fallback

Имотите в ЦИЕ ще се радват на повишен инвестиционен интерес през 2010

Инвестиционната активност и през 2010 г. ще се характеризира с фокус върху първокласните активи

14:18 | 29.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Пазарът на имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) има шанс да отчете значителен ръст в инвестиционната активност през 2010 г., главно поради изключително ниската изходяща база през 2009 г. след срива на инвестициите в региона, регистриран през последните две години. Това сочи нов доклад относно очакванията за пазара на бизнес имоти в Европа през 2010 г., изготвен от консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE).

От компанията очакват инвестиционната активност и през 2010 г. да се характеризира с фокус върху първокласните активи.

Някои от най-тежките спадове в стойностите през изминалите две години бяха отчетени именно на пазарите, които през предишните периоди бяха регистрирали най-резките ръстове в стойностите на имотите. Такива са Испания, Ирландия и ЦИЕ. Силните ръстове, регистрирани на някои от тези пазари между 2003 и 2007 г., в комбинация с лесния достъп до евтин кредитен ресурс, допринесе за бърза експанзия на пазара на имоти, която доведе до нездравословно високи стойности на имотите.

Настоящият инвестиционен интерес е основан именно на последствията от това развитие – сравнение на инвестициите за 2009 и 2008 г. показва, че скандинавските страни и регионът на ЦИЕ са отчели най-голям спад в инвестициите от всички останали пазари на континента (над 80% и за двата региона).

Инвеститорите, които са изключително внимателни относно риска, ще продължат да гледат с предпазливост на тези пазари, при които рисковите премии се понижиха под историческите норми и които все още не са установени и ликвидни като останалите международни развити инвестиционни локации, се казва в доклада.

От компанията очакват увеличение на инвестициите във Великобритания въпреки големия ръст, който този пазар вече отчете през 2009 г.. Ръстът там обаче може да се окаже по-малък в процентно изражение в сравнение с други пазари. Сред най-бързо растящите пазари може да бъде и Германия, която отчете значително увеличение на инвестициите през 2009 г. Франция също привлича огромен инвеститорски интерес, но активността там вероятно ще остане по-ниска поради ограничената наличност на инвентар за продажба.

Пазари като Ирландия и ЦИЕ, на които активността през 2009 г. бе изключително ниска, може да регистрират големи годишни ръстове в обема на сключените сделки през 2010 г. просто поради ниската база, от която тръгват, пише в доклада.

Сравнително по-сложно е да бъдат очертани тенденциите по отношение на различните сегменти на пазара. Най-рязък спад в активността през първата половина на 2009 г. бе отчетен на офис пазара, главно поради трудностите за финансиране на по-големи сделки и несигурността, обуславяща изгледите за наемния пазар, особено що се отнася до финансовите услуги и свързаните с тях бизнес услуги.

Най-значимата част от големите сделки през първата половина на 2009 г. се случиха на пазара на търговски площи. Тези сделки не засягаха търговски центрове, както някои биха очаквали, а портфейли от специализирани търговски активи като банкови клонове на търговски улици и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:48 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още