IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Максимова: Нека забравим за възстановяване на сделките с имоти “на зелено”

Моментът да се купи жилище вече е настъпил, смята управителят на агенция за недвижими имоти Софконсулт

08:07 | 23.02.12 г. 39
<p>
	Инж. Галина Максимова. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Инж. Галина Максимова. Снимка: Личен архив

Последна актуализация: 10:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 8 rate down comment 1
Alhimik
преди 12 години
Това, че вече е настъпил момента за покупка го слушам от такива дето управляват агенции за НИ вече 3 години. И всяка следваща година цените вървят надолу :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 0
mia11
преди 12 години
Идва най-доброто: НАДЕЖДАТА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 0
Спящият бик
преди 12 години
Няма смисъл да се инвестира в един имот, който ще ти носи по-ниска печалба от лихвата по банков депозит, освен ако ще живееш в него. Но това е друга тема, не бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 1
martis
преди 12 години
... е, какво идва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 1
hellwitch
преди 12 години
До голяма степен си прав.Но изпускаш, че бума го направиха основно чуждестранните купувачи.Също така 20г. е твърде много - в недвижимостите има икономически цикъл от около 10г. т.е. след 8-10г ще има следващ балон в сектора.Съществено е и, че построеното до 2008 в голямата си част е с ниско качество и доста безсмислено и непродаваемо. Просто защото се бързаше да вдгнат сграда и да завъртят парите отново.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 14 rate down comment 0
bulgarian lev
преди 12 години
Само манипулират хората - това ще стане, онова ще стане...ей големи мадиуми се извъдиха. И цените - да не мислят че са малко за тези кутийки наречени жилища. "- Защо нотариусите не правят такива проверки? Защото те работят по документи и се предполага, че след като един документ е дошъл при тях в оригинал, то той е автентичен. Те не проверяват нито в стара архива, нито в общините."Ами тези недосегаемите - нотариусите?-иначе знаят да те обелят с пари за нищо, че даже са като министри - не те приемат, чакаш и пр. Всички носят някаква отговорност за работата която изпълняват. А те за какво тогава са нотариуси? Дай да ходим и на лекар вече с готови диагнози представени на "автентични" документи. А те само да вземат парите и да дават заключение - "Да, пациента е с тази диагноза" ...Статии и истини които са създадени за ***. Скъсаха се от просташки оправдания - от нагли по-нагли!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 15 rate down comment 0
stdmv
преди 12 години
Ето още няколко проблема, за които малко се говори1. Първо се строи, после се прави инфраструктура2. Малко се говори за строителите - измамници, които са прибрали парите на хората, и не са завършили3. Ако се спазваха реално законите, 95% от сградите нямаше да получат разрешение за ползване (Акт 16)4. 90% от сградите нямат достъпна среда - за хора с инвалидни колички, майки с деца и т.н.5. Няма друга държава в света, в която да се продават "общи части"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 6
Мажоритаря
преди 12 години
А защо всички трябва да живеят в собствено жилище питам аз??? Живейте под наем бе хора, нито е по-лошо или недостойно, но пък е 3 пъти по-евтино и нямаш проблеми с етажна собственост, данъчни ит.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 3
hellwitch
преди 12 години
Е ти ни върна при бай Тошо.Проблема на повечето "инвеститори" е, че се набалбукаха с заеми и ако строителството им е струвало 300 евро/кв (в повечето случаи е там някъде), то с течение на времето е трупат лихви и ако не се продаде бързо след 2-3г. същото строителство вече е 500-600 евро/кв като разходи и т.н.Иначе последните 2г. цените са си все същите. И да падат някъде е с малко. На практика няма предлагане и така пазара се уравновесява.Аз бих препоръчал да се купува само с над 30% готови пари. Иначе на кредит е пълна набутвация. На практика ако не може да си върнеш кредита за под 10г. значи не може да си позволиш покупка, а и е по изгодно да си под наем. Според мен следващите 2 години цените ще стагнират: +-5% .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 1
amanotumnici
преди 12 години
Себестойността на един имот е около 300 евро на кв.м. Но това няма нищо общо с пазарната му стойност. Тя се определя от търсенето и предлагането. Върху двете влияят доходите на населението. За високите цени преди няколко години повлия бума на ипотечните кредити. Понеже хората се налапаха с тях, направиха балон на имотния пазар. Сега търсенето се е гипсирало за 20г напред. След като си изплати кредитите, тогава ще може да купува пак. Дотогава пазарната цена на имотите ще бъде близка до себестойността. Т.е., това ще е цената, която хората ще могат да си позволят да платят. Положението за инвеститорите ще е такова, че ще останат само големите, защото ще могат да поемат риска свързан със строителството. Все пак това не е бързооборотна стока. В момента се иска наличие на първоначален капитал, докато преди инвеститорите дори нямаха пари, но от продажби на зелено си финансираха дейността. Ситуацията е елементарна и лесно предвидима. Ако някой си мисли, че цените ще се увеличат - греши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още