fallback

Възможен е още 10% спад на жилищните цени в началото на 2010 г.

Покупателната сила на средната заплата, измерена в жилищна площ, расте с 55% за 12 месеца - до нива, характерни за 2004 г.

14:05 | 09.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

В случай че банковото кредитиране продължи да се забавя с темповете от последните три месеца, а притокът на външни капитали остане слаб, можем да очакваме жилищните цени да се понижат допълнително с до 10% в началото на 2010 г. спрямо настоящите нива. Това прогнозират от Industry Watch в доклад, посветен на богатството на домакинствата в България.

Жилищата стават по-достъпни за потенциални купувачи със стабилни доходи, казват анализаторите. Покупателната сила на средната заплата, измерена в жилищна площ, се повишава с 55% за последните 12 месеца - до нива, характерни за 2004 г.

Наемите се понижават много по-слабо в сравнение с цените, което увеличава привлекателността на инвестицията в жилище с цел последващо отдаване под наем.

Стойността на градските жилища, притежавани от домакинствата, намалява с 6 млрд. лева за тримесечие, като достига 105 млрд. лева към септември 2009 г. По този начин съвкупното богатство на домакинствата (финансово и жилищно) се свива съществено - до 139 млрд. лева през третото тримесечие на 2009 г., въпреки ръста на финансовото богатство.

Варна e градът с най-скъпи жилища, като разликата между цените там и в София продължава да се разширява.

Най-значим спад - от 28% годишно, е отчетен при едностайните луксозни апартаменти. Противно на очакванията на някои анализатори, кризата доведе до намаляване на разликите между цените на апартаментите във високия и ниския ценови сегмент, отчитат експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:23 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още