fallback

Новозавършените жилища у нас поевтинели по-слабо

Между 10 и 15% варира спадът на цените при новопостроените имоти спрямо отчетения от НСИ спад от над 21% за миналата година

09:59 | 04.03.10 г.

Средните пазарни цени на жилищата в страната се понижиха с 21,4% през 2009 г., като спадът е по-голям в София и повечето големи градове с изключение на Варна и Бургас, сочат данните на НСИ. Те обаче не включват новозавършени жилища – при тях спадът е по-малък, но отново е най-значителен за София и големите регионални центрове, се посочва в анализ на консултантската компания „Елта Консулт“. 

Ценовите корекции при новото жилищно строителство не са толкова големи – те варират от 10% до 15% в зависимост от местоположението, площта, качеството на заобикалящата жилището среда и довършителните работи, пише в анализа. Намаленията на цените и тук (при новопостроените единици) са най-високи в най-големите градове, където жилищата бяха значително надценени в пиковите години (2007 – 2008). В резултат на това разликата между най-високите и най-ниските офертни цени се сви значително, посочват от компанията.

В сравнение с рекордните стойности от 2008 г. броят на завършените нови жилища през годината е незначително намален, тъй като много проекти, забавени през предишни години, са били реализирани през 2009 г., отчитат още консултантите. Някои от по-големите проекти, завършени през годината в София, са Sofia Sky (първи етап) в Симеоново – 8100 кв. м, „Витоша Тюлип“ в Кръстова вада – 18 хил. кв. м и Este Home & Spa (първи етап) в квартал Изток – 17 хил. кв. м.

Търсенето на жилища през миналата година е било значително понижено в сравнение с 2008 г. Все пак през втората половина на годината е забелязано известно оживление, като купувачите са се активизирали вследствие на спада на офертните цени с около 15% през годината.

Продажбите „на зелено”, много разпространени в годините на строителния бум, вече са рядко явление и се заместват от гъвкави схеми на плащане и т. нар. rent to buy схеми, при които платените месечни наеми се приспадат от цената.

Финансовата криза може да повлияе положително на българските потребители, които през 2010 г. имат възможност да закупят жилище на разумна цена въпреки повишената взискателност по отношение на качеството, коментират още от компанията.

През следващата година атрактивни проекти, които предлагат достатъчно удобства (зелени пространства, тераси, паркоместа), ще бъдат успешни и ще се наложат на пазара. Все пак възстановяването на пазара ще става постепенно и до голяма степен ще зависи от подобряването на икономическата ситуация в страната, прогнозират консултантите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:51 | 20.08.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още