fallback

Какво всъщност стои зад ръста в продажбите на нови жилища в САЩ

Изтичащата програма за ползване на данъчен кредит при покупка на жилище просто е изтеглила по-рано търсенето

20:39 | 23.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Няма съмнение, 27% ръст в продажбите на нови жилища през март спрямо февруари си е сериозна цифра, смята Даяна Олик от CNBC.

Според нея това е доказателство за ефекта от правителствената програма за подпомагане на купувачите на първи имот с данъчен кредит до 8 хил. долара.

Програмата изтича след седмица, така че това неминуемо ще се отрази на данните за март и април.

Ето какво мислят някои от анализаторите, интервюирани от CNBC, по този въпрос.

Дан Опенхайм (Credit Suisse): "Увеличението на продажбите е в унисон с нашите прогнози за нарастваща активност до април, отразяваща изтегленото преди изтичане на данъчния кредит търсене.

Данъчният кредит обаче не изглежда да е създал нови купувачи, а просто е прехвърлил покупките по-напред във времето. Така че, колкото са по-силни март и април, толкова по-слаби ще бъдат май и юни."

Майкъл Рехаут (J.P. Morgan):

"Очакваме строителите да продължата да регистрират ръст в поръчките през пролетта, както и през втората половина на годината.

По тази причина запазваме позитивната си оценка за сектора, който ще продължи да демонстрира по-ниски разходи и по-големи маржове."

Марк Хенсън (анализатор на жилищния пазар):

"Аз съм сравнително убеден, че продажбите на нови жилища може би са намерили дъното си.

Със сигурност обаче не се задава вълна на ново строителство, като се има предвид, че принудително отнетите жилища през последните два месеца се върнаха на рекордните си равнища и по-всичко изглежда, че през март те могат да отбележат абсолютен рекорд."  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:38 | 23.04.10 г.
fallback
Още от Анализи виж още