развитие дейността на дружеството, където предвиждаме 75% инвестиции в земеделска земя и максимум 25% инвестиции в земя, чийто статут е променен или ще променим с цел използването й за индустриални, логистични или търговски центрове. Адванс Терафонд няма да застроява тези земи.
Бизнес планът на дружеството беше представен от инвестиционен посредник Карол пред над 160 професионални инвеститори в Европа. В разговорите ни с тях стана ясно, че оценяват уникалността и потенциала на продукта, който сме създали. Това ни дава убеденост, че интересът към емисията на Адванс Терафонд ще бъде голям.
- А кои са силните страни на Адванс Терафонд?
Оказа се, че в цяла Европа, включително и в новоприетите 10 държави, няма подобни публични дружества, инвестиращи в покупка на земеделска земя. Уникалността и стабилността на инвестиционния ни продукт е лесноразбираема за всеки. В съседна Гърция средната цена на земеделска земя е 10-12 000 €/ха, а у нас – 1 000€/ха, или 200 лв./дка.
Друга причина да привлечем интереса на международните инвеститори е разликата в цената между дребните парцели и окрупнените. Практиката ни показва, че уедрените масиви удвояват цената си спрямо първоначално закупените по-малки парцели. Също така за международните инвеститори представлява интерес, че Адванс Терафонд е една от трите най-ликвидни позиции в сегмента на АДСИЦ.
- Бихте ли конкретизирали?
Адванс Терафонд е стройно организирана и добре управлявана структура - над 200 души купуват земя за нас ежедневно. Имаме и ясен фокус - придобиваме терени, които могат да ни донесат висока доходност. Инвестираме целенасочено в Североизточния и Северен централен район на България, където съответно притежаваме 45% и 32% от общо закупените земи. Цената там е по-висока с 25%, но пазарът на арендните отношения е най-силно развит и арендите са с 250% по-високи спрямо други региони. Добивите там са най-високи за зърнените култури и съответно има огромни арендаторски стопанства, които ние смятаме за наши партньори. Адванс Терафонд няма да се занимава със земеделие, а само ще отдава под наем и аренда земя. Затова ние искаме да изграждаме дълготрайни отношения с нашите арендатори по места.
- Какви са вашите очаквания за пазара на земята?
Има два важни аспекта: какво ще стане с цената на земята и какво да очакваме за размера на арендните вноски. Прогнозираме средната ни арендна вноска за тази земеделска година да надхвърли 11 лева, което със сигурност ще е над средната за страната. Това се дължи както на големия размер земя, който предоставяме за обработване, така и на подхода ни за дългосрочно обвързване с арендаторите. От гледна точка на директните субсидии, които земеделските производители ще започнат да получават от края на 2007 г., за тях всеки нов декар обработвана земя ще означава по-висок доход. Планираме около 2/3-ти от земята ни да бъде отдадена под аренда или наем през 2007 г. и около 85% през 2008 г.
Относно цената на земята, за пример нека вземем какво се случва в централноевропейските страни след присъединяването им към ЕС. Средната цена на земята там за последните четири години расте с постоянен темп от 50% годишно и трендът продължава да е възходящ след втората им година в ЕС. Тоест потенциалът за поскъпване на земеделска земя там не е изчерпан. Пазарът в България е едва в началото на възходящия си цикъл. Анализът ни показва стабилен очакван ръст от 30-50% годишно на средната цена на земята.
- Какви са бъдещите планове на дружеството?
Първо, нашата цел е да купуваме максимално количество земеделска земя в районите, които сме оценили като най-перспективни за развитие на едро механизирано земеделие от нашите бъдещи и настоящи арендатори. Сега е времето да се купува, понеже сме убедени, че цената на земята ще продължи да нараства в хоризонт от 5-7 години. Голямото ни предизвикателство остава окрупняването. Министерство на земеделието и горите и фондовете за земеделска земя осъзнават нуждата от взаимни усилия в тази насока и работят по разработването на правила, по които да се реализира идеята.
Второ, да постигнем най-добра аренда за нашите земи, т.е. добра текуща доходност.
Трето, осигуряваме максимално благоприятни условия за нашите настоящи и потенциални инвеститори. В тази връзка обслужващото ни дружество Карол Финанс намалява наполовина таксите за управление. Считано от началото на 2007 г. те ще бъдат 0,375% на тримесечие за управление и 10% от реализираната печалба годишно.

Свързани компании:

Адванс Терафонд АДСИЦ(ATER)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:45 | 10.09.22 г.
fallback