fallback

Европа поема към бавен и разпокъсан ръст на пазара на имоти през 2010

Наемателите в Европа ще продължат да са в по-силна позиция, а наемните нива ще паднат с още 5-10% през първите шест месеца, сочи доклад

14:57 | 18.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Настоящата година, която вече е почти към края си, беше изключително турбулентна и противоречива за пазара на бизнес имоти и редица експерти и играчи на пазара се питат какво се очаква през 2010 г.

По-голямата част от Стария континент вече излиза от рецесията, дефлацията отшумява, а лихвените нива са все още ниски. Предвид всички тези фактори изгледите за пазара в Европа в по-голямата си част са по-добри в сравнение с изминалата година.

Въпреки това обаче очакванията ръст ще бъде бавен и разпокъсан, с големи разграничения в степента на възстановяване в различните страни, сочи доклад на консултантската компания Cushman & Wakefield.

Наемателите ще продължат да са в по-силна позиция при преговорите с наемателите, а наемните нива вероятно ще се понижат с още 5-10% през първата половина на 2010 г.

Въпреки това активността вероятно ще се засили с преструктурирането на бизнесите, които ще се стремят да се възползват от пазарните условия. Това ще бъде особено валидно при ситуациите, в които качествените площи започват да намаляват. Някои пазари дори може да отчетат наемен ръст.

Инвестиционните пазари се очаква да продължат възходящия тренд, започнал в края на 2009 г., а общата активност може да достигне 175 млрд. долара (120 млрд. евро). Според друг доклад на компанията общият обем от сделки с бизнес имоти през 2009 г. ще бъде най-много 80 млрд. евро.

Доходността от първокласните площи през 2010 г. вероятно ще се понижи с покачването на конкуренцията от страна на купувачите. Все още се очаква второстепенните пазари да бъдат значително по-слаби, а рефинансирането да остане трудно за договаряне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:22 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още