fallback

Около 60% от наличните складови площи у нас функционално остарели

В София най-търсени са логистични площи с площ над 1000 кв. м, в останалите градове се търсят складове с размери между 200 и 600 кв. м

10:01 | 25.02.10 г.

Около 60% от наличните складови площи на територията на страната са функционално и икономически остарели, сочи проучване на консултантската компания в сектора на бизнес имотите GVA Sollers Solutions.

Много често параметрите и състоянието на площите не отговарят на пазарното търсене. Като причини за преобладаващо остарелия фонд логистични площи в страната се сочат необходимостта от финансов ресурс за обновяване, несигурността на пазара и нуждата от консултантска помощ.

Очаква се в дългосрочен план ползвателите на логистични площи в страната трайно да се пренасочат към наемане на площи в новоизградени сгради с добро управление и организация. Собствениците на остарели складови площи, които са с добро местоположение и отговарят на изискванията за инфраструктура и транспортни връзки, ще бъдат принудени да пристъпят към реновиране на площите и създаване на по-добри условия за наемателите, смятат консултантите.

Поради големия дял остарели площи много от крайните клиенти на пазара прибягват към реализиране на собствен проект.

Общо през миналата година на територията на страната са завършени около 360 хил. кв.м модерни логистични площи като, в това число влизат както спекулативните площи, така и изградените за собствено ползване или за нуждите на конкретен наемател (build-to-suit), сочат данни на компанията. Делът на площите в първата група е сравнително малък, едва около 30% от общия обем на изградените обекти.

Над 47% (170 хил. кв.м) от изградените през годината логистични площи са съсредоточени в и около столицата. Като втора по големина индустриална зона се очертава Пловдив, където през 2009 са завършени около 105 хил. кв.м логистични площи (29% от общо изградените в България).

За разлика от пазара на спекулативни площи, където през годината не се наблюдава някакво съществено развитие, при логистичните площи за собствено ползване и за конкретен наемател има по-голяма динамика. Най-активни в това отношение са ритейл веригите, като през 2009 са завършени логистично-дистрибуционните центрове на Пени Маркет в с. Столник, общ. Елин Пелин и на Кауфланд в Индустриална Зона Раковски в Пловдив.

Свои логистични бази предвиждат и мнозинството от останалите ритейлъри, опериращи в страната, като по-голямата част от тях се очаква да бъдат реализирани през 2010. Сред тях са логистичен център на Lidl с РЗП 46 хил. кв.м в землището на Елин Пелин, складова база на Билла България с РЗП 20 хил. кв.м също в близост до Елин Пелин, централен логистичен склад на Пикадили в бъдещия Индустриален парк София-изток, централна логистична база на Техномаркет до Нови хан (планирана за 2011), логистичен център на CBA Property Management в гр. Дебелец с РЗП 5 790 кв.м, логистичен център на Plus Market в Чепинци, логистичен център на белгийския дистрибутор на хранителни продукти Univeg край София с РЗП 8 хил. кв.м и други.

Търсене Търсенето на логистични площи през 2009 е под нивата от предходните няколко години, отчитат от компанията. Най-голяма група наематели са търговците на бързооборотни стоки. В София най-търсени са логистични площи с размери над 1000 кв.м, докато в останалите градове търсенето е за складове с размери между 200 и 600 кв.м.

Незаетост Поради малкия обем готови логистични и индустриални проекти заетостта запазва сравнително високи нива. В София процентът на незаетост при спекулативните площи е около 2%.

Цени и доходност Средно за страната наемите на модерните логистични площи отбелязват годишно понижение от 16,75%. Приблизително 17% е понижението и за София, където към края на годината средната наемна цена на площи в логистичните центрове е 5 евро/ кв.м. Година по-рано тя е в размер на 6 евро/кв.м.

Прогноза за първата половина на 2010 От компанията не очакват повишаване на инвестиционната активност, нито съществено увеличение на спекулативните логистични площи. Продажбените и наемните цени ще продължат да се понижават, но с по-слаби темпове спрямо 2009, прогнозират консултантите.

Техните очаквания за първите шест месеца на годината са за понижение на наемните цени на площите в някои райони и проекти с 5 до 7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:21 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още