fallback

Г. Ортнер: Основният въпрос за България сега е да си възвърне доверието

В средносрочен и дългосрочен план страната ни и Балканите крият голям потенциал по отношение на проекти за имоти, смята Г. Майзел-Ортнер, член на УС на Immorent AG

15:25 | 26.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Гертруд Майзел-Ортнер. Снимка: Личен архив

Гертруд Майзел-Ортнер е член на Управителния съвет (УС) на Immorent AG. Тя управлява инвестиционната и оперативна стратегия на компанията в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), включително и пазара в България.

Пред Investor.bg тя представи гледната си точка за ситуацията на пазара на имоти в момента, предимствата на България, както и перспективите за възстановяване в средносрочен план.

Гертруд Майзел-Ортнер взе участие в изложението за имоти Real Vienna, което се проведе миналата седмица с медийното участие на Investor.bg.

- Наскоро казахте, че ако бяхте инвеститор или предприемач, не бихте започнали проект в някои части на София в момента. Бихте ли обяснили?

Това, което споменах, е, че в момента бих имала колебания да стартирам проект за офиси в покрайнините на София. В централните части на града ситуацията е съвсем различна. Специално в офис сегмента, и специално в покрайнините на София, съществува свръхпредлагане. Във вътрешността на града положението е различно, защото доколкото знам там незаетите площи са едва 2-3%, докато в покрайнините те са значително по-висок процент.

- Вашата компания има проект за офис сграда в центъра на София. Какво е очакването ви за тази част от пазара?

Да, мисля, че в центъра положението е различно, тъй като, когато проектът бъде готов и се появи на пазара, може би около 2011-2012 г., смятаме, че цялата ситуация в сектора ще е друга. И тогава се надяваме, че ще можем да сме едни от малкото предприемачи с проект в центъра на София, който ще може да се отдаде под наем по-лесно отколкото сега.

- Смятате ли, че правителството или местната власт могат да вземат някакви регулаторни мерки, за да овладеят ситуацията със свръхпредлагането?

Мисля, че трябва да се прави разлика между бизнес проекти като офиси и търговски центрове, от една страна, и жилищни проекти, от друга. Смятам, че жилищният пазар е до известна степен политически въпрос, но не и бизнес проектите. Не смятам, че правителството трябва да се намесва, а пазарът трябва да бъде оставен да се регулира сам.

- Що се отнася до търговските площи, как гледате на този пазар?

От това, което виждаме от наши проекти и от проектите на другите компании, които познаваме, в момента няма проблем с отдаването под наем на площи в търговските центрове. Може би положението е различно в по-малките градове.

- Как оценявате ситуацията в България в сравнение с тази в съседните страни?

Мисля, че България в момента има недостатъка да се намира между Гърция и Румъния.

Спомням си, че през март 2008 г. например всеки сравняваше Австрия с други страни от Централна и Източна Европа като България и Румъния, тъй като и Австрия е част от този регион. Мисля, че и България в момента страда от тази ситуация, въпреки че публичната задлъжнялост при вас е сравнително по-ниска.

От друга страна, обаче България се нуждае от много средства, за да подобри своята инфраструктура. Мисля, че в България трудностите ще продължат дори малко по-дълго в сравнение с Румъния по отношение на инвестиционното доверие.

Също така, доколкото знам, кризата дойде малко по-късно в България, така че ще отнеме малко повече време, докато страната излезе от нея.

- Виждате ли някакви предимства на пазара на имоти в България в момента, някои конкретни сегменти?

Мисля, че в момента предимствата са в търговския сегмент, и може би през следващите 2-3 години в логистичния сектор. Основното, което би трябвало да се постигне отново, е доверието на инвеститорите – не само на чуждестранните инвеститори, но също и на местните.

Мисля също, че 2010 г. няма да бъде лесна за България и ще отнеме може би до 2011 и 2012 г. ще бъде по-важна за българския пазар.

В средносрочен и дългосрочен план смятам, че страната ще бъде в състояние да получи финансиране и от различните европейски фондове, за да подобри инфраструктурата. Мисля, че новото правителство обяви някои идеи в тази посока и се надявам, че ще може да ги реализира.

- Какви грешки бяха допуснати според Вас на пазара на имоти в България?

Много проекти бяха стартирани, особено офис сгради, по време на бума. Мисля, че хората бяха убедени, че този период ще продължи по-дълго и не спряха да развиват проектите си навреме. Мисля че ще отнеме поне две години докато тези проекти бъдат усвоени.

- Оптимист ли сте за България и за Балканите като цяло?

Поради факта, че това е нашият основен регион на дейност, аз трябва да съм оптимист. Това, което е известно обаче, е, че нищо не може да стане, ако на пазара няма доверие. Ако на пазара съществува негативно настроение, това засяга, и то в много по-голяма степен, инвестиционното доверие.

Смятам обаче, че предвид факта, че дългосрочните прогнози за икономически ръст за региона са по-добри от тези в Западна Европа, доверието ще се възвърне, както за потребителите, така и за инвеститорите. Това обаче може би няма да стане през 2010 г., а по-скоро през 2011 г.

Заб.: В интервюто са използвани въпроси на други медии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:05 | 08.09.22 г.
fallback