fallback

Д. Ганев: Пазарът на имоти в момента е логичен и демонстрира зрялост

Регламентацията и чуждите инвеститори са това, което липсва на пазара в момента, смята управляващият директор на Форос

08:28 | 28.06.13 г. 6
Автор - снимка
Редактор

Добромир Ганев. Снимка: Личен архив

Как реагира пазарът на имоти на политическата криза и какви са тенденциите – по тези теми разговаряме с управляващия директор на Форос Добромир Ганев.

Г-н Ганев, вече няколко месеца страната се намира в политическа криза. Как това се отразява на пазара на имоти – и в жилищния сегмент, и на бизнес имоти?

Политическите кризи винаги се отразяват негативно, не само на този пазар, а на цялата икономика. Като че ли първата вълна на политическата криза от началото на годината се отрази малко по-видимо, но краткотрайно – в рамките на месеца, в който имаше протести, някои от активните клиенти се отдръпнаха, защото това създава някакъв страх у тях. С отслабването на протестите обаче същите тези потенциални купувачи, най-вече говоря за купувачи на жилища, се върнаха и продължиха с огледите.

Аз съм коментирал, че в такива кризи – както политически, така и икономически, особено ако са по-продължителни, имотите са един от много добрите инструменти за запазване на стойността на парите. Дългосрочно погледнато, имотът винаги е бил хубава инвестиция. В рамките на няколко години може да има някакви колебания в цената на един имот, но като цяло стойността на парите се запазва най-добре. В такива моменти сме били свидетели на покупки на имоти. Показателна беше кризата с хиперинфлацията.

В момента не можем да говорим за някакви крайности в политическия живот, въпреки всички проблеми. Не бих казал, че тази политическа криза се отразява на пазара като тази отпреди няколко месеца. Принципно обаче няма как да не се отрази.

От данните на Агенцията по вписванията се вижда, че има ръст на сделките от началото на годината, включително са се увеличили и учредените ипотеки. Доколко обаче този ръст се определя от жилищния пазар предвид, че има сериозно движение при пазара на земеделски земи?

Със сигурност в последните 3-4 години обемът на сделките със земеделски земи е по-голям в сравнение с обема на сделките с жилища. Ръстът от 23% на пръв поглед исторически погледнато е малко странен за първото тримесечие, тъй като обичайно то е най-слабо. Ако обаче тази тенденция се задържи и през следващите тримесечия, това ще покаже, че купувачите се отърсват от страха. Това, което в първите години от кризата спираше покупките на жилища, беше драстичният спад на цените на жилищата. Никой не иска да купи имот, който след година или две да може да се купи с отстъпка от 20% примерно. Но 2010, 2011 и 2012 г., особено последните две години, сме свидетели на стабилизация на цените, на много малки спадове, а това успокоява хората и може би увеличава и покупките.

Тук обаче искам да отбележа нещо, което вече съм коментирал – ръстът на продажбите в земеделския сектор неизменно води до ръст на покупките в жилищния сектор. Психологията на българина е когато придобие пари от продажбата на един имот, включително и на земя, да остави част от тази сума или цялата на децата си за придобиване на жилище в някой от големите градове. Така че една част от ръста на жилищния пазар ще произтича именно от увеличения брой сделки в земеделския сектор през последните 4 години.

Свидетели на това бяхме и преди години, когато в много селски райони, включително и в курортите, се продадоха много земи. Една голяма част от приходите от тези парцели влязоха в градовете под формата на инвестиции в жилища или търговски имоти. Това се повтаря и има логика в броя и ръста на сделките. Надявам се, че тази тенденция ще бъде продължителна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:07 | 13.09.22 г.
fallback