fallback

Г. Едуардс: Времето ще каже дали пазарът тук е зрял за дялова собственост на имоти

Все повече източноевропейци се интересуват от покупката на дялова собственост на имоти по цял свят, казва британският консултант Гарет Едуардс

08:10 | 25.05.11 г.
Автор - снимка
Създател

Гарет Едуардс. Снимка: личен архив

Гарет Едуардс е британски предприемач и консултант в областта на новите модели на собственост на имоти като таймшеър и дялова собственост (на англ. fractional ownership).

Той започва да продава таймшеър в Испания през 1983 г. След това управлява различни проекти в тази област в цяла Европа. След 1996 г. започва да работи като независим консултант, помагайки на предприемачи и инвеститори в цял свят да рекламират и маркетират проектите си като дялова собственост.

Едуардс притежава имот в България от близо 10 години. Тук той работи като консултант по стартирането на проекта и компанията за дялова собственост MoiKlub. С него говорим за спецификите на дяловата собственост и за потенциала на този пазар у нас. - Каква е основната разлика между дяловата собственост на имоти и традиционната собственост? Как се сравняват двете в ценово отношение?

Единствената разлика е, че при традиционната форма на собственост вие притежавате целия имот. Купувате го целия и поемате отговорност за целия – плащате за поддръжката му, дори и през времето, в което не го използвате.

Дяловата собственост ви дава възможност да купите единствено периода от време, в който го използвате, да споделите цената за покупка, разходите и отговорността.

Ако сравняваме цените, при дяловата собственост обикновено имотът се дели на 8, 13 или 16 части, така че цената също се разделя на броя на собствениците, които имотът има.

- Какви са предимствата и недостатъците? Има ли някакви потенциални уловки?

Основното предимство на споделената собственост е да притежавате това, което може да си позволите да използвате. Също така предимство е фактът, че по-голямата част от модерните продажби на споделена собственост включват и членство в разменна мрежа – организация, която позволява на дяловите собственици да си разменят седмици с други дялови собственици по света. Като вземете предвид факта, че по света има милиони такива собственици, изборът за размяна е безкраен.

Относно потенциалните уловки – повечето от тях са покрити от европейското законодателство и директивите на ЕС за дяловата собственост. Простото правило да защитите интереса си е, както и при всяка покупка, да купувате от сигурна компания.

- По какво дяловата собственост се различава от т. нар таймшеър?

Както таймшеър, така и дяловата собственост, са продукти, предвиждащи споделяне, но има една основна разлика. Таймшеър предлага на собствениците правото да използват имота за период от време, докато дяловата собственост дава същото право, но придружено с документ, който удостоверява и правото на собственост върху самия имот.

Собствениците на таймшеър закупуват време за полване и нямат друга истинска собственост освен договор, който има дава правото на ползване.

Дяловите собственици купуват дял от самия имот, в който инвестират. Това право на собственост има много по-висока стойност в сравнение с таймшеър, в случай че дойде момент, в който искат да продават. Трудно е да се продаде време, лесно се продава собственост.

Накрая, дяловите собственици имат много по-голяма дума за това как се управляват техните имоти, тъй като те са акционери. Членовете на таймшеър клубове имат много по-ограничени или никакви права.

- Кой модел е по-популярен?

И двата продукта са много популярни, но продажбите на дялове през последните години станаха много по-интересни за потребителите, тъй като те са по-безопасни, много по-прозрачни и на тях се гледа като на истинска инвестиция.

- За какъв тип хора е подходящ този вид собственост?

Дяловете са въпрос на личен избор. Видът клиенти не може да се определи лесно, тъй като дяловите собственици са хора от всякакъв вид – от знаменитости, през банкови мениджъри до работници във фабрики и пенсионери, които просто искат да подобрят своето време за почивка чрез сигурна инвестиция.

- Какъв е пазарният потенциал в Източна Европа и в България?

Дяловата собственост е разпространена в по-голяма част от Западна Европа вече 30 години. В момента ако видите клиентите, които купуват в Тайланд, Испания и Флорида, ще видите, че много от тях са от Източна Европа, като всички от тях купуват в клубове за имоти, управлявани от западноевропейци със сайтове на английски и телефони, на които ви отговарят на английски.

Нашето решение се базира именно на данните, че източноевропейците купуват този продукт и на увереността, подкрепена от задълбочени проучвания, че ако можеха, биха инвестирали и в клубове, създадени и управлявани изключително от източноевропейци.

- Смятате ли, че българският пазар е достатъчно зрял за такъв иновативен модел?

Времето ще каже дали пазарът е достатъчно узрял. Въпреки това едно нещо е вярно – все повече българи опознават света и всички те виждат стойността от инвестициите в имоти. Затова да купиш това, което можеш да си позволиш и да имаш шанса да спестиш до 80% всеки път, като разменяш имота си с друг по света, е много атрактивно за всеки, с който сме говорили досега.

- Към какъв вид имоти има най-голям интерес при тези покупки – по отношение на локация, големина, технически характеристики?

Дяловата собственост е огромен сектор и спектърът на имотите и активите, които се продават, е също толкова огромен.

Има над 7 хил. продукта, които се предлагат в над 79 различни страни.

Относно това какъв тип имоти и локации са най-популярни, трябва да имате предвид факта, че споделената собственост не е ограничена само до апартаменти. Хората инвестират в кораби, яхти, вили на крайбрежието и хотелски стаи в големи мултифункционални курорти или в малки бутикови хотели. Изборът е безкраен и на разположение на всеки да инвестира и да разменя дяловете си.

- Какви фактори трябва да имат предвид хората, когато планират покупка на дялове от имоти?

На първо място винаги е периодът от време, в който искат да инвестират. Например ако можете да използвате един имот само за четири седмици на година, защо да инвестирате в осем седмици?

На второ място, клиентите трябва да знаят дали компанията, от която купуват, следва разпоредбите на директивата на ЕС за дялова собственост и им дава достатъчно време за размисъл. Покупката на дялова собственост може много лесно да се превърне в емоционална покупка и от голямо значение е да имате възможност да обмислите сделката добре.

Проучете всички допълнителни придобивки, които покупката ви дава, дали имотът е включен в разменна мрежа, коя е компанията за управление на имота, какъв опит има тя и какви са таксите.

И в крайна сметка, ако не сте сигурни на 100%, продължавайте да задавате въпроси, докато сте напълно удовлетворени от компанията, от която купувате, и от продукта, който тя продава.

- По какъв начин един собственик може да продаде къщата си като имот с дялова собственост?

Ние имаме схема, създадена с тази цел. За някой, който би искал самостоятелно да предложи имота си за продажба на дялове, процесът е прост – на първо място трябва да се премине през всички трудности за изготвянето на дялов договор; и на второ да се намери канал за продажби на дяловете.

- Вие лично притежавате ли дялове някъде и бихте ли купили в България?

Притежавам дялови имоти вече 28 години. Оттогава никога не съм плащал за настаняване под наем.

На въпроса дали бих купил в България отговорът е: „Не“, тъй като вече имам цялото време, от което имам нужда.

Въпреки това в момента купувам дял за моите дъщеря и син, за да могат те да се радват на инвестицията и на безкрайните почивки.

Относно въпроса, който не ми зададохте, дали покупката ми е успешна – мога да ви дам много прост отговор. На първо място, моите дялове струват много повече, отколкото сумата, за която са били закупени.

Второ и по-важно обаче: миналата година бях на ваканция в Испания, където се бях разменил с други собственици в един курорт, в който имаше както дялови собственици, така и обикновени летовници.     Втората вечер там говорих с един от гостите, който беше наел чрез традиционен туроператор. Той беше толкова доволен от курорта и се удивляваше, че една седмица му е струвала само 2011 евро за такава прекрасна почивка. Аз му казах, че от 28 години притежавам дялова собственост и, че тази размяна ми е струвала само 99 евро за една седмица. Така че защо бих искал някога отново да наемам ваканционен имот?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:54 | 14.09.22 г.
fallback