IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Димитрова: Инвестицията в имот отново е на мода

Жилищният пазар се стабилизира и рискът от загуба е по-малък от възможноста за печалба при инвестиция в имот, според мениджъра Бизнес развитие на ЕРА България

08:30 | 12.05.14 г. 34
<p>
	Румяна Димитрова. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Румяна Димитрова. Снимка: Личен архив

- Статистиката сочи, че цените на жилищата се стабилизират, виждат се и опити за ръст в определени райони. В какъв диапазон очаквате да се движат ценовите равнища през следващата година?

Данните на „ЕРА България“ отчитат активност в търсенето на имоти, но и предлагането на жилища за продажба е голямо. Това държи цените стабилни, което е нормално. При стабилен пазар очакваният ръст в цените е не повече от 5% годишно. Това, което забелязваме, е недостиг на жилища ново строителстно в някои райони с добре развита инфраструктура. Именно там очакванията ни са за повишаване на цените.

- Какви имоти се търсят в момента и какво очаквате да бъде търсенето в средносрочен план?

Най-много продажби, направени от нашата компания за изминалата година, са на двустайни апартаменти. Във Варна делът им достига 39% от общия дял на продажбите, като цената е  40 – 45 000 евро. В Бургас делът им е 50%, а цената - 39 500 евро средно. За София през последните шест месеца първото място заемат продажбите на тристайни имоти – 37%, със средна цена от 69 000 евро. Средният срок, за който един имот се продава в столицата, е около 69 дни, във Варна – 68 дни, и в Бургас - 79 дни.

Очакванията ни са тенденцията за търсене на по-големи жилища, която се наблюдава в София, след няколко месеца да се наложи и в останалите големи градове в България. Купувачите са по-активни и могат да разчитат на по-достъпно кредитиране, което увеличава тяхната покупателна способност.

- Каква е Вашата прогноза за пазара през следващата една година?

„ЕРА Европа“ всяка година излиза с ексклузивен доклад за пазара. В него има 6 ключови фактора, които ще влияят на пазара на жилищни имоти през 2014г.: динамика – купувачите са активни и решителни, увеличено предлагане на имоти – цените остават стабилни, оптимизъм – повече сделки в големите градове, достъпно кредитиране – повече купувачи, спестяванията – инвестицията в имот е отново на мода, и ново строителство, чиито цени отново се покачват.

През настоящата година се очаква да се запази интересът към покупката на недвижими имоти. Растящото предлагане на имоти за продажба ще запази цените стабилни и ще създаде възможност за сключване на повече сделки.

За целия европейски пазар е налице ясна тенденция за стабилизиране, но с различни темпове. В България се очаква активността да бъде съсредоточена основно в покупката на дом, но се отчита и повишаване на интереса към имоти с цел инвестиция - отдаване под наем или продажба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 3 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
да, всички ние сме Ален Делон тук и аз лично ако не е миска на поне два конкурса не я барам...какво барам аз не я поглеждам даже:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 8 rate down comment 5
SSIW
преди 10 години
Най-накрая някаква смислена дискусия в този сайт. Еми нищо особено не е тая на снимката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 7
dilov
преди 10 години
Цените на имотите се влияят от редица фактори. Така наречените "качествени" имоти по принцип поскъпват, но по време на криза по-бавно от процента инфлация. Като зад определението "качествени" имоти стоят други характеристики като: локация на имота, комуникации, етаж, асансьор, транспорт, магазини, площадки и паркове, панорама, разпределение, архитектура, инфраструктура и др. Тези имоти по принцип поскъпват леко през последната година. Но търсенето им е позчертано, както и техния недостиг.Обратно на това, некачествените имоти, такива за ремонт, панелни, стари или занемарени - те бележат спад в цените. Понякога се получава следния парадокс. Примерно един тристаен апартамент, който струва 120,000 - в нова сграда, качествено построен, напълно обзаведен, може да излезе по-скъп от апартамент със същата площ, но ако има нужда от тотарен ремонт, нови дограми и подови настилки, мебелиране наново.---------------------Портал за имоти: imoti365.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 10 rate down comment 3
cokrat1
преди 10 години
Ето един петел който определено сънува просоооо.....ще си останеш със сънуването!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 0
m.bin
преди 10 години
Малко противоречиво: http://***.investor.bg/bylgariia/451/a/edva-8-novi-jilishtni-sgradi-sa-vyvedeni-v-eksploataciia-v-sofiia-za-tri-meseca,171918/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 14 rate down comment 6
bgMan
преди 10 години
На мода ама най-вече за лузърите и овцете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 25 rate down comment 5
cokrat1
преди 10 години
Гладни кокошки/петли просо сънуват. И от коментиращите, и от авторката!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 12 rate down comment 11
data
преди 10 години
по скоро календара е прав . В големите градове цените се стабилизираха , даже има лееееееека тенденция към поскъпване в близките 2-3 г. . Виж останала част на родината яко дълбае дъното
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 7
Бате Пешо
преди 10 години
Ми мацката не е лоша.Ама имотято ойдоа у ряката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 8
Бате Пешо
преди 10 години
Ми мацката не е лоша.Ама имотято ойдоа у ряката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още