IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Димитрова: Инвестицията в имот отново е на мода

Жилищният пазар се стабилизира и рискът от загуба е по-малък от възможноста за печалба при инвестиция в имот, според мениджъра Бизнес развитие на ЕРА България

08:30 | 12.05.14 г. 34
<p>
	Румяна Димитрова. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Румяна Димитрова. Снимка: Личен архив

- Статистиката сочи, че цените на жилищата се стабилизират, виждат се и опити за ръст в определени райони. В какъв диапазон очаквате да се движат ценовите равнища през следващата година?

Данните на „ЕРА България“ отчитат активност в търсенето на имоти, но и предлагането на жилища за продажба е голямо. Това държи цените стабилни, което е нормално. При стабилен пазар очакваният ръст в цените е не повече от 5% годишно. Това, което забелязваме, е недостиг на жилища ново строителстно в някои райони с добре развита инфраструктура. Именно там очакванията ни са за повишаване на цените.

- Какви имоти се търсят в момента и какво очаквате да бъде търсенето в средносрочен план?

Най-много продажби, направени от нашата компания за изминалата година, са на двустайни апартаменти. Във Варна делът им достига 39% от общия дял на продажбите, като цената е  40 – 45 000 евро. В Бургас делът им е 50%, а цената - 39 500 евро средно. За София през последните шест месеца първото място заемат продажбите на тристайни имоти – 37%, със средна цена от 69 000 евро. Средният срок, за който един имот се продава в столицата, е около 69 дни, във Варна – 68 дни, и в Бургас - 79 дни.

Очакванията ни са тенденцията за търсене на по-големи жилища, която се наблюдава в София, след няколко месеца да се наложи и в останалите големи градове в България. Купувачите са по-активни и могат да разчитат на по-достъпно кредитиране, което увеличава тяхната покупателна способност.

- Каква е Вашата прогноза за пазара през следващата една година?

„ЕРА Европа“ всяка година излиза с ексклузивен доклад за пазара. В него има 6 ключови фактора, които ще влияят на пазара на жилищни имоти през 2014г.: динамика – купувачите са активни и решителни, увеличено предлагане на имоти – цените остават стабилни, оптимизъм – повече сделки в големите градове, достъпно кредитиране – повече купувачи, спестяванията – инвестицията в имот е отново на мода, и ново строителство, чиито цени отново се покачват.

През настоящата година се очаква да се запази интересът към покупката на недвижими имоти. Растящото предлагане на имоти за продажба ще запази цените стабилни и ще създаде възможност за сключване на повече сделки.

За целия европейски пазар е налице ясна тенденция за стабилизиране, но с различни темпове. В България се очаква активността да бъде съсредоточена основно в покупката на дом, но се отчита и повишаване на интереса към имоти с цел инвестиция - отдаване под наем или продажба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

32
rate up comment 10 rate down comment 0
melon
преди 10 години
Много са изгладнели...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 20 rate down comment 1
lordrad
преди 10 години
С цел да се освободят от плащането на високи данъци, гърците масово започнали да продават своите къщи и апартаменти на цени от по 100-300 евро на квадратен метър, съобщават местни медии.Икономическата криза и повишаването на данъците върху имотите принуждават жителите на Гърция да продават.Цените на недвижимите имоти в страната са паднали до нива невиждани от 80-те години на миналия век, пише вестник "Етнос".В статията, озаглавена "Новото състояние на пазара на недвижими имоти в 40 района на страната, "Етнос" твърди, че старите апартаменти на по 30-40 години могат да се намерят на цени от 100 евро квадратния метър.Данните сочат, че цените на недвижимите имоти са паднали с 50% на годишна база в някои райони на страната. В Солун например могат да се намерят оферти за 270 евро на квадратен метър, а в Атина, за 580 евро на кв. м.При новите сгради, се оказва, че спадът на цените не е толкова голям, но все пак и при тях има значително поевтиняване, като е възможно да се закупи чисто нов апартамент в Атина за 1000 евро на кв. м.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
хахаха:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 0 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Хехе ;)) Никак не зле, където Господ е дал - на нас не ни остава нищо друго, освен смирено да замълчим ;))Ето и една моя снимка от абитуриентския бал (за това съм с леко раз - концентриран поглед) :http://willhodgkinson.turnpiece.net/image/22389
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
това съм аз, но по принцип не се обезкосмявам...само за състезанията по скок във вода(които, разбира се, обикновено печеля)http://wwwdelivery.superstock.com/WI/223/4029/PreviewComp/SuperStock_4029R-184833.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 8
kalendar
преди 10 години
Хубаво-Търново, Габрово, Стара Загора, Търговище-това не са градове...и като погледнеш тия дето са изостанали са от типа на Две могили и даже там няма толкова празни жилища, както ти твърдиш. Селата са обезлюдяват от поколения та...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 8 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
да, всички ние сме Ален Делон тук...------------------------Аз себе си по-скоро се определям, като ранния Шварценигер във фигурата и нещо средно м/у Джеръми Айрънс и Джони Деп в чертите на лицето и цялостното излъчване ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 16 rate down comment 2
mick
преди 10 години
Всеки град без София, Варна, Пловдив, Бургас. Може би без Благоевград също.Това, че от 10 апартамента в сградата се използват 2-3 - как искаш да го броя?Като сложим и селата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 13
kalendar
преди 10 години
не знам в кой град живееш с тия 50% празни сгради:) Детройт?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 36 rate down comment 3
mick
преди 10 години
Превръщането на имотите в "куче-касичка" е най-голямата глупост която може да измислят "инвеститорите". В момента в страната сигурно над 50% от сградите са превърнати в това - стоят празни и неподдържани "касички". Това унищожава икономиката на държавата, щото така имотите стават скъпи и като резултат всичко което се произвежда и продава в страната също - щото всеки бизнес има нужда от имот. Вносът става много по-изгоден. Да не говорим, че политиката на ниските и символични имотни данъци превърна инфраструктурата около имотите в мизерно подобие на улици и тротоари. "Луксозни" имоти и около тях мизерни улици. Липсата на правила за поддържане на имотите.. ги превърна в скъпи разпадащи се "кимизарници". Които не предлагат съответното качество на живот. Пробвайте да бутате детска количка около който и да е луксозен имот... и ще разберете за какво става дума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още