fallback

Г. Върбанов: Пазарът на ваканционни имоти преживя малък ренесанс през 2012 г.

Прекаленият оптимизъм обаче може да ни изиграе лоша шега, посочва управляващият съдружник в агенцията New Estate

08:15 | 09.04.13 г.

Редица агенции за имоти обявиха 2012 г. за преломна година за пазара на ваканционни имоти у нас. За оптимизма, завладял участниците на пазара, и бъдещето на сегмента предвид зависимостта му от руските купувачи разговаряме с управляващия съдружник на New Estate Consultancy Горян Върбанов.

Върбанов има над 10 години опит в сферата на недвижимите имоти. През 2004 г участва в учредяването на New Estate Consultancy със седалище Лондон, Великобритания. Фирмата започва дейност в България през 2006 г., когато са открити офиси в София и Варна.

- Г-н Върбанов, каква беше изминалата 2012 г. за пазара на ваканционни имоти?

Мисля, че ситуацията за отделните играчи на пазара беше различна. Индикаторът, който е определящ за нашия бизнес модел, е броят реализирани сделки. За нашата агенция този показател бележи ръст от около 20%, а за целия сектор по наши данни има увеличение от порядъка на 15%. 

В тази връзка може да се каже че годината за агенциите за недвижими имоти и в частност за нашата агенция беше много успешна. От гледна точка на строителните предприемачи и индивидуалните продавачи обаче обстановката може да се опише като не много оптимистична поради факта, че за 2012 г. в сравнение с 2011 г. цените на вакнационите имоти отбелязаха допълнителен спад с около 6-7%.

- Каква е причината за това увеличение на броя на сделките?

Най-общо казано изглежда, че през миналата година се установи сравнително устойчив ценови баланс между търсенето и предлагането, което доведе до повече сделки. Достигането на това временно за мен равновесие се породи основно заради по-голямата склонност на продавачите да свалят цените. Ако приемем, че основните психологически етапи на кризта са шок, отричане, отчаяние и приемане на действителността, явно доста хора преминаха през тях и вече са готови да приемат новите реалности и съответно новите продажни цени.

Тук е интересно да споменем още една интересна тенденция. Строителните предприемчи, или по-скоро тези, които успяха да се преструктурират и да оцелеят след краха през 2009 г., като че ли получиха нова доза адреналин от повишения брой сделки  и започнаха да стартират нови проекти. Ако посетите района на Свети Влас и Слънчев бряг, ще видите поне 20 нови комплекса, които се строят в момента.

Нашата агенция участва в едно от сериозните изложения на имоти в Москва през първата седмица на март и с голямо учудване забелязахме рестарт на предлагането на имоти във фаза строителство. С други думи, ваканционните имоти преживяват малък ренесанс. Искрено се надявам обаче този оптимизъм да не ни изиграе лоша шега и да станем свидетели на нов спад на цените и нова вълна от неуспешни проекти.

- Защо според Вас равновесието на пазара, което отчитате в момента, е временно, както го определихте?

Всяко равновесие е временно. Нормално е след това, в зависимост от предлагането и търсенето, цените и броят на сделките да тръгнат или нагоре, или надолу.  По акуратният израз може би е, че равновесието, което наблюдваме, според нас ще бъде краткотрайно, тъй като очакваме допълнително увеличаване на предлагането и запазване на търсенето. Това ще наруши ценовия баланс и ще окаже натиск на цените в посока надолу.

Този извод правим на базата на наблюденията ни и на нагласите на продавачите, с които контактуваме всекидневно и на наблюденията в тендециите при новото строителство. Доста продавачи, които направиха опит да излязат на пазара през 2010 г. и се отеглиха в очакване кризата да отмине и цените да се възстановят, изгубиха търпение и са отново на пазара. Вече имаме продавачи, които за втори път са на пазара и този път са готови да продават на цената, която пазарът им предложи.

Освен това строителите отново се активизираха. Те също ще изкарат продукция за този сезон. В същото време не виждаме растеж в запитванията и търсенето. Това ни навежда на мисълта, че балансът при цените едва ли ще продължи дълго.    

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:34 | 14.09.22 г.
fallback