fallback

Делът на празните офиси в София нарасна до 18%, във Варна – до 26%

Столицата вече разполага с над 1 млн. кв. м модерни офиси, във Варна са около шест пъти по-малко

11:27 | 21.01.10 г.

Изминалата година продължи да увеличава процента на свободни офис площи в София и Варна, сочат данни от доклад на консултантската компания Collies International.

Към края на 2009 г. незаетите офис площи* във всички райони на столицата възлизат на 18% (след като година по-рано са били 9%), а в периферията на града достигат нива от 25%. В центъра и широкия център процентът леко нарасна съответно на 4,5% и 6,7%.

Във Варна нивата на свободните площи достигнаха средно 26% към края на 2009 г. (през 2008 г. нивото бе 17%). Най-голям е процентът на свободните офис площи в периферията на града – почти 32%.

Около 5-10% незаети площи е нормално за един нормален пазар, коментираха при представянето на докладите си от компанията във връзка със значително по-ниските нива преди няколко години, когато пазарът започваше да се развива.

От друга консултантска компания в сектора – MBL|CBRE, също отчетоха значително увеличение на свободните офиси в София през 2009 г.

Втората половина на 2009 г. увеличи пазара на модерни офис площи в София с 97 хил. кв. м и така общо площите в столицата достигат близо 1,06 млн. кв. м, сочат още данните. Във Варна увеличението през второто шестмесечие е с 11 400 кв. м до общо 169 хил. кв.м.**

В момента в столицата в строеж са 710 хил. кв. м, което представлява спад от 41 хил. кв.м в сравнение с предходното шестмесечие. Разликата идва от обекти, които са вече завършени или замразени. Очаква се до средата на тази година на пазара в София да излязат близо 166 хил. кв.м нови офиси.

Общата площ на усвоените офиси за второто шестмесечие на миналата година в София достига 37 хил. кв.м, което от компанията определят като доста висока стойност предвид обстановката. На годишна база общата площ на усвоените офиси падна до почти 80 хил. кв.м, което е по-малко от половината от нивата за 2007 г.

Във Варна към края на годината проектите в процес на изграждане възлизат на 81 хил. кв.м, концентрирани основно в широкия център на града, сочат данните. През първата половина на тази година в морската столица се очаква да излязат нови 24 хил. кв.м офис площи.

Общата площ на усвоените през втората половина на 2009 г. офиси във Варна достига 2300 кв.м, като бележи спад от 40% в сравнение с първата половина на годината.

Наемни нива

Изненадващо наемите при офисите клас А в периферията на София отбелязаха незначителен спад през втората половина на миналата година въпреки увеличеното предлагане, посочват от компанията. Това се обяснява предимно с факта, че цените паднаха по-осезателно през предходното полугодиe, както и на нежеланието на някои наемодатели да приемат новите пазарни условия или на невъзможността да го направят поради спецификите при финансирането на проектите им.

Пазарните условия засегнаха в най-голяма степен офисите в центъра на града. В този район офертните наемни нива отбелязаха най-голям спад въпреки малкия брой проекти. Средните офертни цени се понижиха до 15,4 евро/кв.м, докато в периферията намалението бе със само 1%, достигайки 12,1 евро/кв.м.

По-засегнати са офисите клас Б, където средният спад във всички райони бе от 2,5 евро/кв.м.

Във Варна през втората половина на 2009 г. офертните наемни цени отчетоха спад спрямо първото шестмесечие на годината успоредно с ръста на свободните офис площи. Средният спад на офертните цени е 13%, като най-съществен той е в центъра на града, където наемните нива достигнаха 12 евро/кв.м за офиси клас А. Въпреки лекия спад на наемите в периферията на Варна средните нива остават високи.

Наемните цени в анализа се базират на средните офертни наеми на свободните офис площи в завършени проекти и проекти с напреднал строеж.

*Като „свободни площи” от компанията разглеждат незаети офис площи с издадено разрешение за ползване клас А и Б. **В анализа на предлагането се разглеждат до 10-годишни офис сгради с издадено разрешение за ползване клас А и Б с площ от над 1000 кв.м. Още от докладите на Colliers:

Наемите в софийските молове се задържат, извън столицата падат с до 30%

Очакват още 10% спад на цените на жилищата, основно през първото полугодие 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:21 | 23.08.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още