fallback

Очакват спад от 1% в цените на жилищата на Острова догодина

Причина за това ще е растящата безработица и спекулациите за промени в данъчната политика след изборите

14:31 | 28.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на жилищата във Великобритания ще се понижат следващата година, тъй като търсенето ще бъде ограничено от растящата безработица и опасенията за увеличаване на данъчната тежест, се посочва в анализ на компанията за проучване на пазара на имоти Hometrack, цитиран от Bloomberg.

Цените на имотите ще се понижат с 1 на сто, след като през тази година запазиха нивото си непроменено, прогнозират от компанията, по чиито данни през декември цените са нараснали с 0,1 на сто на месечна база.

Очаква се безработицата в страната, която се възстановява от рецесията, да продължи да расте. Както кабинетът на премиера Гордън Браун, така и опозиционната консервативна партия разработват планове за овладяване на рекордния бюджетен дефицит след парламентарните избори, които ще бъдат проведени през юни.

“Въпреки че се очаква икономиката да отчете растеж през 2010 г., растящата безработица и бавното увеличаване на доходите на домакинствата вероятно ще възпрепятстват търсенето”, коментира Ричард Донъл, директор на отдела за проучвания в Hometrack. “През новата година ще се наблюдава и по-голямо фокусиране върху изборите и ще продължат спекулациите за евентуални промени в данъчната политика и правителствените разходи. Малко вероятно е да се повтори подобряването на пазарните условия през 2009”.

Недостигът на имоти за продажба ще подкрепя цените, смятат от Hometrack, като обемът на продажбите се очаква да нарасне до около 780 хил. през 2010 от 700 хил. през 2009 г.

Този месец в четири от десетте региона, които Hometrack следи, е имало повишение на цените, при останалите не е имало промяна. Начело по ръст са имотите в Лондон и югоизточната част на страната, където цените са се повишили с 0,2 на сто. Като цяло в Англия и Уелс цените са паднали с 1,9 на сто на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:10 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още