fallback

Dubai World държи ключ към съживяването на пазара на бизнес имоти

Ако фондът реши да извади на пазара някои от своите имоти трофеи, вероятно ще привлече жадните за топ активи инвеститори

11:01 | 02.12.09 г.

Евентуален ход на изпадналия в затруднение инвестиционен фонд на Дубай Dubai World да продаде някои от своите имоти трофеи може да помогне да се събуди пазарът на бизнес имоти, който вече повече от година е в застой, пише Wall Street Journal.

От фонда не са обявили конкретни планове да разпродават имоти, за да привлекат средства за покриване на задълженията си. В свое съобщение от вторник обаче от Dubai World посочват, че процесът по преструктуриране на дълговете ще включва „оценка на възможностите за намаляване на заемния капитал, включително продажба на активи“. Говорител на фонда е отказал коментар относно евентуални продажби на имоти. Dubai World притежава престижни имоти по цял свят, сред които офис сгради в Ню Йорк и Лондон и луксозни хотели в САЩ.

Проблемите на фонда излязоха на светло във време, в което инвеститорите в имоти плават в неизследвани води. Банки и изпаднали в затруднения кредитополучатели не наводниха пазара с евтини бизнес имоти, въпреки че наемите и заетостта все още падат из цял свят, финансирането остава оскъдно, а просрочените заеми растат. Кредиторите като цяло избягват да отнемат имоти от собствениците на бизнес сгради с големи задължения, което остави инвеститорите жадни за сделки.

В САЩ общата стойност на всички сделки с бизнес имоти за над 5 млн. долара ще достигне едва 49 млрд. долара през 2009 г., прогнозират от компанията за пазарни проучвания Real Capital Analytics. Това е по-малко от една десета от реализираните сделки през 2007 г. за общо 497 млрд. долара и дори по-малко от обема през 2001 г. (79 млрд. долара). Междувременно компании за дялово инвестиране в имоти от цял свят държат 172 млрд. долара от инвеститори, според анализаторската компания Preqin.

„Няма продукти, няма какво да се купи, а има много пари, които искат да купуват“, коментира Сам Зел, инвеститор в имоти, който спечели състоянието си от предишни кризи на пазара. Това би могло да е една от малкото добри новини за собствениците на имоти, които се нуждаят от средства. Конкуренцията е особено засилена за първокласни имоти като изцяло отдадени под наем офис сгради трофеи в големите градове.

Сред офис сградите на Dubai World в Ню Йорк са Six Times Square, закупена за 300 млн. долара през 2007 г. и 40-етажната кула 450 Lexington Ave., придобита за 600 млн. долара през 2006 г., по данни на Real Capital. В Лондон фондът притежава няколко забележителни сгради, включително Metropole Building, 10 Whitehall Place, Grand Buildings на площад Трафалгар и офис сградата Adelphi на улица Странд, която тръгва от площада.

„Те притежават много активи, с които редица инвеститори биха се зарадвали да се сдобият“, коментира Дан Фасуло, директор проучвания в Real Capital, относно Dubai World. Той обаче допълва, че „дори и някои от тези първокласни активи наистина да излязат на пазара, тези, които си мислят, че ще могат да ги получат за стотинки, фантазират“.

Dubai World теглеше големи кредити, за да купува имоти. Инвестиционното подразделение на фонда Istithmar през последните няколко години получи кредити за около 1,1 млрд. долара, за да придобие пет имота в САЩ, които са четири хотела и офис сграда, сочи анализ на публичните регистри на Trepp, базирана в Ню Йорк компания, която следи пазара на бизнес имоти. Около 816 млн. долара от този дълг са били включени в ценни книжа, обезпечени с ипотеки върху бизнес имоти, сочи анализът.

Сделките в горния сегмент на пазара с много заеми обаче усложняват каквито и да било стратегии за привличане на средства чрез продажба на активи. В Ню Йорк например ипотеката за 115 млн. долара, използвана от Istithmar за покупката на W Hotel на Юниън Скуеър в края на септември, е била прехвърлена на компания за обслужване на просрочени заеми, според анализа на Trepp. В Маями Dubai World продължава преговорите с кредитори, за да избегне просрочването на строителен заем за 670 млн. долара за хотел, според анонимни източници, запознати със случая.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:46 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още