IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Кумпиков: На пазара на имоти се активизираха проучванията, не сделките

Към реални сделки с постоянен темп ще се премине, ако се строши гръбнака на монополите, подготви се стабилна нормативна уредба и се изгради прозрачно управление

08:35 | 10.06.13 г. 86
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Борис Кумпиков: Реалната себестойност на новото жилищно строителство кръжи около 500 евро за квдратен метър. <em>Снимка: личен архив</em></p>

Борис Кумпиков: Реалната себестойност на новото жилищно строителство кръжи около 500 евро за квдратен метър. Снимка: личен архив

Доколко това е свързано с периода на силен подем?

Подемът през 2006-2007 г. в строителството се дължеше на доверието на хората в управлението. Всички бяха уверени, че сме достигнали базово положение на доходите, което няма да се върне назад. Тази увереност, съчетана с ниската безработица и значимата инвазия на чужди инвеститори, окуражи хората – държавни служители и частници – да си осигурят собствено жилище. Водещи бизнесмени тогава започнаха и си направиха имения – тук, в България. Е, през последните три години процесът е точно обратен – разпродажби и експорт на инвестиции предимно към Германия и Австрия. В този смисъл подемът по-скоро беше достигане на нормални нива на сделките, задържано през миналото десетилетие след 1996 г.

Кризата в България според мен беше предизвикана от последното управление заради неграмотните действия. Държавата, в условията на пазарна икономика, не може да бъде основен работодател, но тя стана основен работодател. Реално погледнато, който и бранш да вземем, и ИТ, и фармацията, и строителството – най-големият клиент остана самата държава. Това означава пряка зависимост на пазара на труда и на имотите от политическото управление.

В момента за възстановяване ли можем да говорим или за нова пазарна реалност?

Бих казал, че всеки гледа от неговата камбанария. Наскоро разбрах за един добър строител, който вдига доста големи жилищни сгради при едни умерени ценови нива. Печалбата му е от порядъка от 5 до 10% при добре направени разчети, като той цели по-голям оборот при по-масовото строителство. Повечето строителни фирми не могат да вършат друго, защото са специализирани в сградно строителство и по-специално жилищно. Те няма как да се пренасочат към инфраструктурното строителство, както призоваваше предишното правителство, защото това са две различни неща – технологиите са различни, квалификацията на хората е различна, различни са оборудването и инвентара. Тези фирми правят усилия, строят и имат директни продажби при по-малка печалба. Новата реалност е свързана с минимално ново строителство, преразпределяне на построения вече сграден фонд и насочване на средства към неговата рехабилитация и благоустрояване на прилежащите му терени.

Накъде очаквате да се ориентират оцелелите предприемачи в новата пазарна реалност и кои са свободните ниши на пазара с наличие на търсене, но недостатъчно предлагане?

Почти всички оцелели предприемачи се насочиха през последните години към държавните и общински поръчки. За съжаление повечето от тях се оказаха финансово необезпечени. Рязаха се ленти на обекти, за които не се плащаше. През последните 3 години държавата заложи на абсолютно безсмислени крупни инфраструктурни обекти. Факт е, че тези обекти ангажират нищожен брой хора, нискоквалифицирани при това. Факт е, че тези обекти са били априори непостижим лукс за нас, масово са недовършени и то след драстични съкращения на обемите. Факт е, че повечето от тези проекти можеха да бъдат задържани, а вместо тях да се инвестира в общинска инфрструктура и ремонт на обществени сгради и пътища.

Очаквам, че новото правителство няма да страда от такава мегаломания и ще стъпи здраво на краката си. Ако новите две министерства – по проектирането и строителството – дадат здрав гръб на общините и насочат усилия към поддръжката на наличния сграден и пътен фонд, ще вкарат отново на пазара минимум 50 000 работни места. Също такава ниша – поддръжка и саниране, се открива и на частния фронт. Една скоба – саниране означава оздравяване на сградите – рехабилитация на покрития, изолации и инсталации. Лепенето на стиропор е чисто сапуниране. В момента работя по Сградна сервизна карта за поддръжка, което е нещо подобно на картата за обслужване на автомобилите – на какъв период и при какви условия следва да се инспектират и поправят различните части на сградата.

Очаквам при засилване на ремонтните дейности да се засили интереса за инвестиции на пазара от българи от чужбина, чужденци, а постепенно и от резиденти. Имам предвид пазара на средни до големи градски жилища. Ваканционни имоти – също очаквам постепенно нарастване, но след поне 1-2 години, след евентуални устойчиви промени в Закона за черноморското крайбрежие, Закона за устройството на територията и след подобряване на инфраструктурата на самите курорти.

Доколко проблемите на строителния сектор произтичат от разпокъсаното законодателство, включително и незаконното строителство?

Ще започна от незаконното строителство. То е последица от безхаберието на държавната администрация и е като битовата престъпност например, но понеже е прието, че е с по-ниска степен на обществена опасност, представлява административно нарушение, което се санкционира материално. Незаконното строителство е в ущърб първо на самата държава, тъй като изразява неуважение към законодателството. Оттук нататък то създава една привилегия за този, който си е позволил да го извърши и не е преследван от закона. То е предпоставка и за корупция. Като цяло незаконното строителство се дължи на един генерален проблем – липсата на инфраструктура, на градоустройствени планове. Вина за това имат както държавата, така и общините, които твърдят, че нямат средства за възлагането и изготвянето на градоустройствени планове. Един план на средноголям град струва 200-300 хил. лева. Общините, дори и най-малките, трошат милиони за несъществени дейности, но не могат да отделят 200-300 хил. лева за градоустройствен план. На хората в един момент им писва да чакат и дори тези, на които не им е идвало на ум да нарушават закона, в един момент го правят.

Последна актуализация: 02:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

78
rate up comment 12 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Ричи е естествено умен, той няма нужда да анализира действителсността нито да следи причинно следственни връзки в нея. Манипулациите са забранена зона за мисленето му, основно защото са непочтенни и следователно - не съществуват! Но той вярва че всичко ще се оправи, защото е оптимист, а не песимист. Вярата му е базирана на всичко което му се иска да стане, защото доказателството за това е, че на хората ще им бъде по-лесно!И Всички заживяха щастливо, а ФЕД и ЕЦБ започнаха да кредитират постоянно на 0% базова лихва, защото основната им функция е да задоволят нормалните норми от необходимо за съществуването на пазарите парично предлагане, и всички вторични функции като интервенции и самоволно изкупуване на облигации, имоти или акции също бяха забранени със закон!Много скоро след това започна последната световна война. И най-интересното беше не повода това да се случи, а започването и от няколко независими места по света едновременно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
77
rate up comment 0 rate down comment 2
Ricco
преди 11 години
Готово - вече си в черния ми списък. Ако обичаш, напиши нещо да видя какво ще стане?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
76
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Ако искаш не се стеснявай - драси едни лични и ще видим кой е насреща ;))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
75
rate up comment 0 rate down comment 5
Ricco
преди 11 години
Или не - виждам, че има опция "Нежелани потребители" - ще взема да я пробвам върху теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
74
rate up comment 4 rate down comment 1
iivanoff
преди 11 години
Ти ме нападаш че вярвам в духове, когато ти обяснявам че хората вярват в безсмислени /обратни на реалните/ неща и ти давам за пример собственото ти споделяне в какво вярваш, което си написа сам! Сам виж в какво си написал че вярваш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
73
rate up comment 0 rate down comment 2
Ricco
преди 11 години
Напротив - разбрах, че понеже нямаш други аргументи, си решил по всякакъв начин да ме омаскариш нападайки ме само на лична основа и ръсейки всякакви небивалици. Обикновено във форумите има забрана да се коментират личностите на участниците и такива опити се санкционират. Тук обаче не можах да намеря правила за форума и затова ще драсна едно писъмце на *** да видим какво ще кажат - ще позволят ли подобно нещо да продължи или ще ме изгубят като почитател.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
72
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
"Боже! Досега мислех, че си любител на психоанализата, а се оказа, че си бил любител на духовете и невидимите сили. Страхувам се обаче, че в тази област съм доста по-НЕвещ (по-НЕвещ дори отколкото за дейността на централните банки) и затова изобщо няма да коментират изказвания от този род. "-----------------------------------------------------------------------------ЛЮБИТЕЛ НА ДУХОВЕТЕ СИ ТИ:Вярвам, че по принцип в държавата има желание за намаляване на бюрокрацията и в частност вярвам, че това може да се случи и по отношение на строителните разрешения (още повече че има и достатъчно публични обещания (не се подсмихвай)). Освен това, опростяването на законодателството е и няколкогодишна инициатива на европейско ниво, което е още една причина да съм (поне малко) оптимист, че (най-накрая) това ще започне да се случва. Но ако ти си песимист... не знам... бъди си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
71
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Значи пак нищо не си разбрал, което е закономерно нормално, само не виждам как можеш да си правиш изводи от нещо което не разбираш?... но явно Няма какво да те спре :)))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
70
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
...Поправка: (по-НЕвещ дори отколкото за НОРМАТИВНАТА УРЕДБА на централните банки)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 0 rate down comment 2
Ricco
преди 11 години
Боже! Досега мислех, че си любител на психоанализата, а се оказа, че си бил любител на духовете и невидимите сили. Страхувам се обаче, че в тази област съм доста по-НЕвещ (по-НЕвещ дори отколкото за дейността на централните банки) и затова изобщо няма да коментират изказвания от този род.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още