fallback

За трудностите при инвестициите в имоти в Източна Европа

Финансирането остава пречка пред възстановяването на инвестиционната активност на пазара на имоти в ЦИЕ

08:16 | 21.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Близо година и половина след краха на Lehman Brothers, който бележи най-тежкия период от началото на глобалната рецесия, ситуацията на инвестиционния пазар на имоти в Източна Европа остава затруднена.

Повечето предприемачи все още изпитват затруднения да финансират проектите си, банките са все така предпазливи в отпускането на средства, а инвеститорите са повече от всякога селективни към потенциални сделки и се концентрират само върху най-горния сегмент от пазара, който гарантира сигурни източници на приходи от дългосрочни наеми.

Според доклад, публикуван наскоро, Източна Европа е регионът, отчел най-висок ръст в инвестициите през втората половина на 2009 г. Обемът от инвестиции в региона се е увеличил с 231% за периода, като все пак този пазар остава най-ограничен от целия континент.

Инвестициите в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) са на стойност 1,6 млрд. евро през вторите шест месеца на годината, което е значително повишение от сумата от 486 млн. евро, инвестирана през първото полугодие, но е най-малкият обем в Европа. За сравнение, инвестициите на Иберийския полуостров, който е следващият най-малък обем в Европа за периода, са на стойност 2,2 млрд. евро.

Все още има редица фактори, които препятстват истинското съживяване на инвестициите в ЦИЕ, която привличаше погледите на многобройни инвеститори през периода преди кризата.

Вследствие на рецесията инвеститорите станаха много по-чувствителни към риска и в момента се насочват основно към западните пазари като този във Великобритания, които предлагат по-сигурни инвестиционни възможности.

Доколкото ги има в ЦИЕ, инвеститорите са фокусирани изключително върху първокласни имоти на първокласни локации.

През октомври бе съобщено, че австрийската компания за имоти Europolis ще създаде фонд с инвестиционен капацитет от 400 млн. евро, насочен към пазара на имоти в ЦИЕ.

Преди дни стана ясно, че американската компания Harbert Management Corporation смята да създаде своя трети фонд за инвестиции в имоти в Европа, който ще има капитал от 400-500 млн. евро. Част от съществуващите инвестиции на фонда са насочени и към по-развитите пазари от ЦИЕ като Полша.

Наред с това финансирането, което все още е трудно да бъде осигурено, е друга ключова пречка пред възстановяването на инвестициите. Освен непубличните предприемачи, които спряха по-голямата част от своите проекти поради липса на финансиране, много от публичните компании за имоти, бяха изправени пред трудности вследствие на значителния спад в цените на техните книжа и рязкото забавяне на пазара на имоти.

През ноември листнатият на Лондонската борса инвестиционен фонд Atlas Estates Limited съобщи, че излиза от пазара на имоти в Словакия с продажбата на инвестиционното си портфолио в страната на значителна загуба.

Два месеца по-късно обаче става ясно, че със сделката не всичко е протекло по план и тя все още не е сключена. Преди дни от Atlas Estates казаха, че купувачът на портфолиото в Словакия не е успял да си осигури банково финансиране и затова сделката е забавена.

„Страните по споразумението все още искат да продължат с продажбата и покупката на портфолиото и в момента се водят преговори с цел приключване на транзакцията колкото е възможно по-скоро, въпреки че това може да отнеме няколко седмици“, съобщават от фонда.

Atlas има и офис сграда в София, за която миналата година съобщи за Investor.bg, че търси купувач.

Подобно е положението и на редица други играчи в региона. В годините на бума на Лондонската борса се листнаха близо 15 инвестиционни фонда, които привличаха огромен инвестиционен интерес и обявиха мащабни проекти в различни страни в региона, включително и България.

Няколко години по-късно много малка част от тях продължават дейността си, като онези, които не са замразили напълно всичките си проекти, са ограничили значително своята дейност.

Един от тях, Engel East Europe N.V., още през март миналата година обяви, че смята значително да намали обема от проекти в България и Румъния. Той развиваше няколко жилищни проекта в София, като от няколко години се опитва да продаде някои от тях. В края на октомври 2009 г. стана ясно, че компанията се намира в ликвидна криза и се нуждае от 400 хил. евро, за да продължи дейността си. Преди дни тя продаде два от своите жилищни проекти в София за 25 хил. евро.

Друг фонд, Madara Bulgarian Property, който имаше намерение за изграждане на голям ваканционен комплекс до Бяла в проект за 1 млрд. евро, през декември обяви, че търси финансов партньор за проекта, за да не се откаже напълно от него и да продаде активите си у нас. В края на годината фондът привлече над 900 хил. евро на Лондонската борса, а в началото на януари обяви, че се делиства от борсата.

Фондът Black Sea Property Fund Limited (BSPF) също обяви редица проблеми при инвестициите си у нас, като се отказа от няколко проекта, в които бе инвестирал милиони евро. Отношенията си с партньорите по други проекти пък фондът пренесе в съдебната зала, след като не успя да постигне споразумение по редица въпроси.

Друг фонд, листнат на Лондонската борса с инвестиции у нас, Sofia Property Fund (бившият Lewis Charles Sofia Property Fund), също бе изправен пред съдебни проблеми със свои партньори у нас. Също така фондът бе обявил, че търси различни варианти за финансиране на дейността си.

Един от мащабните инвеститори на Балканите Equest от повече от година разпродава голяма част от активите си в България, Сърбия и Румъния.

Междувременно все повече играчи имат намерение за продажба на свои активи в региона с цел погасяване на задължения или осигуряване на оперативна ликвидност в условията на колебливо начало на възстановяване на пазара, за който някои експерти смятат, че може би навлиза в период на стагнация, която може да продължи години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:51 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още