fallback

Елана Фонд за Земеделска Земя: Вече имаме няколко големи акционери

Инвестициите в земя са привлекателни, защото това е собственост, която може да се пипне. Цените на земеделската земя сериозно ще нараснат, смята прокуристът на фонда

12:14 | 04.11.05 г.

Илия Илиев. Снимка: Investor.bg

Илия Илиев е прокурист на Елана Фонд за Земеделска Земя. Той завършва средното си образование в бившия Съветски съюз, след което следва във ВИИ Карл Маркс, специалност Финанси и Кредит. Работил е в ДЗИ, Централно управление, а от 1990 г. започва да се занимава с левов пазар и ДЦК. Кариерата му продължава в Търговска банка Доверие, което е основата за създаването на ОББ, Застрахователно и презастрахователно дружество България, България Холдинг и от 1994 г. се занимава предимно с ценни книжа. След 1999 г. навлиза на пазара на компенсаторни инструменти и земеделска земя. Женен с две деца. 

Investor.bg го потърси за коментар относно второто увеличение на капитала на Елана Фонд за Земеделска Земя, както и за да отговори на няколко въпроса относно плановете и развитието на фонда. С него разговаря Кристиян Костов.  

- Какъв процент от второто увеличение на капитала на Елана Фонд за Земеделска Земя бе записано?

Целият капитал е записан. В момента колегите преглеждат за грешки и още нямаме съвсем точна информация, но до няколко дни и това ще се изясни. По принцип интересът бе много по-голям от увеличението. Много хора останаха с незакупени права и впоследствие ги пренасочихме към пазара на листваните книжа на борсата.

- Какъв е броят на акционерите ви по последни данни и има ли голям акционер, притежаващ акции за няколко милиона лева, както се очакваше?

На дадения етап не мога да кажа със 100-процентова сигурност, тъй като все още изчистваме нещата. Все пак вчера приключи набирането на капитала. На предишното увеличение бройката бе 186, а след като получим информацията от Централния депозитар, ще знаем и колко нови акционери сме набрали. Имаме няколко големи акционера – банки, пенсионни фондове и външни холдинги, включили се с по няколко милиона акции. Интересът към фонда бе сериозен от страна на външните инвеститори, което е и добре от гледна точка на престижа. Явно хората вярват на нашето начинание.

- Преди време обявихте, че към 31 октомври ще инвестирате 2,5 млн. лв. Успяхте ли?

Да, успяхме. Старият капитал на фонда бе инвестиран. Всяко тримесечие сме задължени да предаваме информация до КФН и към септември фондът разполага с 12 хил. декара закупена земя.

- В кои райони предпочитате да инвестирате и каква е средната цена на вече закупената земя?

Средната цена на земята с всичките разходи е 146,84 лв., като средният размер на парцелите е малко над 10 декара. Предимно сме инвестирали в Северна България в няколко региона, където смятаме, че земята е много добра. Данните са от института Пушкаров, които са правили категоризацията и изследванията на земите. В Южна България инвестираме само в един регион с трайни насаждения.

- Докога смятате да приключат инвестициите на целия капитал на дружеството?

Поставили сме си като условие да инвестираме целия капитал на дружеството до април 2006 г. в земеделска земя, още повече, че тази земя, която в момента ще започнем да купуваме, закъсняхме да отдадем под наем, тъй като вече тече есенната сеитба. Ще се постараем да хванем пролетната сеитба, като това, което се изкупи в момента, да бъде отдадено под наем или аренда.

- Откъде ще дойдат приходите на фонда?

Приходите на фонда ще дойдат предимно от аренда на земеделска земя. Не изключвам варианта, в който някъде ще се наложи да се разделим с някаква част от земята. Имайки предвид тенденцията в момента, във всеки случай ще се разделим на печалба. Получените пари ще бъдат реинвестирани в регионите, към които сме се насочили трайно.

- Какъв дивидент могат да очакват акционерите на фонда?

Дивидентът за 2007 г. няма да е висок, тъй като в момента върви точно този процес на изкупуване и комасиране на земите, който е доста сложен и дълъг процес. За 2007 г. сме обявили дивидент в размер на около 5 на сто, но постепенно той ще бъде увеличаван след приключване на споменатите процеси. Смятам обаче, че акционерите няма да загубят, имайки предвид пазарът на ценни книжа, където е най-бързата печалба, която може да се получи. Виждате какво се случва с цените на акциите в една пазарна икономика и когато търсенето превишава предлагането-цените растат.

- Защо смятате, че инвестициите в земя са една от привлекателните за инвеститорите?

Защото е собственост, защото е нещо, което може да се пипне. Това е мнение, залегнало в психиката на българина от доста време насам. Всеки се е борил да закупи собственост и да я държи тая собственост. Ниските цени на земеделските земи водят до логиката, че това е една сигурна инвестиция. Интересът, който се създаде във външните инвеститори, също е добър, което ни кара да смятаме, че страната ни печели едни добри позиции, а този бизнес е безрисков. Посочените фактори ще доведат до сериозно покачване на цените на земеделската земя през следващите години.

- Очаквате ли интересът към земеделските фондове да се засили в годините преди влизането ни в ЕС?

Смятам, че ще се засили доста и ще се появят доста други фондове. В момента един от действащите фондове увеличава капитала си и, доколкото имаме информация, се подготвя трети фонд, а до следващата година смятаме, че ще има на пазара 7-8 подобни фонда. Първите обаче винаги печелят. Ако бяхме успели да регистрираме фонда преди две години, бихме изкупили тази земя на три пъти по-ниска земя, защото пазарът на земеделска земя го нямаше и цените се движеха между 40-60 лв. за декар.

По време на днешната борсова сесия се изтъргуваха 1000 акции на Елана Фонд за Земеделска Земя на цена от 1,42 лв., а офертите останаха на нива от 1,40 лв. купува и 1,42 лв. продава.

Свързани компании:

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:15 | 03.09.22 г.
fallback