fallback

Business New Europe: Година на застой за имотите в България

Най-вероятният сценарий може би е по средата между очакванията за още спад и прогнозата за ръст от 10% до края на годината

18:10 | 23.02.10 г.

Българският пазар на недвижими имоти се превърна от един от най-добре представящите се в Европа в един от най-зле представящите се. Сега е вероятно да има година на застой, пише Андрю Макдауъл в онлайн изданието Business New Europe.

Няколко години страната беше любимец на инвеститорите, като привличаше изобилие от инвестиции. Със среден икономически ръст от 6,1% за периода между 2003 и 2008, наемите и цените на жилищата в София се покачиха силно и се появиха съвременни офис сгради и молове в столицата и в някои от по-големите градове в провинцията. Междувременно търсещи евтини сделки британци купуваха ваканционни имоти по морето и в ски курортите. В нещо като непорочен кръг икономическият ръст стимулираше притока на преки чуждестранни инвестиции, много от които в имоти, а инвестициите стимулираха ръста на БВП.

Цените на жилищата в България нараснаха с 34,6% през 2007 г., най-високият ръст в Европа, по данни на Global Property Guide, се припомня в статията. Имаше негласен консенсус, че цените не могат да продължат да нарастват със същия темп, че пазарът „ще узрее“ и „ще се стабилизира". Възможна е дори „корекция“. Малцина очакваха срива, който дойде.

Цените на жилищата са паднали с около 20% през 2009, сочат данни на Colliers, докато от Адрес изчисляват, че спадът е около 28%. Според други източници цените са паднали дори повече, може би с една трета, докато цените на някои имоти с цел отдаване под наем в курортите са паднали наполовина след пресъхването на инвестициите от Великобритания и Ирландия. Офис наемите регистрираха относително малък спад вероятно поради продължаващия недостиг на предлагане на площи клас А, но при търговските наемите паднаха с до 30% в провинцията, обобщава изданието.

Перспектива: мрачна

Докато голяма част от Европа изпитва възстановен, макар и бавен ръст, непосредствената перспектива пред България остава доста мрачна, отчасти защото рецесията и кризата при имотите започнаха малко по-късно. Въпреки че правителството промени прогнозата си за 2010 г. от спад от 2% до ръст от 0,3%, за пазара на имоти остава голяма доза несигурност, като сред анализаторите има несъгласие относно това дали пазарът вече е достигнал дъното или ще започне да расте тази година.

Най-вероятният сценарий може би е средният: нито още спад, очакван от песимистите, нито прогнозата на оптимистите за ръст от 10% до края на годината. „Според мен в повечето сектори на пазара цените са достигнали дъното или са много близо до него и няма да има нови големи корекции през 2010“, коментира Тодор Брешков, председател на „Фонд за недвижими имоти България“ АДСИЦ. „Въпреки това 2010 ще е година, през която пазарът ще продължи да стагнира и ликвидността ще е ниска – нищо няма да се случва. Активност може да се очаква през четвъртото тримесечие на годината, след като пазарите в ЕС се стабилизират допълнително.“

Макар и необходимо, затягането на фискалната политика от дясноцентристкото правителство може да ограничи възстановяването на търсенето през по-голямата част от годината, особено в комбинация с ниската ликвидност от съживяващия се финансов сектор, коментира Макдауъл.

Чуждестранните инвестиции вероятно ще останат предпазливи в най-добрия случай. Същевременно тази година ще бъдат започнати малко жилищни или офис проекти, което ще ограничава новото предлагане.

Нараства опасението, че банките ще започнат да вадят на пазара отнети имоти в идните месеци, наводнявайки един вече подтиснат пазар. Анализ на Адрес сочи, че това ще причини спад на цените, припомня авторът. Според Брешков обаче е малко вероятно банките да залеят пазара с имоти.

Той и други анализатори посочват, че има някои сегменти, където перспективата е по-обнадеждаваща, в частност логистиката, защото ролята на България като транспортен център расте, както и определени жилищни ниши с ограничено предлагане (цените за апартаменти с две спални във Варна видимо растат, дава за пример авторът ). Въпреки това обаче 2010, ако не ужасна година, вероятно ще е година на застой, завършва статията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:04 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още