fallback

Т. Силд: На пазара на имоти в България има дефицит на качество

Държавата да стимулира качественото строителство с регулации и насърчаване на конкуренцията, а не изкуствено да генерира ликвидност за определени групи

08:18 | 26.11.13 г. 8
Автор - снимка
Редактор

Тармо Силд. Снимка: Личен архив

За пазара на имоти и перспективите пред него в краткосрочен и дългосрочен план разговаряме с Тармо Силд, главен изпълнителен директор на Arco Vara и Arco Real Estate, Естония. Той зае поста през 2012 г. със задача да стабилизира и преструктурира компанията, за да възстанови рентабилността й.

Г-н Силд, как инвеститорите в строителния сектор гледат на посткризисна България на фона на икономическата, политическата и демографската ситуация?

Демографски България не се различава особено от останалите държави от Централна и Източна Европа, където населението намалява заради емиграцията по икономически причини и ниското ниво на раждаемост. Останалото население е концентрирано в градовете, където има повече възможности за работа и разкриване на нови работни места. От тази гледна точка София е добър пример за относително „безопасна“ инвестиционна цел, тъй като градът е по-напред в сравнение с останалата част на страната и демонстрира растеж.

Що се отнася до икономиката, виждаме, че много държави търсят път и свободна ниша в новата глобална икономика. Растежът е нисък и преобладава усещането, че нещо трябва да бъде направено, но никой няма конкретен отговор какво точно е това нещо. Членството в Европейския съюз и еврозоната не е този отговор. Това се вижда в Естония, Латвия и дори във Финландия - причините за и последиците от продажбата на Nokia са доста симптоматични за цялата финландска икономика и поставят нови въпроси не само за това какво финландците трябва да направят, но и къде беше допусната грешка, за да приключи глобалната икономическа приказка. В дългосрочен план всъщност това не е толкова лошо, защото новите решения винаги идват заради недоволството.

Какъв е потенциалът на сектора на имотите да привлече повече инвестиции през следващите години?

Потенциалът е свързан с ръста на населението и с икономическия растеж. Ние имаме най-широк поглед върху пазара на жилищни имоти – растежът му е възможен само като резултат от ръста на новите работни места. Хората трябва да разполагат с пари, за да купят имот и ако парите им не стигат, те се адаптират към текущата ситуация. Пазарът на ваканционни имоти пък е пренаситен, а и има проблем със запасите – парите са вложени в тухли и бетон, но има липсва професионалният подход за използваемостта на този продукт.

На първо място трябва да се справим с наличните запаси преди да внасяме нов продукт на пазара.

На базата на Вашия опит – какви дефицити виждате на жилищния пазар и как те могат да бъдат запълнени?

Има дефицит на качество и енергийна ефективност. Жалко е, когато хората влагат трудно спечелени пари в имоти, които са скъпи за поддръжка, а същевременно се амортизират физически и морално за 10 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:49 | 08.09.22 г.
fallback