fallback

Офисите в столицата може да достигнат 2 млн. кв. м до края на 2012

Средният наем на офиси в София е паднал с над 4% до 10,8 евро на кв. м на месец през първото тримесечие

12:49 | 14.05.10 г.

Количеството на офис площи в София до края на 2012 г. ще бъде близо до или над 2 млн. квадратни метра, прогнозират в свой анализ от консултантската компания Елта Консулт. Според данните общата наличност на модерни офис площи в столицата към момента е над 1,25 млн. кв.м.

Прогнозира се също така делът на офисите клас А да нарасне значително и да формира около 35% от цялата наличност до края на тази година спрямо малко над 25% към момента.

Важна характеристика на новото строителство е, че над 60% от него се състои от мащабни проекти клас А, което се очаква да увеличи дела на висококачествените площи до над 50% до края на 2012 г.

Друга тенденция, която от компанията очакват да се ускори през тази година, е намаляващият дял на офиси в центъра на столицата, като модерните площи в централната градска част са намалели до около 20% от общото количество заради засилването на строителството в извънцентралниге райони и формирането на нови бизнес зони по протежението на основните булеварди.

През първото тримесечие на годината наемането на офис площи слабо се е покачило в сравнение с предишното. Усвояването е нараснало до над 30 хил. кв.м през периода, сочат данните.

Сделките в сегмента все още са ограничени предимно до офиси извън центъра на града и рядко са за площи над 2 хил. кв.м. Повечето сделки през тримесечието са за офиси от 200 до 500 кв. м, а най-активните играчи на пазара са кол центрове, фирми в областта на информационните технологии и телекомуникациите, инженерни и фармацевтични компании.

Средният наем на офиси в София е спаднал с още 4,2% до 10,8 евро на кв.м на месец през първите три месеца на годината. Наемите на първокласни площи обаче се запазват около 13,5 – 14 евро/кв.м.

Извън центъра на града и по основните булеварди наемите варират от 6 до 11 евро/кв.м на месец, като нови договори за наем обаче обикновено се сключват на цени в долния край. В центъра на София наемите обикновено са от 10 до 16 евро/кв.м. Много често, дори и на такива атрактивни локации, собствениците са готови да правят отстъпки и да предлагат други стимули, за да отдадат офисите си и да намалят загубите от свободни площи, сочат наблюденията на консултантите.

Свободните офис площи продължават да нарастват заради голямото количество ново строителство и незначителното ниво на предварително отдадени под наем площи – много рядко новозавършени сгради са заети на повече от 50% при откриването им, посочват от компанията.

По техни изчисления количеството на свободни офис площи в София в момента надвишава 200 хил. кв. м, или около 16,9% от общата наличност. В някои подпазари, особено в периферните райони, в които новото строителство се увеличи съществено, този процент е близо 20%. Поради факта, че офисите клас А имат по-високи наемни цени, нивата на незаетост при тях са по-високи от тези клас Б – 21% в сравнение с 15%. Свободните офис площи в центъра са най-малко в процентно изражение – около 12% от наличността.

Заради постепенното възстановяване на световната икономика и появата на признаци на подновен интерес към българския пазар на имоти от страна на големи инвеститори, от компанията са на мнение, че доходността за първокласни имоти започва да се стабилизира на нива от 10% -10,5%. Сходно ниво на доходност отчетоха преди дни и от друга компания в сектора, Forton International.

Доходността за имоти второ качество обаче може да бъде с до няколко процентни пункта по-висока в зависимост от нивата на заетост, както и от качеството и местоположението им, посочват още от Елта Консулт. По изчисления на компанията капиталовите стойности са загубили около 45% в сравнение с преди две години и по-нататъшен спад не е изключен поради продължаващия натиск върху наемите.

Инвестиционните сделки в офис сегмента представляват около 30% от общия обем за тримесечието, или около 20 млн. евро. Отново най-големият продавач е БТК, която наскоро премести централата си в European Trade Center и продължава с кампанията за увеличаване на ликвидността си чрез продажба на административни сгради в цялата страна, като много често наема обратно помещения от новите собственици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:20 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още