fallback

Предупреждават за още опасности на пазара на бизнес имоти през 2010 г.

По-добра година за глобалния пазар на имоти очакват с предпазлив оптимизъм от LaSalle Investment Management

10:38 | 08.12.09 г.

Завръщащото се инвеститорско доверие подкрепи възстановяването на глобалния пазар на бизнес имоти, но нов доклад, цитиран от FT, предупреждава, че остават опасности в по-неустойчивите аспекти на възстановяването, като Великобритания се посочва като по-слабо привлекателна от няколко други европейски пазара.

Възстановяването на пазара на имоти се случва с различна скорост в различните места по света, сочи годишната инвестиционна стратегия за перспективите пред глобалния пазар през 2010 г. на LaSalle Investment Management, която управлява имоти на стойност около 50 млрд. долара.

От компанията казват, че все още има държави, които е добре да се избягват, включително САЩ, където се очаква цените на бизнес имотите да отбележат още понижения.

Перспективата е неясна също за страни като Великобритания, където много средства от монетарни и фискални стимули са били вложени в недвижими имоти, преди да настъпи възстановяване на основите на пазара като например търсенето от страна на наематели.

Наблюдава са ранен етап на инвеститорско доверие и пазарът вече се радва на растящи обеми на сделки. Свободното падане на цените е спряло на почти всички основни пазари, се посочва още в доклада.

В него пише още, че инвеститорите имат основателни причини да избягват риска, но през 2010 г. и 2011 ценообразуването ще бъде разумно, а в някои случаи на продажби под натиск заради финансови затруднения ще има и възможности, на които не може да се устои.

„Това е предпазлив оптимизъм, че 2010 г. ще бъде по-добра година от последните няколко“, казва Жак Гордън, глобален стратег в компанията.

Великобритания вече е отчела рязко отскачане на цените, което от компанията тълкуват като признак, че най-добрите възможности са преминали, въпреки че капиталовите стойности ще паднат още.

Очаква се Франция и Германия да видят най-добрите инвестиции и най-голяма активност през 2010 г., се прогнозира в доклада, докато пазарите в Централна и Източна Европа ще останат парализирани.

Анализаторите виждат по-бавно възстановяване в САЩ, тъй като пазарът там все още търси дъното си, като се очаква слабите икономически основи да повишат нивата на незаетост на бизнес площите и да понижат цените до втората половина на 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:28 | 08.12.09 г.
fallback
Още от Анализи виж още