fallback

Ключовите събития на пазара на имоти през изминалата година

Възстановяването в САЩ, ръстът на Израел, крахът на Дубай, сделки и отстъпки на годината и кой е брокерът на годината...

13:14 | 04.01.10 г.

Какво донесе 2009 година за световния пазар на имоти? Представяме ви най-забележителните тенденции и събития, както и някои любопитни случаи:

Възстановяването на годината

Най-увереното възстановяване на пазара на имоти след съкрушителен спад постигна САЩ. Кризата на този пазар почна още през 2006 г., а през пролетта на 2007 г. започна спадът на цените, продажбите и темповете на строителство. Към началото на 2009 г. цените в страната паднаха средно с 29% в сравнение с пиковите стойности от 2007 г., а във Флорида намалението достигна 50%, пише руският портал Prian.ru. Обемът на продадените обекти на вторичния пазар се понижи до десетгодишен минимум, а обемът на строителството на нови жилища се сви до нивото от 1991 г.

През юли 2009 г. обаче на жилищния пазар в страната настъпи оживление, се припомня в материала. През ноември бяха продадени с 46% повече жилища в сравнение с януари. Ръст отчетоха и цените – през септември индексът на цените за 20 големи американски града Standard&Poor's/Case-Shiller се увеличи с 0,3% спрямо август. И въпреки че на пазара на жилища в САЩ далеч не всичко вече е идеално, общите тенденции вдъхват оптимизъм на инвеститорите. Особено на склонните на риск.

Локомотивът на годината

Най-силният годишен ръст на цените е отчетен в Израел. Към третото тримесечие имотите там са поскъпнали с 13,7% спрямо същия период на предходната година. През октомври цените отбелязаха ръст от още 2,2% спрямо предходния месец.

Крахът на годината

Начело по темп на понижение на цените на жилищата през 2009 г. в света е Дубай. Към третото тримесечие на годината в сравнение с същия период година по-рано цените там са се стопили с 47%. Като причина за това се сочи огромен балон на пазара, надуван в продължение на последните няколко години. Най-внушителното понижение на цените на имотите за целия период на кризата обаче е отбелязан в Латвия. От юли 2007 г. до юли 2009 г. цените на латвийските жилища са паднали с 69,5%. През септември ситуацията се стабилизира, а през октомври в Рига вече е регистриран ръст от 0,2–2,5%. Изглежда дъното там е достигнато.

Сграда на годината

През изминалата година беше завършено строителството на най-високата сграда в света – небостъргачът Burj Dubai в Дубай, чието официално откриване е планирано за днес. Окончателната височина на сградата, чието строителство започна още през 2004 г., се пази в тайна, но се очаква да е над 818 м.

Отстъпка на годината

Най-голямата отстъпка на пазара на имоти е 450 млн. евро. През 2008 г. руският олигарх Михаил Прохоров имаше намерение да придобие вила Леополда във Франция, като заявената първоначално цена клонеше към 500 млн. евро. Ако сделката беше реализирана, това би била най-скъпата вила в света. Милиардерът обаче се отказа от покупката, а през миналата година цената падна до 30–40 млн. евро. При подобни сделки е ключов въпросът с какви средства е готов да се раздели потенциалният купувач, а в период на криза желаещи за такава покупка не се появиха.

Сделка на годината

През изминалата година на търг беше продаден небостъргач в Ню Йорк за 100 хил. долара. Сградата беше придобита през 2006 г. от американския предприемач Хари Маклоу за 500 млн. долара, който беше принуден да я продаде заради дългове. Купувач стана най-големият канадски пенсионен фонд Cadim, който пое и задължения по ипотеката в размер на общо 240 млн. долара.

Тактика на годината

Необичаен способ за привличане на купувачи измисли китайска агенция за имоти. На всеки мъж, купил вила в елитен проект, компанията обеща безплатна среща с жена мениджър по продажбите, а в случай на сватба – подарък в размер на 60 хил. юана (9 хил. долара).

Исторически имот на годината

В австрийския град Браунау-на-Ин беше обявено за продажба жилището, в което е роден и прекарал детството си Адолф Хитлер. Исканата цена е 2,5 млн. евро.

Гореща точка на годината

Определението важи за Кабул, столицата на Афганистан, и за пазара на имоти. Въпреки кризата и продължаващата в страната война цените на имотите в някои райони на града постигнаха забележителния годишен ръст от 75%.

Архитектурни фантазии на годината

За най-необичайно здание на годината може да се конкурират няколко обекта. Един от тях е „къща-слайдер“ в графство Съфолк в Източна Англия, чийто покрив и стени са подвижни и се приплъзват като на мобилен телефон. В Ню Джърси в САЩ пък е създадена „къща-матрьошка“. Сградата прилича на огромен товарен контейнер с прозорци и подвижни врати. Една част от него съдържа три нива в стил хай-тек, а в друга е разположена традиционна американска къща на два етажа. В Япония пък построиха къща-куб, чиито страни са по 3 м. В минималистичия дом от бъдещето има само хамак, маса, душ и мивка.

Брокер на годината

С титлата тази година може да се окичи американският актьор Никълъс Кейдж. В течение на 2009 той предложи за продажба общо шест от своите имоти – замък в Бавария, придобит за 1,2 млн. евро, две къщи в Лос Анджелис и Ню Орлийнс за общо над 20 млн. долара, замък в Англия, както и втори имот в Ню Орлийнс. Най-накрая актьорът извади на пазара и къща в в калифорнийския град Нюпорт Бийч. Основният проблем на Кейдж обаче изглежда е, че почти нищо не успява да продаде и постоянно сваля обектите от продажба, за да ги обяви по-късно отново.

„Руската вълна“

Независимо от всевъзможните кризи на пазара на имоти по света руските купувачи продължават да инвестират в имоти в чужбина. Фаворит за тях се очерта България. Българският пазар „не се чувства много добре“, цените отдавна не растат, редица проекти са замразени, а обемът на продажбите се понижи, коментират от портала. Въпреки това всеки пети потенциален купувач на имот от Русия е започнал търсенето си именно от България, сочи информация на руското издание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:19 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още