fallback

П. Стойкова: Не сме конкуренция на Гърция за чуждите купувачи на имоти

Наблюдават се признаци на стабилизация на цените на жилищата във ваканционния сегмент у нас, посочва Полина Стойкова от Bulgarian Properties

09:00 | 25.06.12 г. 5
Автор - снимка
Редактор

С идването на лятото темата за пазара на ваканционни имоти отново стана актуална. Заради кризата и свръх строителството сегментът претърпя тежък срив в последните години. Полагат ли се основите на неговото възстановяване, кои са основните купувачи на ваканционни и селски имоти у нас и какво може да се очаква до края на годината на българския жилищен пазар – разговаряме с Полина Стойкова от Bulgarian Properties.

- Г-жо Стойкова, участниците на пазара на имоти в България отчитат нарастване на интереса към сделките с жилища. Какви са Вашите наблюдения за ситуацията на жилищния пазар, включително и сегмента на ваканционните жилища, през първите почти 6 месеца на годината, защото все пак интересът и реалните сделки са две различни неща?

На жилищния пазар ситуацията е сходна с тази през втората половина на миналата година и няма някакви съществени изменения. Пазарът е спокоен, цените се стабилизираха през последните 8 месеца, предлагането е добро и има условия за сключване на добри сделки.

Все пак, може да се отбележи, че в София по това време на миналата година имаше ръст на обемите от сделки, който тази година липсва. Месец април като цяло беше по-слаб в сравнение с миналата година.

Търсят се предимно по-евтини жилища, до 50 хил. евро. В София може да се намерят апартаменти и за 20 хил. евро – малки като площ, в по-крайни квартали и в панелни сгради. В по-луксозния сегмент интересът на клиентите и сделките нараснаха слабо, след като почти липсваше интерес към луксозните жилища в края на 2011 г. и началото на 2012 г.

По-сериозно развитие има на пазара на ваканционни жилища в Слънчев бряг, Банско и донякъде Боровец. В Банско през тази година цените стигнаха до най-ниските си нива от началото на кризата. Има оферти за обзаведени апартаменти на цена под 400 евро на кв. м. Цените в курортното градче гонят спад от около 60% от началото на кризата досега. В Боровец жилищата също поевтиняха. Ако преди кризата офертните цени бяха 1 000 и над 1 000 евро, сега средната офертна цена е 800 евро, а сделки се сключват и на 600-650 евро. В Банско и Слънчев бряг цените са сходни, но интересът към морето е много по-голям.

Руснаците, които са основни купувачи на ваканционни имоти в момента, търсят имоти по морето. Те по-слабо познават вътрешността на страната, затова предпочитат крайбрежиетоо и по-точно Слънчев бряг, Равда, Несебър, Южното Черноморие като цяло.

- Конкретно за Банско наблюдавате ли някакъв интерес към жилищата от страна на гръцки граждани, както например има интерес към жилища в Петрич и други населени места в близост до българо-гръцката граница?

Има някакви запитвания, но гърците не са фактор като купувачи за пазара в Банско. По-скоро гърците се интересуват от покупка на земи и други възможности за инвестиции. Интересното е, че напоследък има интерес от британци към Банско. Там вече апартамент може да се купи и за 15 хил. евро и това се вижда като добра възможност за инвестиция във ваканционен имот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:10 | 13.09.22 г.
fallback