fallback

Глобалното затопляне може да стопи пазара на ски имоти

Българските курорти са на относително ниска височина, предупреждават на Острова

13:01 | 18.01.10 г.

През последните седмици във Великобритания, както и в други страни в Европа и в Северна Америка имаше обилни снеговалежи, но проучване на програмата за околна среда на ЮНЕСКО сочи, че в дългосрочен план глобалното затопляне ще избута границата на снега по-високо, пише британският Telegraph в анализ за евентуалните последствия от недостиг на сняг за инвестициите на британските купувачи на имоти в зимните курорти.

Ски курортите в Европа се намират на различна височина, като тя варира от много ниски като Лилехамер в Норвегия, който е на едва 180 метра над морското равнище, до такива, които доближават 4000 м като Шамони във френските Алпи. В Северна Америка курортите като цяло са разположени по-високо, от 1500 до 4000 м, особено в планински вериги като Колорадо.

Ако учените са прави, Австрия може да стане свидетел на най-забележителната промяна – границата на снега ще се изтегли нагоре с цели 300 метра до 2050 г. Преди това евентуалното повишение на температурата с 1,8° ще съкрати наличието на снежна покривка във Франция на височина над 1500 м от 170 дни на 135, сочат данни на френския център за проучване на снега. От швейцарската асоциация на зимните спортни курорти пък казват, че годишният им сезон вече е намалял с 12 дни спрямо 1995 г.

Няма данни за общия международен пазар на ски имоти, но за периода от 2004 г. до 2007 г. около 70% от всички апартаменти и вили в един голям курорт във френските Алпи са купени от британци, а десетки британски брокери на имоти рекламират ски имоти в Европа и Северна Америка. Днес те, заедно със собствениците на курортите, се опитват да да направят така, че този доходен пазар да не остане история.

„Много ски градчета се опитват да си осигурят „целогодишен“ статут, за да привлекат посетители и през лятото“, коментира Андрю Хокинс от агенцията за имоти Chesterton Humberts.

Така например Морийон във Франция, в близост до границата с Швейцария, е само на 700 м над морското равнище и развива условия за алпинизъм, колоездене и риболов. Други курорти са построили голф игрища в основата на планината, за да привличат туристи и през лятото.

„Наблюдаваме увеличение на търсенето на имоти в европейски целогодишни курорти като Морзин, Шамони, Сер Шевалие и Дуз Алп“, казват от британската агенция за ски имоти Erna Low Property.

Освен това британците търсят имоти и на по-малко известни локации, за да си гарантират наличие на сняг, както и максимални приходи от отдаване под наем.

„Северноамериканските курорти обикновено са специално построени на голяма височина, за разлика от европейските, които често се разрастват от села, откъдето идва и тяхното ограничение“, казва Шон Колинс от британската агенция Pure International, която продава ски имоти и на двата континента. Той допълва, че Канада има ски сезон от ноември до май, за разлика от Алпите, където той трае от декември до април.

Италия се радва на прилив на британски купувачи,защото по-новите й курорти са на по-голяма височина. В Червиния, на около 80 минути от Торино, ски може да се карат на височина до 3 хил. м.

„Преди няколко години, след слаби снежни условия в много курорти, купувачите търсиха имоти само във високопланински курорти или изобщо се опасяваха да инвестират“, казва Джема Брус от GK Italian Property, британска агенция за имоти в Италия. „Предвид отличните условия в Алпите през последните два сезона, натискът върху брокери и предприемачи за имоти в търсене на много голяма височина отслабна. Купувачите обаче са по-разсъдливи от всякога, като търсят само в курорти на голяма височина с големи ски зони - с по над 150 км писти, и летни дейности“, казва тя.

Освен заплахата от климатичните промени, продажбите на имоти на британци в много ски курорти намаляха заради рецесията и слабия паунд.

На някои места във френските и швейцарските Алпи „цените на нови луксозни имоти се сринаха, въпреки че тази криза не се очаква да се задържи дълго“, казват от Erna Low Property.

Наемите на някои ски имоти също са паднали заради намаленото търсене от британци. Сайтове за ски ваканции като sara-residences.com например предлагат с до 35% по-евтини наеми плюс безплатни ски карти в курорти в Алпите този месец.

Много сайтове рекламират наеми в Банско, Боровец и Пампорово в България, където хиляди нови апартаменти наводниха пазара през последните години – от само 21 евро на вечер. Друг сайт обаче - ski-direct.co.uk, предупреждава, че „българските курорти са на относително ниска височина; в началото и края на сезона статистиката за сняг там може да е различна“, пише в статията.

Шотландия се сочи като пример за страна, където собствениците на ски имоти и курорти са радват на ръст през последните няколко седмици. Най-добрите условия от над десет години породиха бум в най-големия курорт в страната – Авимор, посетен от над 20 хил. скиори, четири пъти повече от същото време миналата година. Резервациите са скочили с 500%, съобщават представители на туристическия бранш там.

Каквото и да донесе тази зима (а очакванията са за отлични условия заради обилните снеговалежи), дългосрочната перспектива пред собствениците на имоти е притеснителна, коментира изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:21 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още